Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că schimbul major de prizonieri între SUA și Rusia, care a avut loc joi, 1 august, s-a desfăşurat cu participarea activă a serviciilor speciale ale Poloniei.
„Tocmai s-a încheiat operațiunea privind schimbul de prizonieri în cadrul căruia opozanţi ruși și cetățeni ai țărilor NATO deținuți în Rusia au părăsit Federația Rusă. Operațiunea a fost posibilă datorită implicării statului nostru”, a scris Tusk pe X.
Oficialul a mulțumit președintelui polonez, Andrzej Duda, și serviciilor speciale ale ţării „pentru cooperarea exemplară”. Amintim că, pe 1 august, a avut loc un schimb major de prizonieri între Germania și SUA, pe de o parte, și Rusia și Belarus, pe de altă parte.
Footage of prisoner exchange at Ankara airport pic.twitter.com/OUR8jRU8xX
— NEXTA (@nexta_tv) August 1, 2024
Nu s-au dat bani în cadrul celui mai mare schimb de deţinuţi între Est şi Vest de la sfârşitul Războiului rece, a declarat joi consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, citat de Reuters.
Sullivan a adăugat că niciuna dintre sancţiunile impuse Rusiei nu a fost relaxată pentru a facilita acest schimb de deţinuţi.
Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că schimbul a fost "un succes diplomatic" şi a mulţumit aliaţilor Washingtonului pentru "deciziile lor îndrăzneţe şi curajoase".
"Acest lucru nu ar fi fost posibil fără aliaţii noştri", a spus el, adăugând: "Ziua de astăzi este un exemplu puternic al motivului pentru care este vital să avem prieteni în această lume".
La rândul său, NATO a salutat joi eliberarea deţinuţilor de către Rusia, ca parte a unui schimb important cu ţări occidentale, asigurând că acordul a fost negociat de membri ai Alianţei, potrivit AFP.
"Salutăm eliberarea mai multor deţinuţi din Rusia astăzi. Acordul care a condus la eliberarea lor a fost negociat cu cooperarea mai multor aliaţi din NATO", a explicat o purtătoare de cuvânt, Farah Dakhlallah.
Potrivit săptămânalului Der Spiegel, epilogul de joi este rezultatul "mai multor luni" de negocieri între serviciile secrete germane (BND), CIA, guvernul american şi Kremlin.
Eliberarea lui Vadim Krasikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, a fost una dintre principalele condiţii impuse de Kremlin pentru a se ajunge la acest acord.
Joi, în Turcia, Rusia şi Occidentul au făcut schimb de 26 de cetăţeni, inclusiv jurnalistul american Evan Gershkovich, în cadrul celui mai important acord de schimb de deţinuţi de la sfârşitul Războiului Rece.
Serviciile de informaţii turce au "efectuat la Ankara cea mai mare operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima perioadă", a declarat preşedinţia turcă, adăugând că aceasta a implicat "26 de persoane din închisori din şapte ţări diferite (SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia şi Belarus)".
Cancelarul german Olaf Scholz a recunoscut joi că a fost o decizie dificilă eliberarea asasinului rus Vadim Krasikov ca parte a schimbului de deţinuţi cu Rusia. Acesta, presupus a fi agent al spionajului rus, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2021 pentru asasinarea unui disident ceceno-georgian, în plină zi, într-un parc din Berlin, în 2019. El era cel mai "preţios" deţinut rus pe care îl avea Occidentul, iar Moscova îşi dorea foarte mult să-l aducă acasă.
"Nu a fost uşor pentru nimeni să ia această decizie de a deporta un criminal condamnat la închisoare pe viaţă după doar câţiva ani de închisoare", a mărturisit Olaf Scholz. El a spus că decizia a fost luată de guvernul său de coaliţie "după o analiză atentă" şi că atât el, cât şi liderul opoziţiei, Friedrich Merz, au fost de acord cu ea.
La rândul său, preşedintele american Joe Biden a recunoscut că Germania a trebuit să facă concesii semnificative pentru a se realiza schimbul de deţinuţi.
Înainte de schimbul de joi, unii oficiali germani se temeau că un astfel de acord ar încuraja Rusia să ia ostatici cetăţeni germani în speranţa unor favoruri reciproce.
Moscova a recuperat spioni, un asasin și alți infractori, eliberând deţinuţi politici ruşi și condamnaţi ilegal de origine americană și germană, care au fost predaţi acum Occidentului. Printre cei eliberaţi de Rusia se numără jurnalistul The Wall Street Journal, Evan Gershkovich și fostul puşcaş marin american, Paul Whelan.