Henry Kissinger, despre cum va arăta lumea la sfârșitul războiului din Ucraina: „Nu ar trebui să dăm posibilitatea ca Rusia și China să acționeze unit”

Marti, 10 Mai 2022, ora 13:20
3802 citiri
Henry Kissinger, despre cum va arăta lumea la sfârșitul războiului din Ucraina: „Nu ar trebui să dăm posibilitatea ca Rusia și China să acționeze unit”

Situația geopolitică la nivel global va suferi schimbări semnificative după încheierea războiului din Ucraina, declară într-un interviu pentru Financial Times fostul secretar de stat american Henry Kissinger.

„După războiul din Ucraina, Rusia va trebui să-și reevalueze la minimum relația cu Europa și atitudinea sa generală față de NATO. Cred că nu este înțelept să luăm o poziție adversă față de doi adversari într-un mod care să-i unească și, odată ce acceptăm acest principiu în relațiile noastre cu Europa și în discuțiile noastre interne, cred că istoria ne va oferi oportunități în care putem aplica o abordarea diferenţiată între China și Rusia. Asta nu înseamnă că oricare dintre ele vor deveni prietene intime ale Occidentului, înseamnă doar că, pe măsură ce apar anumite probleme, lăsăm deschisă opțiunea de a avea o altă abordare. În perioada următoare nu ar trebui să dăm posibilitatea ca Rusia și China să acționeze unit“, crede Kissinger.

„Ne confruntăm acum cu tehnologii în care rapiditatea schimbului, subtilitatea invențiilor, pot produce niveluri de catastrofă care nici măcar nu erau imaginabile. Iar aspectul ciudat al situației actuale este că armele se înmulțesc de ambele părți, iar sofisticarea lor crește în fiecare an.

Dar aproape că nu există nicio discuție la nivel internațional despre ce s-ar întâmpla dacă armele ar fi folosite efectiv. Apelul meu în general, pentru toate părțile, este să înțeleagă că acum trăim într-o eră complet nouă și am neglijat acest aspect. Dar, pe măsură ce tehnologia se răspândește în întreaga lume, diplomația și războiul vor avea nevoie de un conținut diferit și asta va fi o provocare“, spune fostul șef al diplomației americane.

Putin a calculat greșit capabilitățile Rusiei

Kissinger a precizat că s-a întâlnit personal cu Vladimir Putin „cam o dată pe an pentru o perioadă de poate 15 ani pentru discuții strategice pur academice”.

„Am crezut că convingerile sale de bază erau un fel de credință mistică în istoria rusă... și că s-a simțit ofensat în acest sens, nu de ceva ce am făcut noi prima dată, ci de prăpastia uriașă care s-a deschis între Europa și est”, a asunliniat acesta.

„El s-a simțit ofensat și amenințat fiindcă Rusia era amenințată de absorbirea acestei întregi zone în NATO. Asta nu scuză și nu aș fi prezis un atac de această amploare asupra unei țări recunoscute. Cred că a calculat greșit situația cu care se confrunta la nivel internațional și în mod evident a calculat greșit capabilitățile Rusiei de a susține o asemenea inițiativă majoră”, a explicat Kissinger.

Întrebat dacă crede că aceste decizii eronate luate de Putin s-au bazat pe informații bune, Kissinger a afirmat că analiștii geopolitici trebuie să înțeleagă care este „linia roșie” pentru fiecare țară.

„Întrebarea evidentă este cât de mult va mai dura această escaladare și cât de mult spațiu mai este pentru o escaladare suplimentară? A ajuns Putin la limita capabilităților sale și a decis în ce punct escaladarea va tensiona societatea până la limite?”.

Kissinger spune că nu poate da un răspuns cu privire la acest lucru dar că dacă Putin va decide să folosească arme nucleare va fi „un eveniment extraordinar de semnificativ”.

Henry Kissinger a mai punctat că, atunci când va veni momentul de a încheia un acord de pace, trebuie să se țină cont de aceste lucruri „pentru a nu ne întoarce la relația anterioară, ci la o poziție diferită pentru Rusia din cauza acestor lucruri - nu fiindcă o pretindem noi, ci fiindcă ei au produs-o”. „În opinia mea nu putem pur și simplu să acceptăm asta”, a subliniat fostul secretar de stat.

Citeste si:
Previziuni sumbre despre noua ordine globală. Care este țara fostă comunistă cu șanse să devină o mare putere europeană
Previziuni sumbre despre noua ordine globală. Care este țara fostă comunistă cu șanse să devină o mare putere europeană
Statele Unite au spus recent că vor apăra Taiwanul în cazul în care China îl invadează. Mai interesant este că Japonia, o țară care nu a întreprins acțiuni militare din 1945, a spus...
Henry Kissinger: Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia
Henry Kissinger: Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia
Henry Kissinger, veteranul expert în relații internaționale și fost secretar de stat al SUA, a spus în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că Ucraina trebuie să se așeze la masa...