Deși peste 1.000 de mari firme din întreaga lume și-au închis afacerile și au ieșit din Rusia, potrivit analizei efectuate de Universitatea Yale, iată că 2 țări importante din G 20, au hotărât să facă business în continuare cu Moscova. Kremlinul a aprobat participarea companiilor Sakhalin Oil and Gas Development Co. (SODECO) din Japonia și a ONGC Videsh din India să facă parte din noua entitate locală înființată, care se va ocupa de proiectul de gaze și petrol Sakhalin-1 din Orientul Îndepărtat din Rusia.
„Decizia este foarte importantă pentru aprovizionarea stabilă cu energie a țării noastre pe termen mediu și lung”, a declarat reporterilor secretarul șef al cabinetului din Japonia, Hirokazu Matsuno, potrivit Japan Times.
Guvernul rus a decis să permită Japoniei să-și mențină participația în proiectul de dezvoltare a petrolului și gazelor naturale Sakhalin-1 în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a anunțat marți guvernul japonez.
O putere mondială, schimbare neprevăzută de strategie față de Rusia: Dublează afacerile cu Moscova
Moscova a aprobat transferul către compania public-privată japoneză Sakhalin Oil and Gas Development Co. a acțiunilor de 30% la o nouă companie rusă care a preluat proiectul Sakhalin-1, neschimbată față de participația anterioară a proiectului, a anunțat Ministerul Comerțului.
Rusia făcuse deja o mișcare similară față de proiectul de petrol și gaze Sakhalin-2, permițând firmelor comerciale japoneze Mitsui și Mitsubishi să-și mențină participațiile în proiect.
Dezvoltarea petrolului și gazelor din Sakhalin a fost creată în principal de guvernul japonez și de marile companii Itochu și Marubeni. Tokyo și-a arătat politica de menținere a interesului Japoniei pentru Sakhalin-1, sperând să reducă dependența de petrol a țării de Orientul Mijlociu, care este de aproximativ 90%.
Potrivit agenției de știri de stat ruse Tass, Moscova a decis, de asemenea, să permită unei filiale de peste mări a petrolului și gazelor naturale din India să își mențină pachetul de 20% din Sakhalin-1.
Între timp, gigantul petrolier american ExxonMobil, care deținea un pachet de 30% din acțiunile Sakhalin-1, s-a retras complet din proiect ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, pierzând 4,6 miliarde de dolari din investițiile făcute.
Noua companie rusă a fost lansată pe 14 octombrie 2022, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un ordin prezidențial pe 7 octombrie pentru a transfera operațiunile Sakhalin-1 către noua companie.
Ceilalți parteneri ai proiectului Sakhalin 1 sunt RN-Astra (8,5%) și Sakhalinmorneftegaz-Shelf (11.5%), afiliate Rosneft din Rusia și ONGC Videsh (20%) din India, iar restul de 30% deținut de ExxonMobil va fi naționalizat de statul rus, conform Offshore Technology.
comparati cu reactia mareata a iuropie Vezi tot
Ceva de adăugat, explicacii??? Vezi tot