Rusia nu se află în spatele "sindromului Havana", susține Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Luni, 01 Aprilie 2024, ora 23:11
2284 citiri
Rusia nu se află în spatele "sindromului Havana", susține Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov Foto: Captură video/X/FranceNews24

Kremlinul a respins, luni, 1 aprilie, un raport de presă potrivit căruia serviciile de informaţii militare ruseşti s-ar afla în spatele misterioasei afecţiuni "sindromul Havana" care a afectat diplomaţii şi spionii americani la nivel mondial, relatează Reuters.

Insider, grup media de investigaţie axat pe Rusia, cu sediul în Riga, Letonia, a relatat că membrii unei unităţi a serviciilor de informaţii militare ruseşti (GRU), cunoscută sub numele de 29155, au fost prezenţi în locurile unde au fost raportate incidente de sănătate care au implicat personal american.

Ancheta Insider, care a durat un an şi a fost desfăşurată în colaborare cu emisiunea 60 Minutes de la CBS şi cu revista Der Spiegel din Germania, a mai relevat că membri de rang înalt ai unităţii 29155 au primit premii şi promovări pentru activitatea legată de dezvoltarea de "arme acustice non-letale".

"Acesta nu este deloc un subiect nou; timp de mulţi ani, subiectul aşa-numitului sindrom Havana a fost exagerat în presă şi, de la bun început, a fost legat de acuzaţii împotriva părţii ruse", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre investigaţia de presă. "Dar nimeni nu a publicat sau exprimat nicăieri vreo dovadă convingătoare a acestor acuzaţii nefondate", a adăugat Peskov. "Prin urmare, toate acestea nu sunt altceva decât acuzaţii nefondate, neîntemeiate, din partea mass-media", a punctat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

La Washington, Pentagonul a confirmat că un oficial de rang înalt al Departamentului Apărării a avut simptome similare celor asociate cu "sindromul Havana" în timpul summitului NATO de la Vilnius de anul trecut.

Simptomele acestei afecţiuni au inclus migrene, greaţă, pierderi de memorie şi ameţeli.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat însă că oficialul respectiv nu făcea parte din delegaţia secretarului american al apărării, Lloyd Austin, şi a îndrumat jurnaliştii să adreseze întrebările cu privire la această problemă comunităţii mai largi de informaţii.

Biroul Directorului Naţional pentru Informaţii a sugerat presei să examineze evaluarea anuală a ameninţărilor din 2024, un raport care spune că în SUA, comunitatea de informaţii continuă "să examineze îndeaproape" aşa-numitele incidente de sănătate anormale, dar menţionează că majoritatea agenţiilor au concluzionat că "este foarte puţin probabil ca un adversar străin să fie responsabil".

Agenţiile de informaţii americane au evaluat că simptomele, raportate pentru prima dată de către oficialii ambasadei americane din capitala cubaneză Havana, în 2016, "au fost probabil rezultatul unor factori care nu au implicat un adversar străin".

Ancheta publicată de Insider precizează că este posibil ca primul incident în care au fost prezente simptome ale "sindromului Havana" să se fi petrecut mai devreme de 2016. "Au existat probabil atacuri cu doi ani mai devreme în Frankfurt, Germania, când un angajat al guvernului american staţionat la consulatul de acolo a fost lăsat inconştient de ceva asemănător cu o rază puternică de energie", afirmă investigaţia Insider.

Congresul american a adoptat Legea Havana în 2021, autorizând Departamentul de Stat, CIA şi alte agenţii guvernamentale americane să ofere plăţi personalului şi familiilor acestor angajaţi care au avut de suferit în timpul misiunii de această afecţiune.

Quarterly Report - Editia 4

Motivul pentru care Rusia își consolidează prezența militară în Libia, unde au ajuns mii de luptători: „Se pregătește un mare dezastru”
Motivul pentru care Rusia își consolidează prezența militară în Libia, unde au ajuns mii de luptători: „Se pregătește un mare dezastru”
Rusia și-a consolidat prezența militară în Libia în ultimele luni, potrivit unei investigații comune a publicației independente Verstka și a proiectului All Eyes on Wagner. Libia este...
Finlanda pregătește o lege pentru respingerea migranţilor la graniţa cu Rusia. Motivul pentru care este dispusă să încalce angajamentele internaţionale
Finlanda pregătește o lege pentru respingerea migranţilor la graniţa cu Rusia. Motivul pentru care este dispusă să încalce angajamentele internaţionale
Finlanda va propune săptămâna viitoare un proiect de lege care să le permită agenţilor de frontieră să blocheze solicitanţii de azil care încearcă să intre din Rusia, a declarat...
#Rusia, #sindromul Havana, #Dmitri Peskov purtator cuvant Vladimir Putin , #Rusia