Bucătarul unui lanț de restaurante rusești din SUA, suspectat că era agent GRU ce provoca „Sindromul Havana“

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 22:21
5049 citiri
Bucătarul unui lanț de restaurante rusești din SUA, suspectat că era agent GRU ce provoca „Sindromul Havana“
Spionul rus a fost Chef la Mari Vanna FOTO / mondomulia.com

Un fost bucătar al unui lanț de restaurante din Rusia, care a fost arestat în 2020 în timpul unei urmăriri ca-n filme, este suspectat de spionaj, potrivit unei investigații realizate de emisiunea de investigații 60 Minutes a CBS, revista germană Der Spiegel și revista rusă de investigații The Insider.

După arestarea sa, în iunie 2020, după o urmărire pe autostradă, a fost interogat zeci de ore de către un ofițer FBI care a relatat recent la televiziunea americană că suferit de simptome specifice așa-numitului „sindrom Havana”, de care a fost afectat personalul SUA peste hotare cel puțin din 2016.

„Carrie”, unul dintre agenții FBI de contrainformații care l-a intervievat la acea vreme și care este încă în activitate, a declarat pentru „60 Minutes”, cu autorizația FBI, că a fost afectată de simptome ce corespund sindromului Havana, în locuința ei din Key West.

Ea spune că brusc, ca și cum ar fi fost acționat un comutator, a simțit cum ceva îi sfredelește urechea dreaptă ca freza unui dentist, dar mult mai puternic. Zgomotul era ascuțit după care a simțit presiune și durere care i-a cuprins maxilarul, gâtul și pieptul.

Incidentul s-a repetat un an mai târziu, când a preluat o nouă detașare în California. Carrie spune că suferă și acum de simptome debilitante și că nu mai este același om.

Mark Zaid, avocatul lui „Carrie”, care deține o autorizație de securitate, a dezvăluit, citat de cbsnews.com, că are peste 20 de clienți care suferă de simptome ce corespund cu sindromul Havana. El a declarat că printre victime se numără membri ai CIA, ai Departamentului de Stat și ai FBI.

„Singurul fir comun pe care îl cunosc în cazul personalului FBI, care este comun la majoritatea, dacă nu la toți clienții mei, în afară de membrii de familie ai acelui angajat, este că toți se ocupau cu ceva legat de Rusia", a spus Zaid.

Înregistrări ale camerelor polițiștilor care l-au reținut și percheziționat au arătat că acesta avea la el un vas murdar de funingine folosit pentru a arde hârtii, note cu detalii despre conturi bancare, un laptop, un dispozitiv disponibil în comerț cu ajutorul căruia puteau fi șterse date GPS înregistrate de mașină și un pașaport rusesc.

În momentul arestării lui Vitali Kovalev, "poliția a descoperit note de cont bancar, un dispozitiv folosit pentru a șterge datele informatice ale unei mașini și un pașaport rusesc", a scris revista.

Bucătarul studiase radioelectronică la un institut militar din Rusia.

Kovalev fusese bucătar al restaurantului Mari Vanna din Washington înainte de a fi arestat în 2020. Jurnalistul de investigație bulgar Christo Grozev a descoperit că Vitali Kovalev a studiat radioelectronică la un institut militar din Rusia înainte de a deveni bucătar în SUA.

„Avea toate cunoștințele tehnologice necesare pentru ca cineva să asiste la o operațiune care necesită tehnologie înaltă”, a spus Grozev pentru 60 Minutes.

Presupusul spion a devenit bucătar al locației din DC a restaurantului în 2013, când acesta și-a deschis porțile. De asemenea, acesta are un local la Moscova și unul care încă funcționează în Manhattan, New York, a aflat Kyiv Post. Locațiile sale din Miami și Los Angeles sunt închise definitiv.

Kovalev a petrecut 30 de luni în închisoare pentru că nu a oprit la semnalul poliției după o urmărire ca-n filme în Florida și apoi s-a întors în Rusia în 2022, după eliberarea sa, a spus Grozev, adăugând că au ieșit la iveală documente că Vitali Kovalev a fost trimis să lupte în Ucraina după a revenit, unde a murit în februarie 2023.

„Nu este o treabă ușoară să lași pur și simplu asta în urmă. Odată ce ești în armată, ai fost instruit și Ministerul Apărării a investit în tine, rămâi la dispoziția lor pentru tot restul vieții", a explicat Grozev.

Trimis pe frontul din Ucraina unde a murit

Grozev a descoperit un certificat de deces eliberat anul trecut, potrivit căruia Kovalev a fost ucis pe frontul din Ucraina.

„O teorie este că a fost trimis acolo pentru a fi eliminat”, a spus Grozev.

Dacă este vorba de Rusia, atunci unitatea de informații 29155 a GRU este implicată, spune el care a dezvăluit că a descoperit un document contabil care ar putea-o lega de o armă cu energie dirijată.

Un ofițer de la 29155 a primit un bonus pentru munca depusă la „potențiale capacități ale armelor acustice non-letale...".

Există, de asemenea, dovezi că 29155 ar fi fost prezentă în Tbilisi, Georgia, atunci când americanii au raportat incidente acolo. Grozev crede că membrii din 29155 se aflau acolo pentru a facilita, supraveghea sau, eventual, pentru a pune personal în aplicare atacuri asupra oficialilor americani folosind o armă acustică.

Surse au declarat pentru „60 Minutes” că o investigație s-a axat pe rusul Albert Averianov, al cărui nume apare în evidențe de călătorie și înregistrări telefonice alături de membri cunoscuți ai 29155. De altfel, el este fiul comandantului unității.

Așa-numita investigație "Sindromul Havana", din care a făcut parte și jurnalistul, a ajuns la concluzia că o unitate de elită a serviciilor de informații ale armatei ruse, care se ocupă de asasinări, se află în spatele atacurilor neurologice, unele dintre acestea provocând leziuni cerebrale grave unor oficiali guvernamentali americani.

Investigația jurnalistică comună realizată pe parcursul unui an a descoperit dovezi convingătoare care leagă Sindromul Havana de o armă cu energie dirijată folosită de agenți ai Unității 29155 din cadrul GRU.

Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#Rusia, #spioni, #GRU, #sindromul Havana, #agent, #bucatar , #Rusia