Le Monde: „Modul în care Putin folosește argoul mafiot indică apartenența lui la lumea gangsterilor”

Marti, 22 Martie 2022, ora 13:52
9898 citiri
Le Monde: „Modul în care Putin folosește argoul mafiot indică apartenența lui la lumea gangsterilor”
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul rus de externe Serghei Lavrov/ FOTO Twitter

Yves Hammant, profesor emerit de civilizație rusă și sovietică și traducătorul lui Aleksandr Soljenițîn este de părere că folosirea de către Putin a argoului mafiot indică un fel de apartenență la lumea bandiților.

Cu câteva luni înainte de a-și asuma președinția Rusiei în 1999, Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, a uimit lumea declarând că țara sa îi va „ucide pe teroriștii ceceni în toaletă”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Există o contaminare a societății ruse cu „moralitatea mafiotă”, analizată pe larg în „Arhipelagul Gulag”. Și aceasta influențează astăzi cuvintele și acțiunile lui Vladimir Putin.

Astfel, n-am insistat suficient asupra declarației făcute de față cu președintele Emmanuel Macron în cadrul conferinței lor de presă din 7 februarie 2022.

Referindu-se la acordurile de la Minsk, acesta a afirmat că Ucraina va trebui să le aplice în paralel cu această maximă: „Fie că îți place sau nu, trebuie să suporți, draga mea”.

Departe de a fi ceva banal, recursul lui Putin la argoul mafiot oferă lecții valoroase despre personaj.

Până și ministrul de externe Serghei Lavrov folosește un vocabular similar. Astfel, Lavrov a putut spune că Occidentul trebuie să accepte poniatiia (понятия), termenul banditesc pentru o înțelegere și pentru regulile ei.

„O adevărată enormitate: ministrul Lavrov, un om aparent educat, face apel la limpezirea relațiilor internaționale printr-un limbaj banditesc! Nu e de mirare atunci că el afirmă cu aplomb că ucrainenii se bombardează singuri! De asemenea, nu este surprinzător că Federația Rusă încalcă cu seninătate toate principiile dreptului internațional“, scrie Le Monde.

Despre ce e vorba? Despre ce „reguli” vorbea? Poniatia nu sunt reguli ca celelalte, sunt cele respectate de caïds, bandiții din închisori, din lumea interlopă, cei care mai sunt numiți în rusă Vori v zakone, literalmente „hoții din lege ”.

Prin urmare, în acest context, „cinstit” înseamnă „în conformitate cu regulile mafiei”. O adevărată enormitate: ministrul Lavrov, un om aparent educat, face apel la stabilirea relațiilor internaționale după modelul bandiților! Nu ne vom mai mira după aceea că afirmă cu aplomb că ucrainenii se bombardează! De asemenea, nu este surprinzător că Federația Rusă încalcă cu bucurie toate principiile dreptului internațional.

Fostul șef al KGB-ului, a ajuns să vorbească precum un „naș” al mafiei rusești și precum toți cei din jurul lui: „Departe de a fi banal, faptul că Putin recurge la argoul mafiot oferă o importantă lecție despre personaj. Putin vorbește deseori în fenia sau mat („mat”-argoul violent al mafiei). În discursurile sale, el poate trece de la simple vulgarități la forța distructivă a vocabularului “mat”, indicând o apartenență la lumea interlopă.”

Mat este o limbă a urii: „pe această cultură interlopă s-au grefat excesul și paranoia în care ajung să se scufunde toți tiranii. Este deci necesar să înțelegem: când șeful Kremlinului, obsedat de Covid-19, obligă pe fiecare dintre membrii Consiliului de Securitate să-i iasă la raport unul câte unul, de la zece metri distanță, în timp ce aceștia tremură de frică, e nevoie să discernem dacă mai importantă acolo e ierarhia interlopă sau paranoia tiranului. Distincția nu este lipsită de importanță, deoarece presupune o reacție diferită din partea noastră. Nu discuți la fel cu un boss de mahala sau cu un paranoic“, spune expertul pentru Le Monde.

Ivan Krastev: un paranoic ajuns prizonierul propriilor metafore

În Der Spiegel, politologul Ivan Krastev îl caracterizează pe șeful de la Kremlin. Întrebat de reporterul revistei germane cum îl vede pe Vladimir Putin, politologul răspunde:

”Foarte inteligent, rapid, direct, gata de confruntare. Sarcastic când vorbește cu un interlocutor din Occident. Dar lucrurile mărunte sunt cele care dezvăluie cel mai mult despre oameni.

Ipocrizia Occidentului a devenit o obsesie a lui și se reflectă în tot ceea ce face guvernul rus. Știați că, în anumite părți ale declarației sale privind anexarea Crimeei, el a preluat aproape textual pasaje din declarația de independență a Kosovo, care a fost susținută de Occident?

Sau că atacul asupra Kievului a început odată cu distrugerea turnului de televiziune, la fel cum NATO a atacat turnul de televiziune din Belgrad în 1999?

El vrea să ne dea o lecție. Pentru că vrea să ne spună: am învățat de la voi.

El și-a exprimat indignarea că anexarea Crimeei a fost comparată cu anexarea Sudeților de către Hitler în 1938.

Putin trăiește în analogii și metafore istorice. Cei care sunt dușmani ai Rusiei eterne trebuie să fie naziști. Și așa, s-a grăbit să înfățișeze conflictele din Donbas ca pe un genocid. Exagerările lui Putin merg până acolo încât nu mai au nicio legătură cu realitatea. A devenit ostatic al propriei sale retorici”, spune Ivan Krastev în Der Spiegel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
#Rusia, #Vladimir Putin, #limbaj, #mafiot, #banditi, #personalitate , #Rusia
Comentarii
Poza Wolfman
Wolfman
rank 2
Și modul în care Renault (deținut majoritar de guvernul francez)
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5