Vladimir Putin nu poate declanșa Armaghedonul doar apăsând un buton roșu de la Kremlin. Și nu se știe dacă vechile focoasele ale Rusiei mai funcționează

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 20:22
12423 citiri
Vladimir Putin nu poate declanșa Armaghedonul doar apăsând un buton roșu de la Kremlin. Și nu se știe dacă vechile focoasele ale Rusiei mai funcționează
Rachetă nucleară rusească/ FOTO: Captură Youtube

Vladimir Putin nu putea fi mai clar. „Nu blufez”, a spus el, în legătură cu amenințarea sa nucleară. Dar vestea bună este că Putin nu poate începe Al Treilea Război Mondial apăsând pur și simplu un buton roșu de pe biroul său de la Kremlin. Dacă decide să lanseze un atac nuclear, ordinul trebuie să treacă prin cel puțin trei straturi de verificări puse în aplicare pentru a preveni lansarea accidentală sau neautorizată a rachetelor nucleare.

Înainte de a ajunge la silozurile nucleare, locurile de lansare mobile și la submarine, comanda sa va trece pe la trei oameni: ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, șeful de stat major Valeri Gherasimov și șeful forțelor ruse de rachete nucleare, Serghei Karakaiev.

Chiar și după ce au călătorit pe acest lanț de comandă, lansările nu vor avea loc instantaneu.

Dacă nu a existat o schimbare a protocoalelor standard de când Rusia a invadat Ucraina, ar exista un interval de 20 de minute între fiecare transmisie de la „valiza nucleară“ care conține codurile necesare pentru a transmite ordinul de lansare și informațiile de țintire, care permite trupelor nucleare să verifice dacă este cu adevărată autorizarea, scrie Daily Mail.

Rusia are 5.977 focoase nucleare

Aceste garanții sunt vitale, având în vedere dimensiunea stocului nuclear al Rusiei. Se estimează că există 5.977 focoase nucleare - cel mai mare arsenal din lume - stocate în principal în 12 depozite din Rusia. Dintre acestea, se crede că 1.500 sunt gata să fie lansate.

Înainte de războiul din Ucraina, Putin s-a lăudat că sistemul american de apărare antirachetă Star Wars va fi neputincios să oprească noile rachetele hipersonice rusești. În practică, însă, armele pe care le va folosi cel mai probabil sunt rachete tactice mai mici, capabile să lovească vecini precum Ucraina sau statele NATO din apropiere.

Acestea sunt depozitate în mare parte în Rusia „europeană” și în exclava Kaliningrad, între Polonia și Lituania. Printre acestea se numără și racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune Kalibr, care ar putea ajunge la Londra. Este posibil ca Putin să surprindă Occidentul folosind rachetele sale Iskander cu rază mai scurtă de acțiune pentru a lansa rachete cu un focos nuclear. Dacă ar fi tras dintr-un lansator montat pe un camion de pe teritoriul Rusiei, chiar și Iskander ar putea lovi Varșovia sau Stockholm cu un focos de opt ori mai distructiv decât bomba de la Hiroshima.

În cele din urmă, Putin are clasicele sale rachete balistice intercontinentale, aflate în silozuri din vestul Siberiei. Ar putea ajunge cu ușurință la Londra sau Washington.

Ceea ce nu știm este dacă focoasele atomice vechi ale Rusiei mai funcționează. În timp ce Rusia a testat rachetele care transportă focoase nucleare, datorită tratatelor de interzicere a testelor, nici America, nici Rusia nu au detonat de fapt o armă nucleară de decenii.

Având în vedere capacitățile de interceptare ale serviciilor occidentale de securitate, niciun atac nuclear rusesc nu ar veni din senin. Pentru a lansa mii de rachete și bombardiere va fi nevoie de un torent de comenzi electronice, iar acestea ar fi interceptate de cerberii Occidentului.

O oră până la impact

În plus, imaginile din satelit ale capacelor din beton și oțel ale uriașelor buncăre de depozitare nucleare subterane care sunt retrase, submarine care pleacă pe mare și bombardiere strategice rusești care decolează pe piste ar avertiza în avans cu privire la o ofensivă. Într-adevăr, ar fi rezonabil să presupunem că Occidentul va avea până la o oră să se pregătească.

Nu că ar putea face multe pentru a valorifica acest timp în ceea ce privește salvarea de vieți. Chiar dacă ar exista o rețea de buncăre subterane în orașe, realitatea este că, dacă guvernele ar aștepta până când vor exista dovezi clare ale lansării de rachete de către Rusia, ar fi prea târziu pentru ca oamenii să facă multe în privința adăpostirii în locuri sigure.

În aceste circumstanțe, orice avertisment public nu va produce nimic mai mult decât o panică în masă. Acesta este motivul pentru care guvernele occidentale au pus în prim plan descurajarea nucleară mai degrabă decât ​​planurile de urgență și probabil vor continua să facă același lucru, concentrându-și eforturile pe a-l convinge pe Putin să se retragă din prag, mai degrabă decât pe dezvoltarea unui sistem de avertizare publică.

De exemplu dacă zone din Regatul Unit sunt distruse, populația decimată, guvernul lovit, oricât de înfricoșător este de imaginat, s-au făcut și planuri și pentru asta. Comandamentul forțelor armate britanice ar fi transferat în Canada sau America.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
#Rusia, #Vladimir Putin, #arme nucleare, #razboi nuclear , #Rusia