Putin, provocator către jurnaliștii occidentali: „Cum ar reacționa americanii dacă am plasa rachete la granița dintre Canada și SUA?”

Joi, 23 Decembrie 2021, ora 14:34
71430 citiri
Putin, provocator către jurnaliștii occidentali: „Cum ar reacționa americanii dacă am plasa rachete la granița dintre Canada și SUA?”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin / FOTO: Captura Youtube

Președintele rus Vladimir Putin i-a invitat pe americani, în cadrul conferinței anuale tradiționale de presă susținute joi, 23 decembrie, să se gândească ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia și-ar pune rachetele la granița SUA cu Canada sau Mexic.

"Am spus clar că extinderea NATO în continuare spre est este inacceptabilă. Ce este de neînțeles aici? Noi oare plasăm rachete lângă granițele SUA? Nu. Statele Unite au venit la noi acasă cu rachetele sale. În pragul casei noastre se află deja. Este oare aceasta o rugăminte excesivă - să nu fie plasat niciun sistem de atac lângă casa noastră? Ce este ieșit din comun aici?” – a întrebat președintele rus în cadrul tradiționalei conferințe de presă de la final de an, discutând cu un jurnalist britanic.

„Cum ar reacționa americanii dacă ne-am plasa rachetele la granița dintre Canada și Statele Unite sau la granița dintre Mexic și Statele Unite? Vreți să spuneți că Mexic și Statele Unite nu au avut nicioadată probleme teritoriale? Cui aparținea California înainte? Și Texas? Ați uitat? Bine, totul s-a liniștit, nimeni nu-și amintește despre asta, dar despre Crimeea își aduc aminte”, a remarcat Putin.

Președintele Rusiei și cel al SUA au purtat discuții în regim închis pe 7 decembrie. Zece zile mai târziu, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de tratat cu Statele Unite și un acord cu NATO privind garanțiile de securitate. Documentele au fost deja transmise Washingtonui și aliaților lui. Unul dintre punctele proiectului de acord prevede că NATO trebuie să ofere garanții că alianța nu se va extinde pe teritoriul Ucrainei. În timpul discuției cu omologul său american, Putin i-a spus lui Biden că depășirea „liniilor roșii” înseamnă extinderea NATO spre Est și desfășurarea de arme ofensive în Ucraina.

Vladimir Putin a fost rugat de jurnaliști să comenteze speculațiile apărute în presa occidentală, potrivit cărora Rusia ar intențional să atace Ucraina. El a fost întrebat dacă se poate lua în calcul scenariul unui „război”. Președintele Rusiei a atras atenția că a avut o colaborare bună cu fostele guvernări de la Kiev.

„Acutizarea a început în 2014. Până atunci, în pofida faptului că URSS a încetat să mai existe, inclusiv în Ucraina, o parte dintre teritoriile istorice s-au pomenit în afara Federației Ruse, ne-am resemnat cu asta. Și am lucrat cu toate guvernele, indiferent de orientarea politică”.

„Să ne amintim de relațiile noastre cu președintele Iușcenko sau cu premierul Timoșenko, care la ca actuala guvernare erau pro-europeni. Am colaborat cu ei. Da, aveam disensiuni cu privire la gaz, dar ne-am înțeles în cele din urmă. Și eram gata să lucrăm și în continuare. Nici nu ne treceau prin cap anumite acțiuni cu privire la Crimeea”, a remarcat înaltul oficial rus.

„Noi trebuia să privim nepăsători la ceea ce se întâmplă în sud-vest, în Donbas“?

În context, Putin a atras atenția că lovitura de stat din Ucraina, care s-a produs în 2014, nu ar fi fost necesară pentru schimbarea puterii, dar lucrurile s-au derulat altfel decât ar fi fost firesc.

„Ce s-a întâmplat în 2014? Lovitură de stat sângeroasă, oamenii erau uciși și arși. E clar că exista un val de nemulțumire în rândul societății cu privire la ceea ce se întâmpla în țară. Păi președintele de atunci Ianukovici a fost de acord cu toate, el era gata să-și dea demisia. (...)

Toți au fost de acord. Peste o zi-două avem lovitură de stat. De ce au făcut asta? Nu există răspuns. Ianukovici a fost de acord să-și dea demisia. Era să fie organizate alegeri, iar victoria opoziției era incontestabilă. Apoi a apărut Crimeea. Cum am putut să refuzăm locuitorilor Sevastopolului. Ne-au pus într-o situație astfel încât nu am putut proceda altfel”, a spus președintele rus.

Vladimir Putin s-a referit și la situația din Donbas, care a degenerat și a dus la consecințe dezastruoase. „Noi trebuia să privim nepăsători la ceea ce se întâmplă în sud-vest, în Donbas, care încă în anii 1922-1924, la înființarea URSS, nu se putea percepe altfel decât parte a Rusiei? Dar au fost împinse cu forța aceste teritorii. Mai întâi au spus că sunt parte a Rusiei. Apoi s-au răzgândit și au decis altfel. Au creat o țară care nu a mai existat altădată. Au introdus acolo teritoriile istorice cu tot cu poporul care nu a fost întrebat dacă își dorește sau nu acest lucru. Bine, s-a întâmplat asta, suntem de acord. Dar am fost nevoiți să facem ceva în 2014. Așa a început criza care astăzi ia amploare. De două ori au încercat autoritățile ucrainene să soluționeze problema în Donbas cu forța. Prevederile Acordului de la Minsk sunt cele mai optime, dar nu sunt respectate. Care este problema? Nu doresc să le îndeplinească”, a remarcat Putin.

În context, președintele Federației Ruse a spus că țara sa trebuie să fie mereu precaută pentru a asigura securitatea națională. „Doresc să creeze pe aceste teritorii (Donbas - n.red.) un fel de „anti-Rusia”, în care să fie pompat permanent armament modern, unde să le fie spălate mințile oamenilor. Vă imaginați cum într-o perspectivă istorică trebuie să trăiască Rusia? Să monitorizeze mereu ce fel de sisteme de armament sunt livrate?”

„Apoi vor să împingă acolo radicali pentru a soluționa pe cale militară problema Donbasului și Crimeii. Noi trebuie să ne gândim la perspectivele asigurării securității țării nu doar pentru ziua de astăzi, ci și pentru un viitor apropiat. Să ne gândim mereu ce se întâmplă acolo și când ne vor lovi? Asta nu este alegerea noastră. Noi nu ne dorim asta”, a spus Vladimir Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Rusia, #Vladimir Putin, #rachete, #granita, #SUA, #Canada, #Donbas , #Rusia