Lidera opoziției din Belarus: „Militari, rezerviști, cetățeni, așteptați semnalul nostru”

Sambata, 24 Iunie 2023, ora 18:00
6335 citiri
Lidera opoziției din Belarus: „Militari, rezerviști, cetățeni, așteptați semnalul nostru”
Lidera în exil a opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia/ FOTO: Facebook

Șefa opoziției unite din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat sâmbătă, 24 iunie, pe concetățenii săi să nu piardă șansa de a salva Belarus. Și regimentul numit după eroul Kastus Kalinovski le-a spus militarilor și civililor „să aștepte semnalul”.

Wincenti Kalinowski, cunoscut și sub numele de Kastuś Kalinoŭski ( în belarusă) a fost un scriitor, jurnalist, avocat și revoluționar bielorus și polonez. El a fost unul dintre liderii renașterii naționale poloneze, lituaniene și belaruse. Unul dintre participanți la revoltele eșuate din ianuarie 1863, Kalinowski este venerat în special în Belarus, unde este văzut ca o icoană a naționalismului belarus.

„Putin poate încerca să implice armata belarusă în conflictul său intern, astfel încât acesta să devină conflictul nostru. Vreau să fac apel la diplomații, armată și forțele de securitate din Belarus să-și amintească că avem propriile noastre interese naționale. Putin și Prigojin sunt nu prieteni ai Belarusului .Nu trebuie să le alegeți partea. Belorușii trebuie să-și apere țara.

Sarcina principală a tuturor belarușilor acum este să păstreze securitatea și suveranitatea țării lor. Pentru a ne salva țara de ceea ce a devenit Rusia. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu.

Fac și un apel la armata belarusă: nu ne putem aștepta ca Rusia să părăsească Belarusul în pace. Acum este cel mai bun moment pentru a expulza armata rusă din țara noastră. Și dacă irosim această șansă, atunci Rusia va face la fel cu noi ca și cu Ucraina.”

Tihanovskaia a cerut închiderea graniței Belarusului cu Rusia. Ea a mai anunțat că astăzi a creat Cartierul General Operațional, invitând reprezentanții structurilor democratice, regimentul Kalinovski și voluntari belaruși să se alăture.

„Se apropie condițiile adecvate pentru distrugerea dictaturii. Acesta este începutul sfârșitului marii tiranie. Fac un apel la toți militarii belarusi: nu participați la conflictul intern al Rusiei, acest război civil nu ne priveste.

Se apropie momentul în care belarușii se vor confrunta cu o alegere: să execute un ordin penal sau să jure credință poporului belarus.

Avem o rezervă în Belarus, care include personal militar și cetățeni obișnuiți care sunt gata să elibereze Belarus de sub ocupație. Vom avea nevoie de oameni pentru acțiuni decisive. Alăturați-vă unităților de autoapărare. Fiecare oraș, fiecare stradă, fiți gata să vă controlați teritoriul și să mențineți ordinea.

Militari, rezerviști, belaruși, așteptați semnalul nostru”.

Quarterly Report - Editia 4

Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau...
Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare ”într-un termen adecvat”. Oficial de la Kremlin: ”Există într-adevăr un ordin”
Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare ”într-un termen adecvat”. Oficial de la Kremlin: ”Există într-adevăr un ordin”
Kremlinul a declarat luni, 20 mai, că exerciţiile cu arme nucleare non-strategice pe care preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat vor avea loc "într-un termen adecvat" şi că aceasta este o...
#Rusia, #razboi civil, #revolta, #mercenari wagner, #Belarus, #apel, #lidera opozitie, #svetalna tihanovskaia , #Razboi Ucraina