Tehnologie rusească pentru submarinele Chinei. Cum ar afecta securitatea SUA?

Marti, 26 Noiembrie 2024, ora 14:26
2520 citiri
Tehnologie rusească pentru submarinele Chinei. Cum ar afecta securitatea SUA?
Submarin rusesc/ FOTO: Royal Netherlands Navy

Rusia ar putea oferi Chinei tehnologie pentru submarine, afectând astfel dominația Statelor Unite în apele adânci – un avertisment serios venit din partea unui amiral american.

Amiralul Samuel Paparo, șeful Marinei SUA în Indo-Pacific, nu s-a ferit de cuvinte la Forumul de Securitate de la Halifax. Acesta a punctat o realitate pe care puțini o privesc în față: Rusia ar putea transfera tehnologie avansată pentru submarine către China, o mișcare ce ar putea zdruncina serios dominația subacvatică a Americii, scrie Business Insider.

„Mă aștept ca Rusia să furnizeze Republicii Populare Chineze tehnologie de submarine, care ar diminua dominația Statelor Unite în acest domeniu,” a spus Paparo, vizibil preocupat de alianța tot mai strânsă dintre cele două puteri.

De ce este atât de important acest echilibru în adâncuri? Indo-Pacificul, o regiune cheie pentru strategia de apărare a SUA, include apele din jurul Taiwanului și Marea Chinei de Sud, teritorii disputate unde tensiunile nu contenesc. În ultimele luni, China a devenit din ce în ce mai provocatoare, încălcând în mod repetat spațiul aerian și apele Taiwanului, un partener strategic al Washingtonului. Mai mult, Beijingul a intensificat presiunea asupra Filipinelor, un aliat pe care SUA este obligată să-l apere prin tratat.

Marina SUA se laudă cu una dintre cele mai mari flote de submarine din lume, însă forțele navale chineze sunt și ele în plină expansiune, devenind cea mai mare flotă maritimă de luptă la nivel global. În plus, China a contribuit semnificativ la întărirea capacităților militare ale Rusiei, furnizându-i 90% din semiconductori și 70% din echipamentele industriale necesare pentru reconstrucția „mașinii de război” rusești, a explicat amiralul Paparo.

Parteneriatul militar dintre Rusia și China devine astfel o „simbioză tranzacțională” în care fiecare își îndeplinește propriile nevoi, cu un efect direct asupra ordinii globale. Paparo avertizează că acest schimb de tehnologii și capabilități între Moscova și Beijing adaugă o „complexitate periculoasă” mediului de securitate internațional, forțând Statele Unite să își regândească strategiile.

Ca răspuns, SUA își intensifică colaborarea militară cu aliații din regiune, împărtășind informații în timp real cu Japonia și Coreea de Sud în domeniul apărării antirachetă și rețelelor de comandă și control.

Dar nu doar China beneficiază de pe urma tehnologiilor rusești. Rusia și-a extins schimburile militare și cu Coreea de Nord și Iran. Coreea de Nord a trimis artilerie și până la 11.000 de soldați pentru a sprijini Rusia în războiul din Ucraina, în timp ce Iranul a livrat rachete balistice și drone Shahed către Moscova.

În schimb, Rusia ar putea furniza Coreei de Nord tehnologie avansată pentru rachete și submarine, avertizează Paparo. Însă această apropiere dintre Moscova și Phenian pare să provoace tensiuni în relația dintre Rusia și China, un detaliu subliniat și de adjunctul secretarului de stat al SUA, Kurt Campbell. China, deși nu a criticat public Rusia, devine din ce în ce mai îngrijorată de relația tot mai strânsă dintre Kim Jong Un și Vladimir Putin, semnalând o neliniște vizibilă în echilibrul geopolitic al regiunii.

Eugen Tomac, despre turul 2 al prezidențialelor: "Alegem între a fi aliatul SUA sau o ţară "neutră" la mâna intereselor Rusiei!"
Eugen Tomac, despre turul 2 al prezidențialelor: "Alegem între a fi aliatul SUA sau o ţară "neutră" la mâna intereselor Rusiei!"
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a calificat alegerile prezidențiale din 8 decembrie ca „ cele mai importante din ultimii 35 de ani”. El spune că miza alegerilor este alegerea între Uniunea...
Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
Samsung ia măsuri pentru a reduce dependența de materialele rare furnizate de China, în contextul tensiunilor economice globale și al unui potențial embargo impus de Beijing. Compania...
#Rusia, #China, #parteneriat, #tehnologie, #submarine, #SUA , #SUA
  1. Un român a povestit despre condițiile grele de muncă de pe un șantier din străinătate. Ce i-a cerut patronul său, un conațional: ”Credeam că sunt glume de pe TikTok” VIDEO
  2. Pas important pentru începerea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina. Cele trei scenarii luate în calcul de administrația Trump
  3. Cine este spionul trimis de Rusia în România. Teroristul avea în plan să arunce în aer obiective strategice
  4. Pe Joe Biden l-a furat somnul. Președintele SUA a fost surprins dormind în timpul unui summit cu lideri africani, în Angola VIDEO
  5. Jeff Bezos, optimist în privința viitoarei administrații Trump: ”Îl voi ajuta”
  6. Urmează mai multe zile cu ploi, vânt și ninsori. Zonele în care se va depune polei
  7. Amenzi de până la 60.0000 de lei pentru românii care stau la curte. Regula de care trebuie să țină cont și pe care puțini o cunosc
  8. Noi taxe pentru turiștii care merg în Grecia. Cât și pentru ce vor plăti în plus din 2025
  9. În ce oraș va ninge în continuu, 5 zile în preajma Crăciunului. Anunțul meteorologilor
  10. De unde provine carnea de porc vândută în Kaufland. În goana după cumpărături înainte de sărbători, clienții uită să verifice etichetele