Vladimir Putin, strateg viclean sau lider nesăbuit?

Sambata, 19 Februarie 2022, ora 13:36
12749 citiri
Vladimir Putin, strateg viclean sau lider nesăbuit?

La Moscova, mulți analiști rămân convinși că președintele rus este în esență rațional și că riscurile invadării Ucrainei nu ar fi atât de mari, iar masarea uriașă de trupe are sens doar pentru un bluff foarte convingător. Dar unii lasă ușa deschisă și ideii că liderul de la Kremlin s-a schimbat fundamental pe fondul pandemiei, o schimbare care poate l-a făcut mai paranoic, mai supărat și mai imprudent.

Masa de șase metri pe care a folosit-o Putin pentru a se distanța social luna aceasta de liderii europeni care au venit la Kremlin pentru discuții de criză simbolizează, pentru unii observatori, detașarea președintelui rus de restul lumii. De aproape doi ani, Putin s-a instalat într-un cocon fără viruși, spre deosebire de oricare lider occidental. Televiziunea de stat l-a arătat că ține majoritatea întâlnirilor cheie prin teleconferință singur într-o cameră și ținându-și chiar și proprii miniștri la distanță, scrie The New York Times.

Psihologie de fotoliu

Speculațiile cu privire la starea psihică a unui lider sunt întotdeauna grele, dar pe măsură ce decizia importantă a lui Putin se apropie, comentatorii de la Moscova care se întreabă cu privire la ceea ce ar putea face în Ucraina găsesc că un anumit grad de psihologie de fotoliu este greu de evitat.

„Există această impresie de iritare, de lipsă de interes, de lipsă de dorință de a aprofunda ceva nou”, a spus pentru New York Times Ekaterina Schulmann, politolog și fost membru al consiliului pentru drepturile omului, despre recentele apariții publice ale președintelui.

„Se vede public că a fost într-o izolare, cu tot mai puține ieșiri, din primăvara lui 2020.”

O invazie pe scară largă a Ucrainei, subliniază mulți analiști, ar fi o escaladare enormă în comparație cu oricare dintre acțiunile pe care Putin le-a întreprins înainte.

În 2014, subterfugiul Kremlinului a permis forțelor ruse fără însemne capturarea Peninsulei Crimeea fără să tragă un singur glonț. Războiul prin procură pe care l-a dus Putin în estul Ucrainei i-a permis să nege că este parte a conflictului.

„Declanșarea unui război la scară largă nu este complet în interesul lui Putin”, a spus Anastasia Lihaceva, decanul facultății de economie mondială și afaceri internaționale de la Școala Superioară de Economie din Moscova. „Îmi este foarte greu să găsesc o explicație rațională pentru dorința de a realiza o astfel de campanie.”

Chiar dacă Putin ar fi reușit să preia controlul asupra Ucrainei, a remarcat ea, un astfel de război ar realiza opusul a ceea ce președintele spune că vrea: anularea prezenței NATO în Europa de Est. În cazul unui război, aliații NATO ar fi „mai uniți ca niciodată”, a spus Lihaceva, și probabil că vor desfășura noi arme puternice de-a lungul frontierelor de vest ale Rusiei.

Riscuri interne

În țară, Putin a fost întotdeauna dornic să proiecteze aura unui om de stat sobru, depășind accentele naționaliste.

Și, în timp ce se consideră garantul stabilității Rusiei, el s-ar putea confrunta cu furtuni economice puternice din cauza sancțiunilor occidentale și a revoltelor sociale dacă există victime pe câmpul de luptă și în rândul civililor. Milioane de ruși au rude în Ucraina.

Pentru moment, rușii par să subscrie în mare măsură narațiunii Kremlinului că Occidentul este agresorul în criza din Ucraina, a declarat Denis Volkov, directorul Centrului Levada, un centru de sondaj independent de la Moscova. Mesajele alarmiste ale Washingtonului despre o invazie iminentă a Rusiei nu au făcut decât să susțină această viziune, spune el, pentru că face ca Occidentul să pară a fi cel care „exercită presiune și escaladează tensiunile”.

Rușii ar putea susține un război de scurtă durată cum a fost cel din Georgia

Dacă Putin ar desfășura o operațiune militară scurtă și limitată, în conformitate cu liniile războiului de cinci zile împotriva Georgiei în 2008, ar fi de așteptat ca rușii să o susțină, susține Volkov.

Dar „dacă acesta va fi un război lung și sângeros, ajungem într-o situație în care este imposibil de prognozat”, a spus Volkov. „Stabilitatea se termină”.

Având în vedere că un astfel de război încă pare de neconceput și irațional pentru mulți din Moscova, experții ruși în politică externă văd, în general, conflictul din cauza Ucrainei ca ultima etapă a efortului de ani de zile al președintelui Putin de a obliga Occidentul să accepte ceea ce el vede drept preocupări fundamentale de securitate a Rusiei. În anii 1990, se spune că Occidentul a forțat o nouă ordine europeană asupra unei Rusii slabe, care a ignorat nevoia ei istorică de o zonă tampon geopolitică în vestul său. Și acum că Rusia este mai puternică, spun acești experți, ar fi rezonabil ca orice lider de la Kremlin să încerce să redeseneze acea hartă.

„O cacealma trebuie să fie foarte convingătoare”

Fiodor Lukianov, un proeminent analist de politică externă de la Moscova, care consiliază Kremlinul, a spus că scopul lui Putin acum este „de a forța ca rezultatul Războiului Rece să fie revizuit parțial”. Dar el încă mai crede că Putin se va opri înainte de o invazie la scară largă, folosind în schimb „mijloace speciale, asimetrice sau hibride” – inclusiv făcând Occidentul să creadă că este cu adevărat pregătit să atace.

„O cacealma trebuie să fie foarte convingătoare”, a spus Lukianov. Din moment ce încercările anterioare ale lui Putin de a negocia cu Occidentul asupra controlului armelor și extinderii NATO au eșuat, spun ei, Kremlinul a ales să ridice miza până la un punct în care interesele sale au devenit imposibil de ignorat.

„Are de câștigat să folosească imaginea negativă care a fost creată despre el ca demon”, a spus Dmitri Trenin, șeful centrului de reflecție Carnegie Moscow Center, descriindu-l pe Putin ca valorificând temerile că este pregătit să dezlănțuie un război oribil. „Planul a fost de a crea o amenințare, de a crea sentimentul că s-ar putea întâmpla un război.”

Experții au greșit prognoza în 2014

Dar experții au greșit înainte. În 2014, Putin a pus mâna pe Crimeea, chiar dacă puțini analiști moscoviți preziceau o intervenție militară. Iar scepticii cu privire la punctul de vedere că Putin blufează subliniază că, în timpul pandemiei, el a întreprins deja acțiuni care mai devreme păreau puțin probabile. Reprimarea dură a opozanților și a aliaților opozantului organizației lui Aleksei Navalnîi, de exemplu, a contrazis ceea ce fusese o părere larg răspândită conform căreia Putin a fost bucuros să permită o anumită disidență internă ca supapă de evacuare pentru a gestiona nemulțumirea.

„Putin, în ultimul an, a traversat o mulțime de Rubiconuri”, a declarat săptămâna trecută Michael Kofman, directorul de studii ruse la CNA, un institut de cercetare cu sediul în Arlington, Virginia. „Oamenii care cred că ceva atât de dramatic este improbabil sau imposibil este posibil să nu fi observat această schimbare calitativă în ultimii doi ani la Putin”, spune acesta.

Citeste si:
Vladimir Putin, cel mai nepopular politician din lume. Procentul oamenilor care îl aprobă totuși pe liderul de la Kremlin SONDAJ
Vladimir Putin, cel mai nepopular politician din lume. Procentul oamenilor care îl aprobă totuși pe liderul de la Kremlin SONDAJ
Președintele rus Vladimir Putin a devenit cel mai nepopular politician din lume. Doar 9% dintre respondenți îl aprobă pe liderul de la Kremlin, în timp ce 90% resping complet politicile sale,...
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Ca parte a blocadei impuse de Rusia exporturilor de cereale din Ucraina, marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră și a făcut deja asta în râul Nipru,...