Experții cred că povestea rebeliunii mercenarilor Wagner nu s-a încheiat încă: "De ce rușii obișnuiți de pe stradă aplaudă?"

Duminica, 25 Iunie 2023, ora 21:59
5325 citiri
Experții cred că povestea rebeliunii mercenarilor Wagner nu s-a încheiat încă: "De ce rușii obișnuiți de pe stradă aplaudă?"
Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, la plecarea din Rostov pe Don FOTO / Sky News

Rusia s-a confruntat cu amenințarea reală a unei insurecții armate, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, jurând că va pedepsi luptătorii „Wagner” care mărșăluiau spre Moscovei și au capturat orașe pe parcurs – înainte ca un acord brusc negociat de liderul din Belarus să pară să oprească coloanele de mercenari.

Dar multe lucruri rămân incerte, iar experții avertizează că este puțin probabil ca rebeliunea să rămână pur și simplu fără consecințe în viitor. În special, după cum scrie CNN, nu este clar, de exemplu, ce se va întâmpla cu rolul liderului Wagner, Evgheni Prigojin. Unii analiști prevăd că Prigojin poate fi eliminat în Belarus, pentru că Putin „nu iartă trădătorii”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat sâmbătă, 24 iunie, că „nu poate răspunde” ce va face Prigojin în Belarus. Însuși liderul wagnerioților a oferit puține detalii despre decizia sa de a opri ofensiva asupra Moscovei.

Grupul Wagner este o „companie militară independentă” care luptă într-un mediu diferit de cel al armatei ruse, a declarat maiorul în retragere al armatei americane Mike Lyons, ceea ce înseamnă că asimilarea deplină cu armata rusă va fi dificilă.

"Este posibil ca unii să se separe. Ei sunt loiali unei persoane, Prigojin, nu țării, nu misiunii. Cred că mai avem multe întrebări la care nu putem răspunde acum", a adăugat el.

Pericolul nu a trecut nici pentru Prigojin, spun experții.

"Putin nu iartă trădătorii. Chiar dacă Putin spune: „Prigojin, du-te în Belarus", el este încă un trădător și nu cred că Putin îi va ierta vreodată asta", a declarat analistul Jill Dougherty, fost șef al biroului CNN de la Moscova.

Potrivit expertului, este foarte posibil ca Prigojin să fie „ucis în Belarus”, dar aceasta este o dilemă dificilă pentru Moscova, deoarece atâta timp cât liderul wagnerioților are un anumit sprijin, el rămâne o amenințare, indiferent de locul în care se află.

Sâmbătă, 24 iunie, Putin, în discursul său, care a fost difuzat în toată Rusia, a promis că îi va pedepsi pe cei care „au călcat pe calea trădării”.

Putin trebuie să depășească consecințele celei mai serioase provocări de la venirea la putere în 2000, după o serie amețitoare de evenimente, pe care lumea le-a urmărit îndeaproape și nervoasă.

Prigojin a fost de acord să părăsească Federația Rusă spre Belarus, ca parte a unui acord intermediat, se pare, de dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko.

Acordul prevede oprirea ofensivei asupra Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acuzațiile penale împotriva lui Prigojin au fost ridicate. Luptătorii Wagner nu vor fi urmăriți penal pentru rolul lor în revoltă, ci vor semna în schimb contracte cu Ministerul rus al Apărării - o mișcare pe care Prigojin a respins-o anterior.

Ce ar putea urma pentru Putin?

Mai mulți experți au declarat pentru CNN că, deși președintele rus a supraviețuit confruntării, acum pare slab - nu numai lumii și dușmanilor săi, ci și propriului popor și armatei. Acest lucru ar putea reprezenta un risc dacă există sceptici sau rivali la Moscova care văd o oportunitate de a submina poziția șefului de la Kremlin.

„Dacă aș fi Putin, mi-aș face griji că acei oameni de pe străzile din Rostov îi aplaudă pe oamenii Grupării Wagner în timp ce se retrăgeau”, spune Dougherty.

"De ce rușii obișnuiți de pe stradă aplaudă pe oamenii care tocmai au încercat să facă o lovitură de stat? Înseamnă că poate îi susțin sau îi plac. Oricum, aceasta este o veste foarte proastă pentru Putin", crede analistul.

Fostul șef al operațiunilor CIA în Rusia, Steve Hall, a spus că până și observatorii experimentați au fost surprinși de ultimele evoluții din Federația Rusă.

"Toată lumea se scarpină în cap. Singura concluzie după ziua de 24 iunie este că doi tipi se aflau într-o situație fără speranță și trebuiau să găsească o cale de ieșire", a spus el într-un interviu pentru CNN.

Potrivit lui Hall, Prigojin poate să fi simțit că a mușcat mai mult decât a putut înghiți în timp ce coloana sa de trupe se deplasa spre Moscova. Dar, în același timp, Putin s-a confruntat cu perspectiva foarte reală de a fi nevoit să învingă aproximativ 25.000 de mercenari Wagner.

Decizia de a-l trimite pe Prigojin în Belarus a fost un pas care ar „salva fața” ambelor părți.

Dar, în opinia lui Hall, Putin a ieșit din această criză mai slăbit.

"Putin ar fi trebuit să se aștepte ca acest lucru să se întâmple cu câteva luni în urmă. Vom vedea cum se termină. Cred că această poveste nu s-a încheiat încă", a spus Hall.

Quarterly Report - Editia 4

China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau...
#Rusia, #revolta, #mercenari wagner, #evheni prigojin, #Belarus, #Vladimir Putin , #Rusia