Statele Unite ar putea bloca accesul rușilor la tehnologie: „Ne gândim cum să degradăm producţia industrială a Rusiei”

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 08:44
4360 citiri
Statele Unite ar putea bloca accesul rușilor la tehnologie: „Ne gândim cum să degradăm producţia industrială a Rusiei”
Dacă Rusia va invada în continuare Ucraina, administraţia Biden ar putea să o priveze de o gamă vastă de tehnologie americană FOTO Pixabay

Dacă Rusia va invada în continuare Ucraina, administraţia Biden ar putea să o priveze de o gamă vastă de tehnologie americană şi mărfuri fabricate în străinătate, de la electronice comerciale şi computere până la semiconductori şi piese de avioane, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu acest subiect, transmite Reuters.

Preşedintele Joe Biden ar realiza acest lucru solicitând companiilor care doresc să livreze o listă extinsă de mărfuri către Rusia să obţină licenţe din Statele Unite, iar administraţia sa le va refuza apoi, au spus sursele citate.

Măsurile, ale căror detalii nu au fost publicate anterior, fac parte dintr-o serie iniţială de sancţiuni pentru controlul exporturilor pe care Statele Unite le-au pregătit pentru a deteriora economia Rusiei, vizând orice, de la lasere la echipamente de telecomunicaţii şi articole maritime.

Casa Albă şi Departamentul de Comerţ, care supraveghează controalele exporturilor, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Pachetul, care era încă în curs de ajustare în weekend şi ar putea fi modificat, vine chiar dacă unii oficiali de la Casa Albă s-au angajat să scutească consumatorii ruşi de greul penalităţilor.

Scopul măsurilor de control al exporturilor „este într-adevăr de a degrada capacitatea Rusiei de a avea producţie industrială în câteva sectoare cheie”, a declarat Peter Harrell, care face parte din Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe, într-un discurs luna trecută.

”Ne gândim cum să degradăm producţia industrială a Rusiei şi sectoarele de înaltă tehnologie, mai degrabă decât cum să ţintim poporul rus în mare măsură”, a adăugat el.

Administraţia a promis că va lovi Moscova cu un cocktail puternic de sancţiuni bancare şi controale la export, ca răspuns la desfăşurarea a circa 150.000 de militari ruşi deplasaţi de-a lungul graniţelor Ucrainei.

Reuters a relatat sâmbătă că administraţia Biden a pregătit un pachet iniţial de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea instituţiilor financiare americane de aprocesa tranzacţii pentru marile bănci ruseşti.

Lansarea lor pare din ce în ce mai probabilă, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa a două regiuni separatiste ale Ucrainei şi a spus Ministerului rus al Apărării să trimită trupe în cele două regiuni pentru ”a păstra pacea”, sporind tensiunea cu Occidentul asupra Ucrainei.

De departe, cea mai importantă măsură cuprinsă în pachetul iniţial de control al exporturilor ar lua modelul restricţiilor impuse gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei Technologies de fostul preşedinte Donald Trump. Ar extinde în mod semnificativ domeniul de aplicare al aşa-numitei reguli privind produsele străine directe, solicitând firmelor care folosesc echipamente americane în străinătate să solicite licenţă din partea SUA înainte de a expedia produse în Rusia.

Este ceva extraordinar de nou şi are potenţialul de a fi mult mai semnificativ decât a controla doar exporturile acestor articole din Statele Unite”, a declarat un avocat din Washington, Kevin Wolf, fost oficial al Departamentului pentru Comerţ al SUA.

Majoritatea cipurilor sunt fabricate cu echipamente americane, oferind Statelor Unite puterea de a controla fluxul de electronice către Rusia.

Furnizorii americani ar trebui, de asemenea, să obţină licenţe pentru anumite articole destinate Rusiei care nu sunt necesare în prezent, cum ar fi piesele pentru aeronavele civile.

Rămâne de văzut dacă Europa va urma exemplul cu măsuri similare, dar autorităţile de pe ambele maluri ale Atlanticului au spus că pregătesc un răspuns coordonat.

În conformitate cu modificările propuse în pachet, cererile de licenţă, la rândul lor, s-ar confrunta cu un standard strict de revizuire ”a politicii de refuz”, adică doar în cazuri rare ar fi aprobate de administraţie.

În plus, companiile ruseşti enumerate ca aşa-numiţi utilizatori finali militari pentru presupusele lor legături cu armata rusă, inclusiv câţiva producători de avioane, ar fi adăugate la o listă neagră comercială cunoscută sub numele de lista de entităţi. Acest lucru ar extinde domeniul de aplicare a articolelor pentru care companiile ar avea nevoie de licenţe pentru a le obţine. În cele din urmă, administraţia ar extinde domeniul de aplicare a produselor care ar avea nevoie de aprobare din partea Statelor Unite pentru a ajunge la utilizatorii finali militari ruşi.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, potrivit...
#Rusia, #Ucraina, #Joe Biden, #sanctiuni , #Rusia-Ucraina