Ce se ascunde în spatele exilului lui Prigojin în Belarus. Oficial de la Kremlin: ”V-am spus tot ce ne-am dorit să vă spunem”

Duminica, 25 Iunie 2023, ora 13:00
14834 citiri
Ce se ascunde în spatele exilului lui Prigojin în Belarus. Oficial de la Kremlin: ”V-am spus tot ce ne-am dorit să vă spunem”
Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, la plecarea din Rostov pe Don FOTO / Sky News

Același guvern care a măcelărit civili ucraineni de mai bine de un an pentru că NATO vine prea aproape de granițele sale i-a permis șefului unui grup de mercenari să doboare elicoptere militare sâmbătă și, potrivit presei de stat, să omoare mai mulți soldați înainte de a suna retragerea pentru a pleca în exil în Belarus.

Kremlinul a garantat chiar public că fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojiin, a avut „cuvântul” președintelui Vladimir Putin că poate părăsi țara în siguranță, după ce în mod convenabil a renunțat la acuzațiile penale împotriva lui.

Deci de ce este Prigojin atât de neatins? Sau Kremlinul așteaptă pur și simplu timpul să se ocupe de el într-un mod mai puțin public?

Este greu de imaginat că fostul vânzător de hot-dog va scăpa nevătămat după ce l-a umilit pe liderul rus în timp ce întreaga lume îl privea. Spectacolul haotic al revoltei armate a lui Prigojin și ușurința cu care el și mercenarii săi Wagner păreau să preia controlul la Rostov pe Don au spulberat imaginea atent cultivată a lui Putin ca lider puternic. La câteva ore după ce Putin a promis că va lua măsuri „brutale” împotriva organizatorilor puciului, aceștia au plecat. Și într-o altă lovitură pentru Putin, locuitorii din Rostov pe Don au fost filmați aplaudând luptătorii Wagner și strângându-le mâinile, Daily Beast.

Poate că asta a fost un factor în decizia de a lăsa totul să alunece. Prigojin a strâns un sprijin considerabil în tabăra pro-război în ultimele luni și a făcut apel la rușii obișnuiți, poziționându-se ca un cruciat anti-elitist. Criticile sale frecvente la adresa conducerii militare a țării i-au adus, de asemenea, laude pentru „onestitatea” sa în rândul unor ruși care anterior nu aveau idee cine este.

O sursă anonimă apropiată de Statul Major General al Forțelor Armate Ruse a spus sâmbătă publicației ruse independente iStories că Putin a ordonat serviciilor de securitate să-l „lichideze” pe Prigojin pentru a evita să fie nevoit să se angajeze în bătălii în orașele rusești.

„Putin nu are nevoie de un schimb de focuri puternic, așa că sarcina principală este să-l elimine pe Prigojin și să rupă coloana vertebrală a Wagner, promițând amnistia luptătorilor Wagner pentru această sfidare”, a spus sursa.

Nu este clar dacă serviciile de securitate au făcut vreo încercare de a-l elimina pe Prigojin în timpul scurtei revolte, dar în cele din urmă i s-a permis să plece, chiar pozând cu bucurie pentru fotografi în timp ce pleca de la Rostov pe Don. Este posibil ca Moscova să fi recunoscut potențialul ca Prigojin să fie transformat într-un martir dacă ar fi să eliminat în mijlocul rebeliunii sale.

Mai mulți ofițeri ruși intervievați anonim de către The Moscow Times au spus că majoritatea trupelor pur și simplu nu erau dispuse să se înfrunte cu luptătorii Wagner pentru a apăra orașele. „Părea că nimeni nu va muri pentru Moscova. Toată lumea înțelege că nu este vorba despre protecție în fața inamicului, ci despre lupte interne murdare, nu are sens să mori pentru asta”, a spus un ofițer.

Alții au spus că îl susțin de fapt pe Prigojin: „De aceea aproape toate drumurile au fost deschise pentru convoaiele Wagner, din același motiv pentru care au reușit să pună mâna pe Rostov-pe-Don fără nicio luptă, în câteva ore”.

Prigojin, unealta fraților Kovalciuk?

Dar Prigojin pare să aibă și câteva figuri puternice care au investite în el, inclusiv Iuri Kovalciuk, un prieten apropiat al lui Putin și miliardar considerat una dintre cele mai influente figuri din Rusia. Publicația independentă rusă Meduza a citat o sursă apropiată de Kremlin în noiembrie anul trecut, care l-a descris pe Prigojin drept „unealtă” a lui Iuri Kovalciuk și a fratelui său Mihail. Se spunea că frații Kovalciuk au colaborat cu Prigojin pentru lansarea unei mișcări politice „patriotice” și „anti-elitiste” care ar putea deveni în cele din urmă un partid.

De asemenea, s-a raportat că CEO-ul Rosneft, Igor Secin, s-a întâlnit cu Prigojin în martie, iar șeful Wagner se spune că a plecat cu un acord ca aliatul lui Putin să-i sponsorizeze unele dintre proiectele sale.

Nu este clar ce va face exact în Belarus sau cât timp va rămâne acolo (dacă se va muta, de fapt, acolo). De sâmbătă seara, șeful mercenarilor Wagner era absent pe rețelele de socializare, iar procurorii ruși îl blocaseră deja pe populara aplicație VK.

Putin, la rândul său, se pare că se retrăsese în buncărul său după toată saga amețitoare, purtătorul de cuvânt confirmând reporterilor că liderul rus nu are absolut nimic de spus: „Nu, nu. V-am spus tot ce ne-am dorit și am putut să vă spunem”.

Quarterly Report - Editia 4

Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau...
Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare ”într-un termen adecvat”. Oficial de la Kremlin: ”Există într-adevăr un ordin”
Rusia va organiza exerciții cu arme nucleare ”într-un termen adecvat”. Oficial de la Kremlin: ”Există într-adevăr un ordin”
Kremlinul a declarat luni, 20 mai, că exerciţiile cu arme nucleare non-strategice pe care preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat vor avea loc "într-un termen adecvat" şi că aceasta este o...
#Rusia, #revolta, #mercenari wagner, #evgheni prigojin, #exil, #Belarus , #Rusia