Statele europene trimit nave de război în Marea Mediterană și Marea Neagră în fața amenințărilor Rusiei

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 01:59
5183 citiri
Statele europene trimit nave de război în Marea Mediterană și Marea Neagră în fața amenințărilor Rusiei
Nave NATO în Marea Neagră/ FOTO Kiyev Post

Rusia a masat la graniţa cu Ucraina inclusiv rachete cu rază medie de acţiune de tipul Iskander-M, conform celor mai recente rapoarte ale ministerului ucrainean al Apărării publicate de CNN şi care avertizează asupra iminenţei unei invazii a armatei ruse care a comasat până acum peste 127.000 de militari la frontieră. Rachetele pot lovi cu precizie ţinte aflate până la 700 kilometri distanţă şi pot avea inclusiv încărcătură nucleară.

Şefii armatei ucrainene au arătat că Rusia ar putea folosi aceste rachete pentru a „distruge obiective vitale” şi au precizat că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale „Iskander” au fost transferate la graniță.

În acest moment, în apropierea Ucrainei s-ar afla 36 de lansatoare Iskander, potrivit evaluării Kievului. Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza ori atinge acum inclusiv capitala Ucrainei.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini filmate de amatori în care se văd componente ale acestui tip de rachete încărcate pe un tren aflat în regiunea Kalujska/Kaluga, din vestul Rusiei.

În speranța că vor împiedica o invazie rusă în Ucraina, câteva state europene au decis să trimită nave de război și trupe în zona Mării Negre și a Mării Mediterane.

Spania a luat decizia să trimită nave de război care să se alăture forțelor navale NATO din Mediterana și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza poziționării armatei ruse la granița cu Ucraina, a declarat joi ministrul Apărării, Margarita Robles, potrivit Reuters.

O navă detectoare de mine maritime este deja pe drum, iar o fregată va ajunge în trei sau patru zile, a spus Robles reporterilor. Guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, a spus ea.

„Rusia nu poate spune nici unei țări ce să facă, așa că NATO va proteja și apăra suveranitatea oricărei țări care poate, sau vrea să se alăture NATO”, a mai spus Robles.

Spania preferă un „răspuns exclusiv diplomatic” pentru rezolvarea conflictului, a adăugat ea.

O navă detectoare de mine maritime este deja pe drum, iar o fregată va ajunge în trei sau patru zile, a spus Robles reporterilor. Guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, a spus ea.

Autoritățile din Danemarca au transmis la rândul lor că vor trimite o fregată în Marea Baltică săptămâna aceasta.

Portavionul cu propulsie nucleară al Franţei, Charles de Gaulle, va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat joi ministrul apărării, Florence Parly. În luna aprilie, nave militare şi avioane franceze vor fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră, relatează AFP.

„Portavionul Charles de Gaulle şi grupul său aeronaval se întoarce pe mare la începutul lui februarie: această misiune intitulată «Clemenceau 2022» îl va face să participe la operaţiunea «Inherent Resolve», care luptă împotriva Daesh în Levant”, a precizat ministra franceză a apărării.

În plus, „unele mijloace maritime şi aeriene vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi în special în România, fără îndoială o fregată, pentru a participa la un exerciţiu la începutul lui aprilie. Iar avioanele vor executa zboruri deasupra Mării Negre”, a adăugat amiralul francez Gilles Boidevezi, comandant al zonei maritime Mediterana..

Fregata multirol Auvergne tocmai a petrecut trei săptămâni în Marea Neagră în contextul în care criza se agravează între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară în Ucraina.

Considerat un „instrument de putere şi de influenţă excepţional”, portavionul de Gaulle va participa în Mediterana la numeroase exerciţii împreună cu alte forţe navale.

Grupul aeronaval francez va fi escortat de o fregată americană, o fregată spaniolă, o fregată şi un submarin din Grecia şi un elicopter NH90 belgian. În Mediterana centrală este prevăzută o interacţiune cu un portavion italian şi cu unul american, a mai spus amiralul.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat miercuri că Franța este dispusă să aducă trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO.

Londra se gândeşte la creşterea contingentului de militari din Europa de Est

Guvernul Marii Britanii explorează posibilitatea de a-şi mări contingentul de militari din Europa de Est, urmare a tensiunilor de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. După cum a relatat vineri ziarul Times, citând surse din cadrul Ministerului Apărării de la Londra.

În momentul de faţă, Regatul Unit comandă un batalion NATO în Estonia în număr de 1200 de oameni, dintre care 830 sunt cetăţeni ai regatului. În plus, 140 de militari britanici fac parte din Batalionul Alianţei Multinaţionale condus de SUA din Polonia. Decizia de a desfăşura batalioane NATO în Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia a fost luată la summitul organizaţiei de la Varşovia în 2016.

În plus, Marea Britanie a trimis în această săptămână în Ucraina 30 de instructori militari, care vor instrui personalul militar al republicii în manipularea celor aproximativ 2.000 de rachete dirijate antitanc livrate către Ucraina. În total, aproximativ 100 de instructori militari britanici sunt prezenţi în Ucraina în cadrul misiunii ORBITAL. Potrivit presei ucrainene, Londra a furnizat Kievului sisteme antitanc uşoare NLAW dezvoltate în Suedia, folosind rachete ghidate cu o rază de acţiune maximă de 1 km.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #nave, #Spania, #Franta, #Marea Neagra, #Marea Mediterana , #Ucraina