Cum ar putea fi atrasă America în război dacă Rusia invadează Ucraina. „Sprijinul american ar implica aproape sigur asistență militară letală”

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 23:52
5011 citiri
Cum ar putea fi atrasă America în război dacă Rusia invadează Ucraina. „Sprijinul american ar implica aproape sigur asistență militară letală”
Trupe ucrainene/ FOTO:dailysabah.com

Rusia bate tobele de război în pragul Ucrainei, în timp ce mobilizarea a zeci de mii soldaţi de-a lungul graniței stârneşte îngrijorări în lumea occidentală. Europa nu s-a confruntat cu o criză de o asemenea amploare din perioada Războiului Rece.

Pe fondul tensiunilor în creștere, SUA, în coordonare cu aliații săi, au plasat 8.500 de militari în alertă, pentru o potențială desfășurare în Europa de Est, iar NATO a trimis nave și avioane de luptă suplimentare în regiune, în timp ce membrii alianței trimit Ucrainei asistență militară - inclusiv ajutor letal.

Dar în cazul în care președintele rus Vladimir Putin dă ordin pentru o invazie a Ucrainei, este puțin probabil ca SUA și aliații săi NATO să trimită trupe în apărarea ţării est-europene, spun foști diplomați și experți americani, citaţi de Business Insider. Orice desfășurare de trupe americane ar fi în țările NATO din regiune - nu în Ucraina - și ar fi trimise ca un factor de descurajare, ceea ce înseamnă că sunt menite să-l determine pe Putin să se gândească de două ori înainte de orice invazie teritorială a Ucrainei.

„Nu cred că există un scenariu de escaladare care să ne conducă la o confruntare directă între SUA și Rusia în Ucraina”, a declarat Ivo Daalder, fostul ambasador al SUA la NATO. „Orice este posibil, desigur, dar, în mod clar, intenția administrației Biden și a NATO este să nu fie implicată militar direct într-un conflict în interiorul Ucrainei. Există o linie destul de mare trasată cu privire la angajarea militară directă a trupelor americane sau a trupelor NATO”, a subliniat acesta.

Cu toate acestea, există un risc limitat ca SUA să fie implicate în conflict la un moment dat, potrivit unor experți. O acţiune majoră a lui Putin poate semnala o nouă eră de tensiuni crescute între Rusia și Occident, care ar putea declanșa noi conflicte. Există, de asemenea, îngrijorarea că agresiunea rusă ar putea determina răspunsuri ale SUA, cum ar fi sancțiuni atât de drastice, care să-l încolţească pe Puțin şi să sporească posibilitatea ca el să încerce să-și extindă eforturile.

Daalder a spus că desfășurarea trupelor americane în Europa de Est va fi „concepută să trimită semnalul atât aliaților noștri, cât și rușilor, că orice ați avea în vedere cu Ucraina – să nu credeți că asta înseamnă că puteți face același lucru în ceea ce privește orice ţară NATO”.

Rusia are aproximativ 100.000 de militari la granița cu Ucraina. Comparativ, dacă SUA ar trimite o forță mult mai modestă de 8.500 de soldați în regiune, în mod clar nu ar fi menită să ofere o capacitate ofensivă, a explicat Daalder.

„Nu văd trupele SUA și NATO demarând acțiuni militare împotriva Rusiei în cazul în care Rusia lansează un atac asupra Ucrainei”, a declarat Steven Pifer, ambasadorul SUA în Ucraina din 1998 până în 2000. „Președintele Biden și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, printre alții, au exclus acest lucru. Dar am vedea un flux mai mare de asistență militară către Ucraina pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere”.

„Deși NATO nu va interveni în Ucraina, va apăra membrii NATO”

Statele Unite au oferit Ucrainei miliarde de dolari în asistență militară din 2014, când Rusia a invadat și a anexat Crimeea, 640 de milioane doar în ultimul an. Din 2014, Kremlinul a sprijinit rebelii împotriva forțelor ucrainene într-un război care se estimează că a ucis peste 13.000 de persoane și a strămutat 1,5 milioane. În acea perioadă, Ucraina a primit rachete antitanc Javelin, arme de calibru mic și muniție și ambarcațiuni de patrulare din SUA, printre alte forme de asistență.

Deși Washingtonul menține legături strânse cu Kievul, președintele Joe Biden a declarat în decembrie că SUA nu sunt obligate să apere Ucraina, dacă Rusia va invada, având în vedere că țara nu este membră NATO.„Avem o obligație morală și o obligație legală față de aliații noștri NATO în temeiul articolului 5. Este o obligație sacră. Această obligație nu se extinde la Ucraina”, a declarat Biden la acea vreme.

Articolul 5 din Carta NATO spune că un atac asupra unui membru al alianței este un atac asupra tuturor. Dar a fost invocat o singură dată în istoria NATO, în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie din SUA. Ucraina vrea de ani de zile să se alăture NATO și are un parteneriat solid cu alianța. Influența în expansiune a NATO în Ucraina se numără printre nenumărații de factori care determină postura agresivă a Rusiei față de vecinul său.

Pifer a spus că este o „mișcare rațională” ca SUA și NATO să-și sporească amprenta în Europa de Est, subliniind că Rusia a mutat recent trupe în Belarus, un aliat al său, practic formând un „coridor suplimentar de atac împotriva Ucrainei”, în timp ce consolidează „forţele militare ruse din apropiere de Polonia, Lituania şi Letonia”. Toate cele trei țări baltice sunt membre NATO.

„Întărirea forțelor de pe flancul estic al NATO ar asigura aliaților angajamentul NATO față de apărarea lor și ar reaminti Moscovei că, deși NATO nu va interveni în Ucraina, va apăra membrii NATO”, a adăugat Pifer.

„Intrăm într-o perioadă în care probabil conflictele vor apărea mai des”

Ideea că trupele americane „vor fi trimise în Ucraina pentru a apăra ţara de un atac rusesc este foarte clar exclusă”, a declarat Andrew Lohsen, expert în Rusia la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

„Sprijinul american pentru Ucraina post-invazie ar implica aproape sigur furnizarea de asistență militară letală. Ar fi foarte greu de imaginat că ar rupe complet relațiile cu Ucraina într-un moment în care ei plătesc prețul pentru că şi-au urmat visul de integrare occidentală”, a adăugat Lohsen.

Ar afecta credibilitatea SUA dacă ar retrage sprijinul pentru Ucraina, a subliniat Lohsen, susținând în același timp trimiterea de trupe în Europa de Est ca un pas logic.

Însă, chiar dacă este puțin probabil ca SUA și aliații săi să intre în război în numele Ucrainei, o invazie ar putea declanșa „o eră a confruntării mai deschise” între Rusia și NATO, a atras atenţia Lohsen.

„Intrăm într-o perioadă în care probabil conflictele vor apărea mai des sau ar putea fi mai mortale, pentru că nu mai avem reguli convenite cu privire la ceea ce este un comportament acceptabil. Acest lucru ne aduce înapoi la o eră a conflictelor expansioniste și practic dă înapoi ceasul”.

SUA au făcut eforturi pentru o soluționare diplomatică a crizei, dar nu au reușit să producă nicio evoluţie majoră până acum. Kremlinul spune că nu are planuri de invadare, dar Casa Albă continuă să avertizeze că o acţiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei ar putea fi iminentă.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Rusia, #Ucraina, #razboi, #SUA, #sanctiuni , #SUA