Paul Rusesabagina, un fost manager de hotel portretizat ca un erou în filmul Hotel Rwanda, a fost eliberat din închisoare din Kigali, relatează BBC.
În urmă cu doi ani, el a fost condamnat la 25 de ani pentru terorism de către un tribunal din Rwanda în ceea ce susţinătorii au numit un proces fals.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că sentinţa lui Rusesabagina a fost „comutată prin ordin prezidenţial”.
Rusesabagina, în vârstă de 68 de ani, este considerat salvator a aproximativ 1.200 de oameni în timpul genocidului din 1994.
Preşedintele american Joe Biden a numit vestea eliberării sale drept un „rezultat fericit”.
„Familia lui Paul este nerăbdătoare să-l ureze bun venit în Statele Unite şi le împărtăşesc bucuria pentru veştile bune de astăzi”, a spus el într-un comunicat.
Au fost nevoie de ani de presiune diplomatică şi de discuţii intermediate de Qatar pentru ca Rusesabagina să fie eliberat.
O mare parte din această presiune a venit din Statele Unite, unde locuia din 2009. Administraţia Biden a spus că a fost „reţinut în mod greşit”.
Familia lui spune că guvernul ruandez l-a atras din Texas, unde avea reşedinţa permanentă, înapoi în Rwanda în 2020.
Rusesabagina a părăsit Rwanda în 1996. Povestea lui a rămas în mare parte necunoscută timp de un deceniu, în timp ce lucra ca şofer de taxi în capitala Belgiei, Bruxelles.
A fost prezentat într-un capitol al cărţii din 1998 a jurnalistului Philip Gourevitch despre genocid, dar filmul de la Hollywood din 2004, în care a fost interpretat de Don Cheadle, i-a atras atenţia globală.
Genocidul din Rwanda a durat 100 de zile din aprilie 1994, când 800.000 de persoane, majoritatea din etnia tutsi, au fost ucise de extremiştii din comunitatea hutu.
Rusesabagina - director de hotel la acea vreme - a protejat aproximativ 1.200 de persoane de violenţe, după ce le-a adăpostit în clădire.
În anul următor, a fost distins cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii de către preşedintele american din acea vreme George W Bush pentru eforturile sale. Dar a devenit un critic înverşunat al preşedintelui Rwandei Paul Kagame.
Într-un mesaj video din 2018, Rusesabagina a cerut o schimbare de regim, spunând că „a sosit momentul să folosim orice mijloace posibile pentru a aduce schimbarea în Rwanda”.
A fost arestat în 2020, când, potrivit susţinătorilor săi, un avion privat despre care credea că îl va duce în Burundi, a aterizat în capitala Rwandei, Kigali.
În septembrie 2021, el a fost găsit vinovat că a sprijinit un grup rebel aflat la originea atacurilor mortale din 2018 şi 2019 în Rwanda.
Rusesabagina a fost eliberat alături de Callixte Nsabimana, purtătorul de cuvânt al Mişcării pentru Schimbare Democratică din Rwanda - un partid politic de opoziţie.
Un purtător de cuvânt al guvernului din Rwanda a declarat: „Nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii cu privire la ce înseamnă acest lucru, deoarece există un consens că au fost comise crime grave, pentru care au fost condamnaţi. În legea ruandeză, comutarea pedepsei nu stinge condamnarea primită. Rwanda ia act de rolul constructiv al guvernului SUA în crearea condiţiilor de dialog pe această problemă, precum şi de facilitarea oferită de Qatar”.