Cotele apelor Dunării nu vor mai fi anunțate și în limba rusă

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 23:20
3283 citiri
Cotele apelor Dunării nu vor mai fi anunțate și în limba rusă

Rusia a fost suspendată din Comisia Dunării în urma invaziei sale în Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată la o sesiune extraordinară a organizației, în cadrul căreia au fost condamnate acțiunile Moscovei.

Motivele excluderii: împiedicarea liberei navigații pe Dunăre (prin blocarea unor părți a Mării Negre) și încălcarea intereselor și drepturilor suverane ale Ucrainei, mai ales prin reducerea, din pricina războiul, a circulației comerciale prin Deltă și Marea Neagră.

De asemenea, Comisia Dunării a hotărât să nu recunoască autoritatea niciunui reprezentant al Rusiei până la restabilirea păcii, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internațional.

Totodată, au fost excluși toți reprezentanții Moscovei de la toate reuniunile organizației și au fost concediați toți cetățenii ruși din posturile diplomatice și administrativ-tehnice din secretariatul Comisiei.

La 15 iunie, în sesiunea sa ordinară, Comisia Dunării a dizolvat Comitetul pregătitor pentru Conferința diplomatică de revizuire a Convenției din 1948 privind regimul navigației pe Dunăre, care includea și Rusia, și a înființat Comitetul pregătitor pentru Conferința diplomatică privind Regimul de navigație pe Dunăre, care este format numai din state dunărene, adică fără reprezentanți ruși.

Astfel, s-a făcut încă un pas pentru ca Federația Rusă să primească nu numai pedeapsa meritată pentru acțiunile sale, ci și să se asigure în sfârșit că doar țările dunărene sunt implicate în dezvoltarea navigației pe acest fluviu.

Comisia Dunării a eliminat, de asemenea, postul diplomatic de consilier al Secretariatului, care era deținut de un reprezentant al Rusiei, și a modificat Regulamentul de procedură al Comisiei și o serie de regulamente și dispoziții interne ale acesteia. De acum înainte, niciun cetățean rus nu va mai putea aplica pentru posturi diplomatice sau administrativ-tehnice în Secretariatul uneia dintre cele mai vechi organizații internaționale din lume.

Navigația pe Dunăre este reglementată de un organism special al țărilor riverane, Comisia Dunării, în care Rusia avea până la invadarea Ucrainei mare influență deși Dunărea și Delta sunt la sute de km de teritoriul actual al Rusiei.

Navigația pe Dunăre a fost reglementată pentru prima oară începând de la jumătate sec. XIX, din momentul începerii expansiunii Rusiei spre sud. Atunci a fost creată „Comisia Europeană a Dunării" (1856 – 1938), care, în urma semnării Tratatului de pace de la Paris, stabilea neutralitatea Mării Negre, retrocedarea către Moldova a trei județe din sudul Basarabiei și libera circulație pe Dunăre, pusă sub supravegherea unei comisii internaționale.

După al Doilea Război Mondial, odată cu modificarea frontierelor și a contextului geopolitic, a fost creată o nouă Comisie a Dunării, cu sediul la Budapesta, și dominată de blocul comunist, care controla navigația pe cursul de jos și ieșirea la mare.

Comisa Dunării, cea care reglementează navigația pe Dunăre a făcut, după prăbușirea URSS, greșeala de a coopta și Rusia, deși nu e stat limitrof cu fluviul.

Limba rusă a fost până acum limbă oficială a Comisiei, alături de franceză, engleză și germană.

Comisia este compusă acum din 10 state riverane: Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

Patru state dețin actualmente statutul de observator: Franța, Turcia, Olanda și Cehia. Acestea nu intervin însă în decizii, iar limba rusă nu va mai fi limbă oficială a Comisiei Dunării.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Rusia, #suspendare, #comisia dunarii, #invazie, #Ucraina , #Rusia