Scandalul rețelei de influență politică finanțată de Kremlin în Europa ia amploare. 24 de politicieni au fost descoperiți

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 19:44
4856 citiri
Scandalul rețelei de influență politică finanțată de Kremlin în Europa ia amploare. 24 de politicieni au fost descoperiți
Parlamentul European FOTO: Facebook / Parlamentul European

Politicienii ar fi beneficiat în mod direct de pe urma promovării Moscovei în presa europeană. Unii acuzați spun că este vorba, de fapt, de un Big Brother al Europei de stânga care încearcă să submineze politicienii populari de dreapta.

Scandalul privind operațiunile de război hibrid ale Kremlinului în sprijinul platformelor naționaliste și eurosceptice de pe continent s-a extins marți, agențiile pro-democrație identificând două 24 de oficiali populiști europeni și 14 partide politice europene de extremă dreapta, cu nume, ca beneficiari direcți ai promovării Moscovei.

Între timp, presupușii agenți ruși au declarat că este vorba de un atac la adresa libertății de exprimare și a principiilor democratice.

Politologul ucrainean și expertul în dreapta radicală Anton Șehovțov, director al Centrului pentru Integritate Democratică, a identificat, într-o postare din 1 aprilie pe X (fostul Twitter), 24 de politicieni europeni pe care "rușii au decis să îi promoveze prin resursele lor" prin intermediul agenției de informații Vocea Europei, finanțată de Kremlin și cu sediul la Praga.

Printre partidele europene din care fac parte acei politicieni, identificate de Șehovțov ca beneficiind de promovarea Federației Ruse prin intermediul platformei Vocea Ucrainei, se numără Forumul olandez pentru Democrație (FvD), Alternativa pentru Germania (AfD) din Germania, Vlaams Belang (VB) din Belgia, Democrația Creștină (DC) și Înainte Italia (FI) din Italia, Partidul Drepturilor (HSP) din Croația, Democrația Socială (SMER) din Slovacia, Trikolara din Republica Cehă, Adunarea Națională(RN) din Franța și VOX din Spania.

Toate partidele politice numite de Șciukov susțin relații mai strânse cu Moscova, în detrimentul Ucrainei dacă este necesar, precum și naționalismul și valorile locale, înaintea unificării europene. Mulți dintre politicienii numiți de Șehovțov susțin în mod deschis platformele de extremă dreapta și concesii imediate și substanțiale ale Ucrainei față de Rusia.

Platforma europeană de informare pro-democratică Insight News a scris marți că politicienii identificați în lista lui Șehovțov au beneficiat cu toții în mod direct de accesul la platforma Vocea Europei, finanțată de Kremlin, și a indicat patru politicieni de extremă dreapta de rang înalt - din Germania, Franța, Slovacia și Serbia - ca fiind "politicieni cunoscuți pentru că promovează agende pro-Kremlin și fac declarații pro-ruse".

Pe lângă faptul că agenții Federației Ruse au facilitat această promovare, au încercat să mituiască alți membri ai Parlamentului European pentru a face declarații de propagandă pro-Kremlin pe platforma Vocea Ucrainei, iar în prezent sunt investigați de către forțele de ordine cehe și belgiene, scrie Insight.

Vocea Europei contraatacă

Vocea Europei a replicat: "Suntem cu toții defăimați în mod nedrept și neîncetat ca fiind putiniști de către "elitele" globaliste din ce în ce mai nepopulare, de către lacheii lor discreditați din presa mincinoasă și mainstream și de către ONG-urile finanțate de Soros. Noi, cei de la Vocea Europei, nu ne vom lăsa intimidați de hărmălaia globalistă și nu vom îngenunchea în fața acestei vânători de vrăjitoare care amintește de cele mai întunecate zile ale macartismului".

Membrul AfD, Petr Bystron, cel de-al doilea politician numit de Shekhovtsov și Insight News ca un agent de la Kremlin, în mod conștient sau involuntar, într-o declarație de 1 aprilie adresată platformei de informații Forum pentru Democrație a declarat: „Închiderea Vocii Europei este un atac flagrant la adresa presei, libertate pe care o condamn ferm. Scopul acestei campanii de calomnie este de a dauna politicienilor de opoziție din mai multe țări europene și de a reduce la tăcere jurnaliștii critici. Oricine este pentru pace și împotriva continuării războiului din Ucraina este defăimat ca agent rus... Ca și în multe campanii electorale anterioare, cei de la putere încearcă să respingă ratingurile ridicate ale opoziției din sondaje, folosind campanii de calomnie, realizat cu ajutorul serviciilor secrete”.

Pe 27 martie, agenția națională de securitate internă din Cehia Bezpečnostní Informácien Služba (BIS) a anunțat că a descoperit o rețea organizată de Rusia care încearcă să influențeze alegerile pentru Parlamentul European în diferite țări europene, folosind în mare parte politicieni de extremă dreaptă și, acolo unde este posibil, promovând opinii anti-Europa, pro-Moscova în mass-media continentală.

Declarațiile ulterioare ale înalților oficiali cehi au spus că agenții de la Vocea Europei au dat mită unor politicieni germani, francezi, polonezi, belgieni, olandezi și unguri pentru a influența viitoarele alegeri parlamentare din UE.

Nici Șehovțov, nici Insight News nu au declarat că vreunul dintre cei 24 de politicieni care au beneficiat de promovarea Vocea Ucrainei ar fi primit plăți de la agenți ai Kremlinului.

Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW) a efectuat, pe 27 martie, percheziții care vizează „activități de spionaj” rusești care au încercat, prin Vocea Europei, să submineze statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile acestora, a spus Jacek Dobrzyński, purtător de cuvânt al Coordonatorului serviciilor speciale al ministrului, conform TVP World Report.

Dobrzyński a precizat că Kremlinul a finanțat Vocea Europei pentru a publica articole, declarații, comentarii și interviuri cu un ton părtinitor, pro-rus, legate de situația internațională actuală, inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Poliția din districtul central Mazovia al Poloniei a confiscat 48.500 de euro și 36.000 de dolari și dispozitive electronice, inclusiv telefoane mobile, a spus el. Raidurile au urmat unei investigații încheiate în ianuarie, care a condus la acuzații împotriva unui cetățean polonez pentru implicare în spionaj în numele Rusiei.

Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#Rusia, #retea propaganda, #Parlamentul European, #vocea europei, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina