Țara care a luat de la ruși tot petrolul refuzat de UE. Și-a dublat importurile în câteva luni

Marti, 23 August 2022, ora 08:19
21229 citiri
Țara care a luat de la ruși tot petrolul refuzat de UE. Și-a dublat importurile în câteva luni
Conducte pentru transportul petrolului FOTO Pexels

Rusia pare să nu fi pierdut atât de mult precum s-a dorit odată cu sancționarea sa de către Uniunea Europeană prin suspendarea importurilor de petrol.

Turcia şi-a dublat importurile de petrol din Rusia în acest an, au arătat luni datele firmei Refinitiv Eikon, cele două ţări fiind pregătite pentru o cooperare mai largă în afaceri şi în special în comerţul cu energie, în faţa sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Comerţul dintre Turcia şi Rusia este în plină expansiune încă din primăvară, deoarece companiile turceşti care nu aveau interdicţie de a avea relaţii cu omologii ruşi au intervenit pentru a umple golul creat de întreprinderile UE care au părăsit Rusia după invazia Ucrainei de la începutul acestui an.

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina ”o operaţiune militară specială”.

În acest an, Turcia a crescut importurile de petrol din Rusia, incluzând petrolul Ural şi Siberian Light, la peste 200.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu doar 98.000 de barili pe zi pentru aceeaşi perioadă a anului 2021, arată datele Refinitiv.

Turcia nu a sancţionat Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina, spunând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august şi au convenit să stimuleze cooperarea în afaceri.

Principalele rafinării din Turcia, Tupras, şi rafinăria STAR, a grupuljui SOCAR din Azerbaidjan, au crescut semnificativ aportul de petrol rusesc Ural şi Siberian Light în acest an, în timp ce au scăzut achiziţiile de produse din Marea Nordului, Irak şi Africa de Vest, arată datele.

În ultimii câţiva ani, rafinăria STAR a crescut achiziţiile petrol Johan Sverdrup din Norvegia şi irakian, care au o calitate apropiată de cea a petrolului Ural, deoarece preţul petrolului rusesc a crescut.

În acest an, preţurile petrolului rusesc au scăzut la minime istorice faţă de indicele de referinţă Brent, în timp ce preţurile petrolului din Marea Nordului şi din Irak s-au îmbunătăţit.

Este aşteptat ca rafinăria STAR să achiziţioneze aproximativ 90.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu 48.000 bpd în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Refinitiv Eikon.

Rafinăriile Tupras vor cumpăra aproximativ 111.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu doar 45.000 bpd în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor.

”Alegerea pentru rafinăriile din Turcia a fost evidentă, deoarece nu au limite în ceea ce priveşte cumpărarea petrolului rusesc”, a spus un trader de pe piaţa mediteraneană de petrol, care a refuzat să fie numit, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa. El a adăugat că marjele bune de rafinare a petrolului din Ural au susţinut profiturile rafinăriilor Turciei.

Ministerul turc al Energiei, Tupras şi SOCAR nu au răspuns imediat Reuters pentru comentarii.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Rusia, #Turcia, #import petrol, #preturi petrol, #turcia petrol rusia, #Uniunea Europeana , #petrol