Șeful diplomației lituaniene: Discursul lui Putin, o repetiție a apărării în fața Curții Penale de la Haga. Pe cine a vizat liderul de la Kremlin

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 12:55
3132 citiri
Șeful diplomației lituaniene: Discursul lui Putin, o repetiție a apărării în fața Curții Penale de la Haga. Pe cine a vizat liderul de la Kremlin
Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkevičs/ FOTO: LSM

Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkevičs, a numit discursul președintelui Federației Ruse Vladimir Putin pe platforma de discuții „Valdai” o repetiție înainte de discursul de la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

„Este aproape ca o repetiție a unui discurs al apărării la Tribunalul Internațional de la Haga sau la Nürnberg”, a comentat el despre discursul președintelui rus pe contul său de pe Twitter.

În comentarii, utilizatorii au comparat acest discurs cu voința politică a lui Hitler, în care acesta declara că „nu a vrut acest război” și a dat vina pentru cel de-al Doilea Război Mondial pe liderii altor țări.

Trimitere către ultraconservatorii din SUA și Europa

Liderul de la Kremlin a reluat, joi, 27 octombrie, într-un discurs major de ideologie și politică externă, acuzațiile la adresa Occidentului, dar a sugerat și că e, de fapt, vorba despre Occidentul „cel rău”. Ar exista și unul „bun”, creștin și ale cărui valori Rusia chiar le apără... O trimitere spre grupurile de dreapta din SUA și Europa, notează The New York Times, o reluare a propagandei împotriva minorităților sexuale și a presupusului rasism de care ar da dovadă „elitele” Occidentului în încercarea lor de a limita influența globală a Rusiei.

Declarațiile au loc cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor din SUA, care ar putea marca o recâștigare a majorității din Congres de către Partidul Republican (acesta sugerează deja o limitare a sprijinului pentru Ucraina și luptă pentru „valori creștine” precum interzicerea avortului).

„Există cel puțin două Vesturi”, a spus Putin. Unul, a spus el, este un Occident al „valorilor tradiționale, în principal creștine”, iar rușii se simt înrudiți cu acesta. Dar, a spus el, „există un alt Occident – ​​agresiv, cosmopolit, neocolonial, care acționează ca o armă a elitei neoliberale” și încearcă să-și impună valorile „destul de ciudate” tuturor celorlalți. El și-a completat remarcile cu referiri la „zeci de genuri” și „parade gay”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că lumea se confruntă cu cel mai periculos deceniu de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace și a numit în termeni vagi războiul din Ucraina drept unul „civil”.

Putin a transmis că nu regretă invadarea Ucrainei și a acuzat Occidentul că joacă un joc geopolitic „periculos, însângerat și murdar”, care cauzează haos în întreagă lume.

„Perioada istorică în care Occidentul a dominat în mod nemijlocit afacerile mondiale se apropie de sfârșit”, a declarat în mod triumfalist Vladimir Putin. El a adăugat că lumea a ajuns, astfel, la o „frontieră istorică” ce marchează, de altfel, cel mai periculos deceniu de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Liderul de la Kremlin a negat posibilitatea ca Rusia să folosească o armă nucleară în războiul din Ucraina și a readus în discuție afirmațiile false potrivit cărora Kievul pregătește o armă murdară împotriva soldaților ruși, în prezent aflați pe teritoriile din sudul și estul Ucrainei.

„Nu avem nevoie de asta. Nu ar avea niciun sens să facem așa ceva”, Putin a încercat să-i convingă pe cei adunați la evenimentul care are loc zilele astea la Moscova.

Discursul liderului Rusiei nu se distinge față de celelalte discursuri ale sale, în general lungi și încărcate de semnificații ideologice. Diferența o face, însă, locul unde acesta a avut loc - în cadrul unei conferințe internaționale, la care au participat 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din 41 de țări, printre care Brazilia și China.

Putin a acuzat Vestul că e rasist

Citându-l pe Soljenițîn, Putin a acuzat Vestul că e în mod deschis rasist față de celelalte țări din lume și a condamnat ura Occidentului față de ruși.

„Fobia față de americani, de englezi, de francezi sau germani este la fel de rea precum rusofobia”, a transmis Putin în încercarea sa de a găsi o cauză comună cu ceilalți participanți la eveniment.

O altă diferență o face entuziasmul lui Putin ca Rusia să contribuie la crearea unei lumi multipolare, unde recunoașterea diversității politice, economice și culturale să joace un rol important în relațiile interstatale. Însă pierderile de pe front ale Rusiei și dificultățile economice ale Kremlinului pun la îndoială capacitatea Moscovei de a contribui la o asemenea misiune.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, valoarea PIB-ului Rusiei va scădea cu 11,2% în 2022, cea mai mare scădere înregistrată în țară de la prăbușirea Uniunii Sovietice până în prezent. Importurile și exporturile dinspre Rusia se află și ele pe lista sancțiunilor, experții estimând scăderea capacității de import a Moscovei cu 35,2%.

Liderul de la Kremlin a încercat să le dea asigurări celor adunați în fața sa că economia Rusiei a trecut de „momentul de vârf” al impactului sancțiunilor. El a afirmat încrezător că încercările liderilor din Occident de a îngenunchea din punct de vedere economic Kremlinul au eșuat.

„De aceea sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, atât noile centre ale puterii într-o lume multipolară, cât și Occidentul, vor trebui să se angajeze într-un dialog ca de la egal la egal despre viitorul nostru comun. Și cu cât mai repede se va întâmpla acest lucru, cu atât mai bine”, a punctat liderul rus în discursul său.

Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Există o crudă ironie în faptul că Rusia, care a fost responsabilă pentru atâtea atacuri teroriste în ultimii ani, din Siria până în Ucraina, a fost ea însăși atacată de teroriști ....
Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Huzaifa al Ansari, a cerut joi, 28 martie, să fie comise atacuri individuale în Europa şi Statele Unite pentru a sprijini...
#Rusia, #Vladimir Putin, #discurs, #seful diplomatiei letoniei, #Haga, #conservatori, #SUA, #Europa , #Rusia
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
S
Stan
rank 1
Discursul lui Putin, o repetiție a apărării în fața ***ții Penale..