Rusia se laudă cu relația pe care o are cu China: „De o calitate superioară alianţelor militare în sensul lor clasic”. Care este interesul comun al celor două țări

Joi, 02 Februarie 2023, ora 15:57
1612 citiri
Rusia se laudă cu relația pe care o are cu China: „De o calitate superioară alianţelor militare în sensul lor clasic”. Care este interesul comun al celor două țări
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping/ FOTO: BBC

Relaţiile dintre Rusia şi China nu au limite şi sunt de o calitate superioară alianţelor militare clasice, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat joi jurnalistului Dmitri Kiselev de la postul de televiziune Rossia-24.

"Existenţa unor puncte de contact este doar o caracteristică foarte modestă a relaţiilor noastre", a spus şeful diplomaţiei ruse.

"Este deja scris în documentele noastre că, deşi nu creăm o alianţă militară, relaţiile noastre sunt de o calitate superioară alianţelor militare în sensul lor clasic şi nu au limite sau restricţii. Şi nu există subiecte tabu. Sunt cu adevărat cele mai bune din toţi anii de existenţă atât a Uniunii Sovietice, cât şi a Republicii Populare Chineze şi a Federaţiei Ruse", a declarat Seghei Lavrov.

"Interesul nostru comun este, în primul rând, să ni se permită să ne dezvoltăm pe baza planurilor noastre naţionale în cadrul regulilor existente ale comerţului internaţional, adică în cadrul regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi chiar în cadrul sistemului creat de Occident, începând cu instituţiile de la Bretton Woods - Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială", a continuat Seghei Lavrov.

Şeful diplomaţiei de la Moscova a reamintit că Rusia este membră a OMC de 17 ani şi a acceptat regulile acestei organizaţii, care "în general au fost regulile concurenţei loiale".

"Acum totul este distrus", a spus el cu regret. "OMC a blocat activitatea organismului de soluţionare a litigiilor tocmai pentru că China bate America pe teren propriu, după propriile reguli, şi are toate motivele să ceară compensaţii, pe care le va primi cu siguranţă de la organismul de soluţionare a litigiilor din cadrul OMC, dacă SUA permite funcţionarea acestui organism" - a afirmat Lavrov.

El a continuat să-i critice pe americani, afirmând că au o "abordare pur birocratică şi, în cel mai rău sens al cuvântului, de partid sovietic": Ei "blochează pur şi simplu numirea de noi membri în acest organism pentru posturile vacante existente, iar acolo nu există cvorum", a mai spus Lavrov. "Acest lucru se întâmplă de ani de zile", a insistat el. "Tocmai de aceea, pentru că China va câştiga toate aceste dispute cu Statele Unite, au început reforma OMC, declarând public că această reformă ar trebui să se bazeze pe interesele Statelor Unite şi ale Uniunii Europene. Iar celorlalţi li se va spune care este locul lor şi cum să se comporte", a acuzat Lavrov.

La sfârşitul anului trecut, China a sesizat organismul OMC pentru litigii, contestând măsurile americane de control asupra exporturilor şi măsurile conexe în ceea ce priveşte anumite cipuri semiconductoare şi produse pentru calculatoare avansate, precum şi tehnologii şi servicii conexe, destinate Chinei sau legate în alt mod de aceasta.

Apoi, la sfârşitul lunii trecute, China şi Statele Unite au avut un schimb dur de replici la o reuniune a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Beijingul numind Washingtonul un "agresor unilateral", iar SUA acuzându-şi rivala de măsuri de retorsiune ilegale.

Washingtonul, care critică de mult timp sistemul de soluţionare a litigiilor din cadrul OMC pentru că este prea extins, a iniţiat negocieri pentru reformarea acestuia.

Citește și:
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Statele Unite vor livra o nouă tranşă a ajutorului militar pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari şi care include în special muniţii pentru lansatoarele de rachete HIMARS, a...
Putin după întâlnirea cu Xi Jinping de la Moscova, despre războiul din Ucraina: ”Suntem mereu deschiși pentru negocieri” VIDEO
Putin după întâlnirea cu Xi Jinping de la Moscova, despre războiul din Ucraina: ”Suntem mereu deschiși pentru negocieri” VIDEO
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni, în timpul unei întrevederi cu omologul său chinez Xi Jinping la Moscova, că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing...
#Rusia, #China, #aliante militare, #Serghei Lavrov , #Rusia
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
China e speriată să nu i se închidă benzinăria gratuită - rusia
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5