„Bucătarul lui Putin” le cere Statelor Unite să nu „îl trezească”: „Lăsați câinii care dorm să doarmă”

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 09:28
3796 citiri
„Bucătarul lui Putin” le cere Statelor Unite să nu „îl trezească”: „Lăsați câinii care dorm să doarmă”
Oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit şi "bucătarul lui Putin” FOTO captură video

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit şi "bucătarul lui Putin”, a avertizat Statele Unite să nu desemneze Grupul Wagner, gruparea de mercenari pe care a fondat-o şi care este implicată în luptele din Ucraina, drept organizaţie "teroristă".

Wagner - un contractor militar privat - a fost activ în conflictul din Ucraina, precum şi în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Întrebat despre faptul că guvernul SUA nu a dat curs planurilor raportate de a desemna grupul Wagner drept organizaţie teroristă străină, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, a declarat într-o declaraţie pe pagina de socializare a companiei:

"Când eşti pus pe lista organizaţiilor teroriste, atunci, aşa cum se spune, faci ceea ce este necesar pentru a-ţi atinge obiectivele. Au pus deja o organizaţie pe lista organizaţiilor teroriste o dată şi au primit un răspuns care i-a făcut să tremure".

Răspunsul său a venit prin intermediul canalului Telegram al holdingului său, Concord.

El a adăugat: "Aşa cum spune proverbul, lăsaţi câinii care dorm să doarmă. Nu-l treziţi pe Wagner PMC, americani, cât încă doarme".

CNN a raportat la 30 noiembrie, citând un oficial american, că administraţia Biden ia în considerare desemnarea Grupului Wagner drept organizaţie teroristă străină, pe fondul eforturilor de a impune costuri Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Nu a fost luată nicio decizie finală, a spus oficialul, şi nu este clar "cât de departe este administraţia de a face potenţial această desemnare, având în vedere procesul juridic laborios pentru a face această determinare".

Wagner este deja sancţionat de SUA, dar administraţia Biden are în vedere etichetarea sa ca organizaţie teroristă, pe fondul presiunilor - atât din partea ucrainenilor, cât şi din partea Congresului - de a declara Rusia drept stat sponsor al terorii din cauza invaziei Ucrainei şi a atacurilor constante asupra populaţiei civile.

În postarea sa de pe Telegram, Prigojin a declarat: "Nu am avut nici un fel de probleme: "Nu am depăşit niciodată limitele a ceea ce este permis, nu am oprimat niciodată civili, am salvat întotdeauna pe cei oprimaţi de violenţă, nu am intrat niciodată în nicio categorie de organizaţie teroristă, nu am trecut şi nu vom trece niciodată peste legile moralităţii".

Reportajele CNN, în ultimii patru ani, au scos la iveală încălcări ample ale drepturilor omului de către Wagner în Siria, Libia şi Republica Centrafricană. Grupurile pentru drepturile omului susţin, de asemenea, că au comis atrocităţi în Mali.

Citește și:
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică telefonică la care oricine poate suna anonim pentru a raporta fapte de corupție în domeniul ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, abuz sau abuz sexual,...
Cine este Jokerul care provoacă puterea lui Putin
Cine este Jokerul care provoacă puterea lui Putin
Președintele Vladimir Putin al Rusiei, se pare, că a observat în sfârșit că războiul din Ucraina a creat un concurent periculos pentru puterea sa: Evgheni Prigojin, fondatorul companiei...
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Daca americanii nu-si baga mintile in cap, vine ciocanarul asta