Fostul primar al orașului Ekaterinburg, Evgheni Roizman, a fost reținut pentru discreditarea armatei ruse

Joi, 16 Martie 2023, ora 21:55
2027 citiri
Fostul primar al orașului Ekaterinburg, Evgheni Roizman, a fost reținut pentru discreditarea armatei ruse
Evgheni Roizman, fostul primar al orașului Ekaterinburg

Fostul primar al orașului Ekaterinburg, Evgheni Roizman, a fost reținut, joi, 16 martie. Tribunalului Verh-Isetsk a dispus măsura de reținere a fostului primar al orașului Ekaterinburg, Evgheni Roizman, pentru discreditarea Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Fostul edil a fost declarat de Ministerul Justiției al Federației Ruse drept agent străin în Rusia şi ar putea face obiectul unui protocol administrativ pentru repostarea unor informaţii privind discreditarea Forțelor Armate ale Federației Ruse, a declarat joi pentru Interfax avocatul său, Vladislav Idamjapov.

"În momentul de faţă are loc ducerea lui Roizman la sediul unei secţii de poliție din oraș pentru întocmirea unui protocol, apoi tot astăzi va fi examinat dosarul în instanță. Este vorba despre faptul că Evgheni Vadimovici a făcut, potrivit poliției, un repost pe reţeaua de socializare rusă VKontakte”, a precizat avocatul Idamjapov. Potrivit cărui articol din Codul penal al Rusiei va fi întocmit dosarul, deocamdată, nu se știe, nu se ştie nici despre ce fel de repostare este vorba", a menționat el.

Avocatul a mai subliniat că Roizman ”nu a folosit niciodată personal rețeaua VKontakte”. ”Nu a avut niciodată o pagină personală, nu a avut niciodată propriul său grup, pe care să-l gestioneze. Avem confirmarea acestui fapt”, a adăugat Idamjapov.

Roizman a fost reținut prima dată pe 24 august, 2022, la Ekaterinburg. Ulterior, el a fost acuzat în temeiul părții 1 a art. 280.3 din Codul Penal al Federației Ruse (acțiuni publice menite să discrediteze utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse). Instanța i-a ales o măsură de reținere sub forma unei interdicții asupra anumitor acțiuni. Fostului primar, în special, îi este interzisă utilizarea mijloacelor de comunicare și internetul, cu excepția anumitor cazuri. Roizman nu își recunoaște vinovăția. În toamna anului trecut, Ministerul Justiției al Federației Ruse l-a inclus pe lista persoanelor fizice-agenți străini.

​Deputații ruși au adoptat marți, 14 martie, proiectul de lege care introduce răspunderea penală pentru „discreditarea” tuturor participanților la „operațiunea militară specială”, inclusiv a voluntarilor, o lege redactată cu dedicație pentru șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, anunță TASS.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a anunțat depunerea acestui proiect în legislativul de la Moscova la începutul lunii martie.

Volodin a precizat că pedepsele ar putea ajunge până la 5 ani de „muncă corectivă” sau forțată, sau 15 ani de închisoare, subliniind că măsura „îi va proteja pe toți cei care astăzi, riscându-și viața, asigură securitatea țării și a cetățenilor noștri”.

„Orice difuzare publică de informații false în mod deliberat, precum și acțiunile publice menite să discrediteze Forțele Armate ale Federației Ruse, formațiile de voluntari, organizațiile și persoanele care ajută la îndeplinirea sarcinilor atribuite Forțelor Armate ale Federației Ruse, sunt inacceptabile”, a mai afirmat acesta.

Vasili Piskarev, președintele Comisiei pentru Securitate și Anticorupție din Duma de Stat, a fost cel care a anunțat la începutul lunii februarie pregătirea acestui proiect de lege.

El a menționat la momentul respectiv că Evgheni Prigojin, afaceristul rus care a fondat în 2014 gruparea Wagner, i-a cerut lui Volodin să găsească o soluție legislativă la această „problemă”.

Parlamentul rus a adoptat încă din luna martie a anului trecut, la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina, deja faimoasa lege care incriminează răspândirea de „informații false” despre forțele armate ruse, deși ea lasă loc și pentru amenzi administrative în unele situații.

Tot în martie 2022 parlamentul rus a extins sfera de aplicare a acestei legi pentru a acoperi toate „organele de stat” care operează și în străinătate.

Noile amendamente extind din nou această legislație pentru a le oferi „protecție” mercenarilor Wagner față de difuzarea de „informații false” despre ei și activitățile lor pe front.

Motivul pentru care relatările negative despre gruparea Wagner erau permise în Rusia până acum ține de faptul că aceasta este în teorie o organizație paramilitară privată fondată și susținută de Prigojin, și nu o entitate oficială a statului rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
#Rusia, #retinere, #fost primar, #Ekaterinburg, #evgheni roizman, #discreditare, #armata rusa , #Rusia