Anchetă în Germania după ce două rusoaice în exil au acuzat ”simptome ciudate”. Otrăvirea, luată în calcul

Duminica, 21 Mai 2023, ora 07:13
3439 citiri
Anchetă în Germania după ce două rusoaice în exil au acuzat ”simptome ciudate”. Otrăvirea, luată în calcul
Persoană care toarnă băutură în paharul unei femei FOTO Pixabay

O anchetă a fost deschisă în Germania după ce o jurnalistă rusă şi o militantă care au participat la o conferinţă la Berlin au raportat probleme de sănătate putând duce la suspiciunea de otrăvire, a indicat poliţia judiciară citată duminică în săptămânalul Welt am Sonntag, scrie AFP.

"A fost deschis un dosar pe baza informaţiilor disponibile", a declarat pentru săptămânal un purtător de cuvânt al poliţiei din Berlin. Aceasta din urmă nu a putut fi contactată imediat pentru a răspunde AFP.

Media rusă de investigaţie Agentstvo a publicat săptămâna aceasta o anchetă în care relatează problemele de sănătate întâmpinate de două participante la o reuniune a unor disidenţi ruşi, pe 29 şi 30 aprilie, în jurul omului de afaceri devenit opozant Mihail Hodorkovski.

O participantă, prezentată ca o jurnalistă care a părăsit recent Rusia, a resimţit simptome neprecizate în timpul evenimentului şi a declarat că este posibil acestea să fi început înainte.

Media a adăugat că jurnalista s-a prezentat la spitalul La Charité din Berlin unde a primit îngrijiri opozantul rus Aleksei Navalnîi, victimă a unei tentative de otrăvire în august 2020.

A doua participantă este Natalia Arno, director al ONG-ului Free Russia Foundation din Statele Unite unde locuieşte de zece ani după ce a trebuit să părăsească Rusia.

Natalia Arno se afla la Berlin la sfârşitul lui aprilie, de unde a plecat la Praga. Acolo, relatează Agentstvo, ea a simţit pentru prima dată unele simptome şi, de asemenea, a descoperit că i-a fost percheziţionată camera de la hotel.

Plecând a doua zi în Statele Unite, ea a contactat un spital de acolo, precum şi autorităţile. Natalia Arno a publicat, de asemenea, o postare pe Facebook săptămâna aceasta, evocând problemele resimţite, "dureri acute" şi "amorţeală", spunând că primele "simptome ciudate" au apărut înainte de sosirea ei la Praga.

Ea a adăugat că încă are unele simptome, dar se simte mai bine.

În ultimii ani, mai multe atacuri cu otravă au fost comise în străinătate şi în Rusia împotriva unor opozanţi ai puterii ruse. Moscova neagă orice responsabilitate a serviciilor sale secrete.

În cazul lui Aleksei Navalnîi, laboratoare europene au confirmat utilizarea unei otrăvi de tip Noviciok, dezvoltată de URSS în scopuri militare.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#rusoaice otravite, #Germania, #ancheta , #stiri internationale