Ultima invenție a propagandei ruse: occidentalii ar folosi păsări pentru a răspândi boli și a duce un război biologic împotriva forțelor rusești din Ucraina

Marti, 17 Mai 2022, ora 16:15
2660 citiri
Ultima invenție a propagandei ruse: occidentalii ar folosi păsări pentru a răspândi boli și a duce un război biologic împotriva forțelor rusești din Ucraina

Au finanțat americanii un plan secret de atac biologic cu păsări în Ucraina, așa cum susțin rușii?

O serie de laboratoare ucrainene și georgiene – partenere într-un program american de luptă împotriva riscurilor biologice – sunt prezentate de către Rusia, de mai mulți ani, ca fiind situri de producție pentru arme biologice, în care se fac experiențe pe păsări. Asta, în vreme ce câteva dintre aceste situri au fost permanent deschise pentru a fi inspectate de către experți ruși, sau chiar au stabilit parteneriate cu cercetători ruși.

La scurt timp după începerea invadării Ucrainei, Kremlinul a susținut că în acele faimoase laboratoare au fost descoperite documente care ar valida această teză, scrie Liberation.

Pe 10 martie, Igor Kirillov, șeful forței ruse de protecție împotriva radiațiilor, a produselor chimice și biologice, a evidențiat existența unui proiect „al cărui obiectiv a fost să descopere potențialul de răspândire a „infecțiilor deosebit de periculoase prin intermediul păsărilor migratoare”, în special gripa înalt patogenă H5N1, a cărei letalitate pentru oameni poate ajunge la 50%, precum și boala Newcastle”.

El a susținut, de asemenea, că are dovezi privind „ rolul principal al Agenției de Reducere a Amenințărilor a Departamentului de Apărare al SUA (DTRA) în finanțarea și efectuarea cercetării biologice militare în Ucraina”.

Acuzații fără dovezi

Pe 12 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat, la rândul său, că cercetătorii ucraineni finanțați de SUA „au studiat posibilitatea ca agenții patogeni să fie transportați de păsările sălbatice care migrează între Rusia și Ucraina, precum și alte țări învecinate”. În aceste declarații, oficialii ruși menționează proiecte numite „P444” și „UP-4”, precum și faptul că documentele care incriminează Statele Unite vor fi făcute publice în scurt timp.

Anunțul a fost preluat de diverse mass-media ruse. „Statele Unite au lucrat pentru a crea o armă biologică puternică. Scopul proiectului a fost răspândirea unor infecții deosebit de periculoase prin păsările migratoare”, a scris Pravda pe 10 martie.

Cu toate acestea, dovezile pentru aceste afirmații nu au fost încă făcute publice. Motivul ar putea fi destul de prozaic: proiectele citate de autoritățile ruse sunt deja cunoscute comunității științifice, deoarece au apărut în reviste de specialitate în 2016 sau 2018. Această lucrare, care se referă la secvențierea virusurilor transportate de păsările migratoare, menționează în mod explicit sprijinul financiar al DTRA, programul de reducere a amenințărilor biologice al Departamentului de Apărare al Statelor Unite.

Mai multe dintre aceste publicații precizează, de asemenea, alb pe negru, că această cercetare este legată de programul „P444”. Afilierea cercetătorilor ucraineni la proiectul UP-4 al DTRA este menționată în diverse documente online, care detaliază denumirea completă a proiectului: „Evaluarea riscului anumitor agenți patogeni deosebit de periculoși potențial transportați de păsările migratoare peste „Ucraina”. Proiectul este menționat și pe site-ul Ambasadei SUA în Ucraina.

Nu există dovezi care să sugereze o dispersie intenționată

De altfel, DTRA, contactată de CheckNews, confirmă existența acestei lucrări și participarea acesteia la finanțare. „Proiectul UP-4, care a implicat patru entități din Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii din Ucraina, a presupus instruirea personalului ucrainean în prelevarea sigură și umană a probelor de la păsări sălbatice, în vederea identificării agenților patogeni susceptibili de a dăuna efectivelor de păsări ucrainene, sau să se răspândească în rândul oamenilor”, detaliază agenția.

„Cercetătorii au analizat răspândirea zoonozelor de la păsările sălbatice infectate și au determinat impactul asupra populațiilor de păsări domestice. Proiectul a cuantificat riscurile asociate prin utilizarea tehnicilor de cartografiere și a permis Ucrainei să direcționeze resursele de protecție pentru a preveni virusurile bolii Newcastle și gripa aviară, reducând astfel riscul de îmbolnăvire în Ucraina”, adaugă DTRA. Toate aceste cercetări „au fost efectuate în mod deschis, prezentate public și, în cele din urmă, au condus la publicarea rezultatelor online în reviste științifice”.

Prin urmare, în acest moment, nu există niciun element care să sugereze că proiectele de studiere a faunei migratoare, puse sub semnul întrebării de autoritățile ruse, sunt asociate cu un proiect de împrăștiere deliberată a agenților patogeni.

Citeste si:
Americanii trimit în Ucraina temutul sistem NASAMS. E capabil să lovească ținte la o distanță de peste 160 de kilometri
Americanii trimit în Ucraina temutul sistem NASAMS. E capabil să lovească ținte la o distanță de peste 160 de kilometri
Președintele american Joe Biden a anunțat că Washingtonul trimite în Ucraina sistemul său de apărare NASAMS, pe care îl folosește pentru a păzi spațiul aerian deasupra Casei Albe,...
Primele imagini cu sistemele HIMRAS donate de americani Ucrainei în acțiune FOTO VIDEO
Primele imagini cu sistemele HIMRAS donate de americani Ucrainei în acțiune FOTO VIDEO
Ucrainenii au prezentat imagini cu cele trei sisteme de rachete HIMARS în acțiune. Cele trei vehicule militare au fost folosite, potrivit armatei ucrainene, pe frontul sudic, în zona Zaporojie....