Putin introduce pregătirea „militar-patriotică” în școli și grădinițe. Copiii învață cum să asambleze o armă de asalt Kalașnikov

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 00:11
1571 citiri
Putin introduce pregătirea „militar-patriotică” în școli și grădinițe. Copiii învață cum să asambleze o armă de asalt Kalașnikov
Școlarii înoată cu arma în spate FOTO: The Insider

Școlile rusești sunt martorele unei prezențe în creștere a puștilor de asalt Kalașnikov, care își găsesc locul alături de materialele de învățare. Începând cu septembrie 2023, pregătirea militară de bază va fi introdusă în programa școlară oficială rusă. Această schimbare s-a extins chiar și la unele grădinițe, unde copiii sunt învățați cum să asambleze corect o pușcă de asalt. Între timp, cluburile militaro-patriotice preiau spații folosite anterior pentru activități creative, scrie publicația rusă The Insider.

Revenirea la epoca sovietică

Decizia guvernului marchează revenirea la „pregătirea militară de bază” din epoca sovietică, la care se renunțase în 1993. Pe atunci, elevilor li se formau abilități de autoapărare în cazul unui atac nuclear sau chimic, prim ajutor și mânuire a armelor de foc. Odată cu debutul domniei lui Putin, în 2000, a revenit ideea din epocile țaristă și sovietică despre armata ca sursă de educație patriotică – unirea oamenilor în jurul unui lider puternic, prin cultivarea patriotismului. Din 2001, Ministerul rus al Apărării a devenit una dintre cele trei instituții responsabile de implementarea „Conceptului pentru educația patriotică a cetățenilor ruși”.

În ultimele luni, organizațiile educativ-patriotice de tineret au intensificat pregătirea militară cu folosirea armelor. În același timp, au început să deruleze activități școlare pentru a-și promova practicile. În unele cazuri, școlile merg și mai departe și au propria lor ofertă de pregătire militară, inclusiv instruire în folosirea armelor de foc.

Peste 5.500 de cluburi militar patriotice

După anexarea Crimeei, numărul cluburilor militar-patriotice (VPK) a trecut de 5.500. În 2015, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, împreună cu Administrația Prezidențială, au înființat mișcarea Iunarmia, care îi introduce pe tineri în aspectele de bază ale pregătirii militare pentru a „păstra și crește tradițiile patriotice”. Pe site-ul său, organizația se mândrește cu 1,25 milioane de membri, inclusiv copii ucraineni din Mariupol, care au fost înscriși cu forța în rândurile sale.

În Magnitogorsk, 40 de entități din cadrul complexului militar-industrial și Iunarmia au luat parte la Spartakiada 2023, una dintre competiții fiind cea de înot cu puști de asalt Kalașnikov și echipament de camuflaj. Site-ul subliniază că nu numai băieții, ci și fetele își exprimă dorința de a înota cu mitraliera de 3,5 kilograme pe spate.

Noi organisme responsabile cu educația patriotică

Pe lângă radicalizarea activităților complexului militar-industrial și Iunarmia, încep să apară noi organisme responsabile de „educația patriotică”. Un exemplu este clubul Lider (mai bine cunoscut drept Vagnerionok), înființat la sfârșitul lui ianuarie 2023 și despre care se presupune că are 40 de membri, inclusiv minori, recrutați în principal prin rețeaua social VKontakte. Clubul își instruiește membri să folosească drone, organizează conversații cu bloggeri și politicieni militariști și supraveghează realizarea de lumânări pentru tranșee de către adolescenți. Deși sursa finanțării clubului este neclară, acesta se află în centrul grupului Wagner, din Sankt Petersburg, înființat de Evgheni Prigojin.

În februarie, procuratura din Sankt Petersburg a investigat mai multe școli după ce s-a constatat că școala nr. 294 din districtul Țentralnîi nu are „materiale esențiale”, și anume grenade F-1 și RGD-5 și puști de asalt Kalașnikov. Directorul școlii a încercat să facă contestație, dar fără rezultat. Cu toate acestea, unele școli sunt deja bine echipate cu „toate armele necesare”.

Unele școli au început să organizeze propriile cursuri militare. De exemplu, pentru sărbătorirea Zilei Apărătorului Patriei, pe 24 februarie 2023, elevii școlii nr. 31 din Ioșkar-Ola, în curtea școlii, la minus 10 grade, învățau să arunce grenade de manevră, să alerge cu arma, să demonteze puști de asalt Kalașnikov și să tragă din pistoale cu aer comprimat.

#Rusia, #scoli, #pregatire militar patriotica, #gradinite, #arme , #Rusia