Noul campion mondial la șah rapid are doar 17 ani

Miercuri, 29 Decembrie 2021, ora 14:00
4103 citiri
Noul campion mondial la șah rapid are doar 17 ani
Nodirbek Abdusattorov FOTO facebook

Marele maestru uzbek Nodirbek Abdusattorov, de numai 17 ani, l-a detronat de titlul mondial pe campionul norvegian Magnus Carlsen, la Campionatul Mondial de şah rapid de la Varşovia (Polonia), după ce l-a învins în finală pe rusul Ian Nepomniaci, care în urmă cu 18 zile pierdea şi finala de şah clasic contra scandinavului.

Abdusattorov, care a încasat un premiu de 60.000 dolari, l-a învins în finală pe Nepomniaci în a doua partidă de şah blitz, după ce partidele de şah rapid s-au încheiat la egalitate. Marele maestru din Taşkent a obţinut şapte victorii, inclusiv contra lui Carlsen, cinci remize şi o singură înfrângere, la ucraineanul Anton Koborov, acumulând în total 9,5 puncte, la fel ca Nepomniaci, Carlsen şi americanul Fabiano Caruana.

Departajarea pentru cei doi finalişti s-a făcut după criteriul jucătorilor cu cea mai bună statistică, pe care Carlsen l-a calificat ''complet stupid''.

La Mondialul de şah rapid partidele se desfăşoară pe durata a 15 minute plus zece secunde pentru fiecare mutare.

În turneul feminin de şah, titlul mondial a fost cucerit de marea maestră rusă Alexandra Kosteniuk, care în cele 11 runde a înregistrat şapte victorii şi patru remize.

Varşovia găzduieşte de miercuri şi Campionatul Mondial de şah blitz, cu partide de trei minute, unde Magnus Carlsen îşi apără de asemenea titlul mondial.

Dan Șucu, șef de galerie! Ce decizie a luat patronul Rapidului după reținerea lui Bocciu
Dan Șucu, șef de galerie! Ce decizie a luat patronul Rapidului după reținerea lui Bocciu
Acţionarul principal al FC Rapid, Dan Şucu, a anunţat, joi, într-un comunicat, că va merge alături de galeria rapidistă la meciul din deplasare cu Universitatea Craiova, de sâmbătă, de la...
Calificare la pas pentru Rapid în Final Four. Când are loc turneul pentru medalii
Calificare la pas pentru Rapid în Final Four. Când are loc turneul pentru medalii
Echipa de handbal feminin Rapid Bucureşti este ultima calificată la Turneul Final Four al Cupei României, după ce a învins miercuri, în deplasare şi în manşă unică, formaţia Gloria...
#sah, #Nodirbek Abdusattorov, #campion, #Rapid, #carlson , #stiri din sport