În ce competiții ar putea participa sportivii ruși excluși din Europa din cauza războiului din Ucraina

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 22:56
1482 citiri
În ce competiții ar putea participa sportivii ruși excluși din Europa din cauza războiului din Ucraina
Naționala Rusiei la fotbal

Sportivii din Rusia şi Belarus ar putea participa la competiţii din Asia, iar Comitetul Internaţional Olimpic analizează opţiunile pentru revenirea reprezentanţilor celor două ţări la evenimentele internaţionale, relatează Reuters.

Consiliul Olimpic al Asiei le-a oferit sportivilor ruşi şi belaruşi posibilitatea de a concura în Asia, a anunţat, miercuri, CIO, precizând că salută şi apreciază propunerea forului continental.

Printre competiţiile respective s-ar putea număra şi turnee de calificare la Jocurile Olimpice, în contextul în care în prezent sportivii ruşi şi belaruşi nu pot concura în Europa, din cauza sancţiunilor venite ca urmare a războiului din Ucraina.

Comitetul Executiv al CIO, reunit miercuri, pentru a discuta despre concluziile Summitului Olimpic din decembrie şi despre consultările cu membrii CIO, reprezentanţii sportivilor, ai federaţiilor internaţionale şi ai comitetelor olimpice naţionale.

Participanţii la consultări au convenit că trebuie să continue sancţiunile actuale care vizează Rusia şi Belarus: nu se va organiza niciun eveniment sportiv internaţional în cele două ţări; nu se va afişa la niciun eveniment sportiv drapelul celor două ţări, nu se va intona imnul şi nu vor apărea alte simboluri ale ţărilor; niciun oficial guvernamental din Rusia sau din Belarus nu va fi invitat la un eveniment sportiv internaţional.

În schimb, susţinerea sportivilor din Ucraina continuă şi federaţiile au fost încurajate să faciliteze pregătirea şi participarea ucrainenilor la evenimentele sportive internaţionale.

În ceea ce îi priveşte pe sportivii din Rusia şi din Belarus, majoritatea participanţilor la consultări consideră că este importantă “misiunea unificatoare a mişcării olimpice” şi că toţi sportivii trebuie să fie trataţi fără discriminare, conform Cartei Olimpice. “Guvernele nu trebuie să decidă care sportivi pot participa şi nu pot participa la vreun eveniment. Niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza paşaportului său”, se arată pe site-ul CIO.

“Drept urmare, ar trebui să fie analizată o cale pentru participarea sportivilor la competiţii, sub condiţii stricte”, a adăugat CIO.

Condiţiile stricte menţionate sunt: sportivii ar participa ca neutri, nu îşi vor reprezenta ţara şi nu vor reprezenta vreo organizaţie din ţara lor; doar sportivii care respectă total Carta Olimpică pot participa. Mai exact, vor putea concura doar sportivii care nu au susţinut activ războiul din Ucraina şi cei care se conformează Codului Mondial Antidoping.

După startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, numeroase foruri sportive au mutat evenimente din Rusia şi Belarus şi au interzis participarea sportivilor sau echipelor din cele două ţări la competiţiile internaţionale.

Citește și:
Fotbalistul care nu mai vrea să pronunțe numele Rusia și o numește țara teroristă
Fotbalistul care nu mai vrea să pronunțe numele Rusia și o numește țara teroristă
Internaţionalul ucrainean al echipei Arsenal Londra, Oleksandr Zincenko, a declarat că nu vrea să pronunţe numele Rusiei El refuză să spună Rusia: “Nu vreau să spun numele. Voi spune...
Atenție la diversiunea empatiei!
Atenție la diversiunea empatiei!
Dialogul dintre Xi Jinping și Vladimir Putin în poarta de îmbarcare spre avion, la încheierea recentei vizite a liderului chinez în Rusia, a devenit subiect de discuție în toată lumea...
#Rusia, #Rusia Ucraina razboi, #sportivi rusi exclusi Olimpiada , #JO