Bloomberg: Ziua Victoriei, plină de dovezile înfrângerii lui Vladimir Putin

Marti, 09 Mai 2023, ora 23:47
4007 citiri
Bloomberg: Ziua Victoriei, plină de dovezile înfrângerii lui Vladimir Putin
Un singur tanc a participat la Parada de 9 mai de anul acesta/ FOTO: CNN

9 mai rămâne încă cea mai mare sărbătoare oficială din Rusia lui Putin și o piatră de temelie a ideologiei sale. Moscova a organizat o paradă militară și în acest an, iar Vladimir Putin a ținut un discurs.

Cu toate acestea, Rusia nu a fost niciodată atât de departe de victorie ca astăzi. Cea mai mare problemă a lui Putin este că aproape nimeni, cu excepția populației sale oprimate și supuse, nu se mai teme de el, scrie Leonid Bershidsky într-un articol pentru Bloomberg.

Armata rusă a intrat în defensivă în Ucraina

La un an și două luni de la invazia pe scară largă a Ucrainei, armata rusă a intrat în defensivă. După eșecurile din toamna trecută, când au pierdut teritoriile ocupate din regiunile Harkov și Herson, forțele ruse și-au petrecut iarna înrădăcinate de-a lungul unei linii de front de 1.000 de kilometri. Iar acțiunile ofensive s-au limitat la o campanie nereușită de lovituri cu rachete care vizează distrugerea infrastructurii energetice ucrainene și atacuri frontale asupra fortificațiilor ucrainene din estul Donbasului. Singurul oraș mai mult sau mai puțin semnificativ pe care invadatorii au reușit să-l captureze a fost micul Soledar. Forțele ucrainene din Bahmut, Marinka, Avdiivka și Ugledar, deși sunt supuse unor presiuni serioase, rezistă în continuare.

Acum trupele ruse așteaptă cu oarecare trepidație contraofensiva ucraineană. Pe conturile Telegram circulă zvonuri despre un plan de lansare a roiurilor de drone cumpărate de ucraineni din China asupra tranșeele rusești. Trupele ucrainene sunt concentrate în diferite puncte ale frontului supraîntins. Este foarte posibil ca aceștia să încerce să treacă Nipru și să taie coridorul de uscat ce leagă teritoriile controlate de Rusia de Crimeea ocupată. Pentru prima dată, naționalistul rus și criminalul de război Igor Ghirkin a început să vorbească direct despre înfrângerea Rusiei în război.

Nu numai „patrioții furioși” precum Ghirkin simt că lucrurile nu merg așa cum se aștepta. Înregistrările scurse ale conversațiilor private care implică oameni de afaceri ruși proeminenți, indică o furie neputincioasă, dacă nu împotriva invaziei în sine, ci împotriva manipulării inadecvate de către Kremlin și a prejudiciului pe termen lung adus legăturilor internaționale ale comunității de afaceri ruse.

Rușii nu cred în războiului existențial al Rusiei împotriva Occidentului vândut de Putin

Rușii din clasa de mijloc le răspund ascultători sociologilor că susțin războiul împotriva Ucrainei. La urma urmei, vorbirea poate fi costisitoare, așa cum demonstrează miile de hotărâri judecătorești împotriva oponenților războiului.

Răspunzând însă la întrebări mai precise, majoritatea manifestă reticență în a dona chiar și mici sume de bani pentru nevoile armatei și se așteaptă la un nou val de mobilizare în viitorul apropiat, ceea ce este un semn de pesimism cu privire la cursul războiului. Eforturile comune ale mașinii de propagandă și ale aparatului represiv nu au reușit să convingă majoritatea rușilor că sunt cu adevărat interesați de invazie: conceptul războiului existențial al Rusiei împotriva Occidentului poate fi atractiv la un anumit nivel, dar nu și la nivel personal”, scrie Bershidsky.

Oficialii din regiunile rusești, în special cele din apropierea Ucrainei, sunt, de asemenea, din ce în ce mai îngrijorați, deoarece atacurile cu drone, artilerie și gherilă devin tot mai frecvente. Două trenuri au fost aruncate în aer în regiunea Bryansk săptămâna trecută, iar orașele și satele de graniță sunt acum bombardate aproape regulat. Paradele de Ziua Victoriei au fost anulate în mai multe astfel de regiuni din motive de securitate.

Chiar și cei mai activi participanți la invazie, comandanții forțelor ruse regulate, semiregulate și neregulate, cu greu se pot lăuda cu unitate atunci când se confruntă cu rezistența ucraineană formidabilă. Evgheni Prigojin, fondatorul armatei private Wagner atacă constant conducerea armtei ruse.

„Deși Prigojin și-a abandonat amenințările – dar nu și retorica – după ce se pare că a primit anumite promisiuni de la comandamentul militar, atacurile sale tăioase asupra generalilor nu indică încredere în victoria Rusiei”, crede autorul.

Rusia nu a putut să-și asigure sprijinul țărilor din Asia și Africa

Pe arena politică mondială, Rusia nu a putut să-și asigure sprijinul țărilor din Asia și Africa, spre deosebire de sprijinul hotărât al Ucrainei din Occident. La începutul acestei luni, India și China, presupușii parteneri strategici ai Rusiei, au votat în favoarea unei rezoluții ONU care, printre altele, numește Rusia agresor și își exprimă îngrijorarea cu privire la alte acțiuni expansioniste ale acesteia. Deși China a negat ulterior sprijinirea formulării specifice, votul în urma unui apel telefonic între liderul chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost interpretat ca un gest prietenesc la Kremlin. Mai ales având în vedere că nu se așteaptă niciun ajutor militar din partea Chinei, iar marile companii chineze sunt reticente în a furniza Rusiei produse electronice pe care nu le mai poate cumpăra din Occident din cauza sancțiunilor.

Un alt potențial aliat, Africa de Sud, a avertizat Kremlinul că va trebui să respecte un mandat al Curții Penale Internaționale pentru arestarea lui Putin dacă acesta va participa la summitul din august. În schimb, i-a sugerat în secret lui Putin să participe la întâlnire printr-un link video.

Chiar și foștii lideri pro-ruși ai țărilor post-sovietice au început să acționeze mai independent. Liderii Armeniei și Kazahstanului par să fi uitat că au nevoie recent de sprijin militar rusesc în situații amenințătoare.

„Ei caută deschis aliați în alte țări. Liderii acestor țări au acceptat invitația lui Putin de a sărbători 9 mai la Moscova. Dar ei sunt mai predispuși să joace în siguranță decât să-și arate solidaritatea cu dictatorul rus ”, se spune în articol.

Economia rusă încă rezistă

Economia rusă a demonstrat o anumită rezistență. Potrivit prognozei Bloomberg, PIB-ul țării va avea din nou o creștere începând cu trimestrul al patrulea din 2023. Dar acest lucru indică mai degrabă absența unei înfrângeri complete decât a unei victorii. Veniturile din export au scăzut, piețele tradiționale s-au pierdut.

Pe scurt, Putin nu are niciun motiv să sărbătorească Ziua Victoriei. În doar un an de campanie militară criminală, prost concepută și prost condusă, el a împins de unul singur Rusia înapoi în toate privințele”, conchide autorul.

Cel mai rău lucru pentru autocrat, care se bazează pe amenințări și violență pentru a menține statalitatea Rusiei în țară și în străinătate, este că dispare rapid capacitatea lui de a stabili linii roșii. Atacurile asupra infrastructurii ruse și a personalităților publice nu au provocat nicio represalii înspăimântătoare. Rusia și-a pierdut, de asemenea, capacitatea de a-și ține captivi foștii vasali din URSS.

A devenit evidentă o diferență clară între umilința pe care o poate suferi Rusia pe câmpul de luptă și capacitatea sa de a răspunde la aceasta. O lovitură nucleară ar fi disproporționată față de infracțiune. Fără acest atu final, Putin nu are nimic de oferit decât amenințări goale. Și chiar dacă ar recurge la un atac nuclear, ar condamna regimul său și, eventual, toată Rusia, la un răspuns adecvat. Nu există un astfel de scenariu în care așa ceva ar aduce victoria Moscovei. Contraofensiva ucraineană va arăta în curând de ce mai este capabilă Rusia lui Putin, conchide Leonid Bershidsky în Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Rusia, #ziua victoriei, #Vladimir Putin, #infrangere, #razboi, #Ucraina, #invazie , #Razboi Ucraina