Pentagon Leaks. Ucraina ar fi plănuit mutarea războiului cu Rusia în Siria. De ce ar fi oprit Zelenski operațiunea

Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 07:24
6421 citiri
Pentagon Leaks. Ucraina ar fi plănuit mutarea războiului cu Rusia în Siria. De ce ar fi oprit Zelenski operațiunea
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Serviciile de informaţii ucrainene ar fi planificat atacuri împotriva trupelor ruseşti din Siria, potrivit unuia dintre documentele secrete scurse de la Pentagon, relatează The Washington Post, citat de AFP. Scopul unor astfel de operaţiuni ar fi fost acela de a decongestiona terenul în Ucraina, forţând Moscova să trimită întăriri militare în Siria.

Moscova a desfăşurat un număr mare de trupe în Siria începând din 2015, în cadrul războiului civil dintre forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi insurgenţi. Câmpul de luptă sirian, nefiind sub controlul total al Kremlinului, ar permite serviciilor ucrainene să se infiltreze sub acoperire, cu mai puţine riscuri, afirmă publicaţia americană.

Potrivit Washington Post, serviciile secrete ucrainene au vrut să vizeze forţele ruse cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot, cum ar fi dronele. Paramilitarii din grupul Wagner erau ţinte prioritare. Atunci când şi-a întocmit planul, Kievul a planificat, de asemenea, să antreneze soldaţi din Forţele Democratice Siriene - o coaliţie de rebeli care se opune lui Bashar al-Assad şi care este dominată de etnici kurzi.

Cu toate acestea, în documentul scurs se precizează că Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, ar fi oprit planificarea acestor atacuri la sfârşitul lunii decembrie. Au fost invocate diverse motive, printre care capacitatea limitată de drone de care dispuneau serviciile ucrainene sau îndoielile cu privire la succesul unor astfel de atacuri.

Astfel de ofensive, dacă ar avea loc, ar necesita, de asemenea, sprijin din partea Statelor Unite sau al Turciei. Un astfel de sprijin este puţin probabil, având în vedere puterea Rusiei în regiune. Moscova ar putea riposta prin atacarea intereselor americane sau turceşti din zonă, scrie The Washington Post.

Un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene a negat într-o declaraţie pentru Washington Post că ar fi existat planuri ca luptătorii sirieni să fie antrenaţi de ucraineni şi a precizat că tabăra sa nu a luat partea nimănui în războiul ruso-ucrainean.

Zeci de documente secrete ale serviciilor de informaţii americane au fost divulgate online de un tânăr membru al Gărzii Naţionale americane, Jack Teixeira, care a fost arestat şi riscă o pedeapsă cu zeci de ani de închisoare în temeiul Legii privind spionajul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Rusia, #razboi, #Siria, #Volodimir Zelenski, #pentagon leaks , #stiri Volodimir Zelenski