Un pilot rus a publicat filmarea care arată trecerea razantă pe lângă drona americană. Acțiunile agresive din Marea Neagră, aprobate la vârful Kremlinului VIDEO

Joi, 16 Martie 2023, ora 11:32
7289 citiri
Un pilot rus a publicat filmarea care arată trecerea razantă pe lângă drona americană. Acțiunile agresive din Marea Neagră, aprobate la vârful Kremlinului VIDEO
Drona SUA filmată din avionul rusesc de luptă SU-24 FOTO Telegram

Acțiunile agresive ale avioanelor de luptă rusești împotriva unei drone militare americane deasupra Mării Negre au fost aprobate marți, 14 martie, de la vârful Kremlinului, informează NBC News, citând trei oficiali ai serviciilor de informații americane.

Potrivit informațiilor, avioanele rusești au aruncat combustibil pe drona MQ-9 Reaper, probabil pentru a o scoate de pe cursul său sau pentru a-i dezactiva capacitățile de supraveghere.

„A fost intenția conducerii ruse să acționeze agresiv în timpul interceptării”, a spus unul dintre oficiali.

Sursa nu a confirmat că astfel de acțiuni au fost aprobate direct de Putin, alți oficiali au refuzat să spună altceva, în afară de faptul că decizia a fost luată la „cel mai înalt nivel”.

Unul dintre avioanele Suhoi 27 a agățat elicea dronei, dar Moscova neagă acest lucru. Unii oficiali americani cred că a fost neintenționat și a fost o eroare a pilotului.

Un pilot rus a lansat miercuri, 15 martie, pe internet un videoclip în care avionul pe care-l manevrează trece razant pe lângă o dronă americană MQ-9 Reaper. Ar putea fi vorba de o secvență din atacul care a cauzat prăbușirea instrumentului de zbor american, dar informația n-a fost confirmată oficial.

Trei oficiali ai Departamentului Apărării din SUA și un oficial al administrației Biden au mai spus că rușii au ajuns deja în zona în care s-a prăbușit MQ-9 Reaper. Ei caută în mod activ epava folosind nave și avioane, dar în prezent SUA nu văd semne că ar fi putut să le găsească.

Alte surse au spus că este puțin probabil ca SUA să încerce să recupereze epava dronei prăbușite, deoarece a luat măsuri pentru a-și distruge software-ul de la distanță, ceea ce ar împiedica Moscova să obțină informații clasificate chiar dacă recuperează părți ale dronei.

John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat într-un interviu pentru NBC News că rușii au încercat în mod deliberat să se apropie de dronă.

Avionul de luptă rus care a provocat marți prăbușirea să doboare o dronă americană MQ-9 Reaper a scăpat de sub control și zbura de parcă ar fi fost „ora de amatori”, a declarat un oficial american.

Oficialul, care a vizionat imagini video ale incidentului, i-a spus corespondentului PBS Nick Schifrin că pilotul a scăpat de sub control aparatul când se tot făcea manevre în jurul ei. „Acesta nu a fost ceva ce ai vedea să facă un pilot profesionist”, a spus oficialul.

Comandamentul European al SUA a declarat că două avioane rusești Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură și neprofesională” a dronei americane, care se afla în spațiul aerian internațional.

Un expert ucrainean spune destre incident că „ar putea fi o invitație la dialog”

Ce ar putea explica manevrele agresive ale aviației ruse, care au dus la prăbușirea unei drone militare americane în Marea Neagră? Paradoxal, crede un expert militar ucrainean, ar putea fi o invitație la dialog.

„Dacă ar fi vrut să o distrugă, ar fi tras în ea. Dar rușii au adoptat o tactică mai cu mănuși”, declară expertul militar ucrainean Roman Svitan, colonel în rezervă al forțelor aeriene ucrainene, astăzi instructor de aviație.

Într-un interviu pentru Current Time, Roman Svitan explică manevrele dar mai ales logica din spatele manevrelor celor două avioane de luptă rusești, SU-27, trimise să intercepteze drona militară americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, dronă pe care au avariat-o, forțând partea americană să o prăbușească.

„Interceptarea și distrugerea sunt două lucruri diferite”, explică Roman Svitan „În cazul unei interceptări, avioanele se apropie de dronă, iar operatorul dronei înțelege că poate exista pericolul unei coliziuni și pleacă. Scopul interceptării nu este de a distruge. (...) O misiune de distrugere este clară – ținta poate fi distrusă prin foc direct sau, când vorbim de drone, „forțată într-o situație limită, în care fie se prăbușește, fie se autodistruge sau este distrusă.”

Pe 14 martie, crede Svitan, cele două avioane rusești SU-27, care au manevrat în jurul dronei americane de supraveghere, au încercat exact acest lucru: să forțeze distrugerea dronei, dar fără să o atace direct. „Și în acest moment, vorbim de un incident care este la limita unui atac direct”, spune expertul militar ucrainean. „În circumstanțe normale, un astfel de incident se rezolvă pe căi diplomatice: părțile vorbesc, clarifică circumstanțele, responsabilitățile care le revin. În caz de război, cum este acum, lucrurile sunt mai complicate”.

Misiunile de supraveghere a dronelor sunt în lanț neîntrerupt, mai spune Svitan, așa că sigur, la scurt timp, locul dronei căzute în mare a fost luată de alta. Ceea ce partea rusă „știe foarte bine”.

Explicația logică, în opinia lui Roman Svitan, ar fi că Rusia a provocat un incident la limita unui atac militar deschis cu Statele Unite tocmai pentru a forța, eventual, un dialog.

„Când rușii întreprind astfel de acțiuni, așteaptă reacția americană. După care ar putea urma anumite negocieri, dacă este nevoie de negocieri. Astfel de incidente sunt o invitație la dialog”, mai spune expertul militar ucrainean Roman Svitan, în interviul cu Current Time.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Rusia, #SUA, #incident, #drona, #Marea Neagra, #Kremlin , #Rusia