O Rusie fără Putin ar fi mai periculoasă? Se pare că nu

Vineri, 06 Mai 2022, ora 06:39
3523 citiri
O Rusie fără Putin ar fi mai periculoasă? Se pare că nu
Proteste anti-Putin. FOTO; Captura Youtube

Pe măsură ce SUA și aliații săi își sporesc angajamentul de a înarma Ucraina, există tot mai multe speculații cu privire la finalul războiului și la ce gândește președintele Joe Biden.

Deși Casa Albă a făcut tot posibilul să spună că Statele Unite nu au o politică de promovare a schimbării de regim în Rusia, nu există nicio îndoială că s-a discutat mult, neoficial, dacă Statele Unite ar trebui, de fapt, să susțină ca Vladimir Putin să fie înlăturat din funcția de președinte al Rusiei.

Dar cum ar afecta plecarea lui Putin de la putere Rusia?

Un lider sau un sistem care ar veni după el ar fi mai bun sau mai rău?

De ani de zile, mulți analiști care urmăresc Rusia au susținut că plecarea lui Putin ar dezlănțui probabil instabilitate în interiorul țării și ar exacerba agresiunea acesteia în afara granițelor. De exemplu, un nou lider care avea nevoie să-și consolideze puterea ar putea alimenta curentele subterane naționaliste sau anti-occidentale deja prezente în Rusia pentru a spori sprijinul public.

Sau, în lipsa capacității lui Putin de a echilibra facțiunile concurente ale Rusiei, luptele interne ale elitei ar putea declanșa revolte politice și violențe care ar putea destabiliza țara, care până la urmă este o putere nucleară. Conform acestei linii de raționament, criticii lui Putin ar trebui să fie atenți la ceea ce își doresc: o Rusie fără Putin ar putea fi și mai rău pentru Occident, spun unii.

Această opinie avea un anumit credit înainte de invazia Ucrainei de către Putin, dar acum acest argument devine din ce în ce mai slab pe zi ce trece, scrie Politico. Pentru a justifica războiul, Putin a alimentat un naționalism întunecat și urât în ​​interiorul Rusiei. Propaganda sa i-a convins pe mulți ruși de legitimitatea campaniei sale fără sens de „denazificare” din Ucraina, atât de mult încât unii ruși au ajuns să considere uciderea civililor ucraineni ca fiind acceptabilă. Putin vorbește deschis despre „trădătorii naționali” și despre nevoia de a-i „curăța” din societate. Represiunea a crescut la cote demne de epoca stalinistă. Și este posibil ca zile mai întunecate să urmeze. Cu cât situația pe frontul ucrainean merge prost pentru Rusia, cu atât este mai mare perspectiva ca Putin să se orienteze către atacuri cibernetice sau arme chimice sau nucleare pentru a evita percepția de înfrângere.

Autorii articolului din Politico au ajuns la concluzia că o Rusia cu Putin este probabil mai rea decât una fără el.

Studiul istoric al autocraților de lungă durată sugerează că, dacă Putin și-ar părăsi mandatul ca urmare a dinamicii interne – adică a unei lovituri de stat, proteste sau morți din cauze naturale – este puțin probabil ca traiectoria politică a Rusiei să se înrăutățească în termeni de represiune și agresiune mai mult decât este acum, ba chiar s-ar putea să se îmbunătățească.

Schimbarea autocraților

Când cel mai longeviv lider al Rusiei, Iosif Stalin, a murit în funcție după 29 de ani, a izbucnit o luptă pentru putere pentru cine să îi ia locul . Nikita Hrușciov a ajuns în cele din urmă în frunte, dar a fost supus eforturilor rivalilor din Biroul Politic de a-l înlătura și, în cele din urmă, a fost înlăturat printr-o lovitură de stat după nouă ani. Cu toate acestea, în ciuda acestei perioade de incertitudine în conducere, condițiile din Uniunea Sovietică s-au îmbunătățit considerabil după moartea lui Stalin. În plus, experiența Rusiei post-Stalin are o relevanță limitată pentru înțelegerea dinamicii ruse de astăzi, deoarece dinamica politică în autocrații s-a schimbat.semnificativ de la sfârșitul Războiului Rece, inclusiv în modurile în care aceștia ajung și cad de la putere.

Autocrații creează medii inospitaliere pentru apariția democrației

După toate probabilitățile, autoritarismul din Rusia va persista dincolo de Putin. Acest lucru a fost adevărat în 75% din cazuri de schimbare de lider autocrat. Uneori, același regim autoritar rămâne intact, așa cum s-a întâmplat în Cuba după retragerea lui Fidel Castro în 2008 sau în Zimbabwe în urma loviturii de stat care l-a înlăturat pe Robert Mugabe în 2017, după 30 de ani la putere. În altele, apare o nouă autocrație, ca în Rwanda, după răsturnarea lui Juvénal Habyarimana în 1994. De fapt, autoritarismul este atât de persistent în urma plecării dictatorilor deoarece tacticile pe care le folosesc pentru a-și prelungi conducerea — anularea opoziției, reducerea la tăcere a societății civile, golirea instituțiilor de critici— creează medii inospitaliere pentru apariția democrației.

Dar chiar și cu un nou autocrat la cârmă s-ar putea schimba tonul politicii ruse, așa cum demonstrează mandatul de patru ani de președinte al Rusiei lui Dmitri Medvedev. Deși contururile politicii externe ruse au rămas intacte între 2008 și 2012 (anii în care Medevedev a fost președinte în timp ce Putin a preluat funcția de prim-ministru), noul lider a creat noi oportunități de angajament ale țării, chiar dacă Putin a continuat să dețină adevărata putere. Sub Medvedev, de exemplu, Statele Unite și Rusia au încheiat Tratatul de control al armelor nucleare Noul START, iar Moscova a permis Washingtonului să extindă o rețea logistică în Asia Centrală necesară pentru transportul echipamentelor americane în Afganistan.

Deși bogățiile economice îi ajută pe autocrați să supraviețuiască mai mult timp în funcție, ele îmbunătățesc și șansele democrației în cazul în care liderul părăsește puterea. Bogăția ajută dictaturile să reziste „ stresului modernizării ”, dar crește și probabilitatea ca acestea să cedeze presiunilor pentru guvernare populară la plecarea liderului.

Șansele de liberalizare ar fi și mai mari dacă Putin iese pe fondul protestelor de stradă în loc de lovitură de stat, scrie Politico. După căderea Cortinei de fier și odată cu ea a regimurilor autocrate. în majoritatea țărilor foste comuniste au venit la putere regimuri democratice. Acest lucru se datorează faptului că atunci când protestele detronează un lider, tranziția este adesea însoțită de o schimbare mai semnificativă în rândul elitei conducătoare în comparație cu alte moduri de tranziție, cum ar fi loviturile de stat.

Și chiar dacă democrația nu apare imediat, istoria arată că nivelurile de represiune tind să scadă.

Rusia a fost multă vreme o provocare pentru Statele Unite, dar în ultimele două luni a devenit evident că va fi imposibil să abordeze această provocare cu Putin încă la putere. Tiparele istoriei post-Război Rece sugerează că dinamica politică din Rusia este puțin probabil să se înrăutățească, ba chiar s-ar putea îmbunătăți odată ce Putin pleacă de la Kremlin, concluzionează Politico.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Ascensiunea și legăturile presupuse cu Rusia ale partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pun în alertă oficialii din Berlin. ”AfD continuă să se poarte ca o...
#Rusia, #schimbare, #regim, #Vladimir Putin, #consecinte , #Rusia