Ce se poate întâmpla într-o sală de clasă în care numărul de elevi este prea mare

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 01:30
2227 citiri
Ce se poate întâmpla într-o sală de clasă în care numărul de elevi este prea mare
Prea mulți elevi într-o sală de clasă afectează calitatea actului educațional FOTO: Unsplash.com

Numărul mare de elevi dintr-o sală de clasă afectează progresul acestora, din cauză că profesorii nu pot să răspundă nevoilor tuturor elevilor, potrivit unui sondaj citat de The Guardian.

În România, într-adevăr, numărul de elevi de liceu dintr-o clasă a scăzut. Astfel, în clasele a IX-a ale liceelor teoretice, numărul s-a redus de la 28 de elevi la 26, iar în cele tehnologice, de la 28 la 24. Însă măsura nu e una suficientă, spun specialiștii. Și în școlile primare, dar și în cele gimnaziale, ar fi trebuit să se producă schimbări.

Profesoara de geografie și istorie Magdalena Iacob a explicat pentru Ziare.com care este situația din școlile noastre.

„Numărul de elevi este, într-adevăr, destul de mare la fiecare clasă și ne simțim depășiți de situație, de multe ori. Ca profesor, trebuie să formezi competențe și să dai fiecărui elev în parte să facă anumite activități la fiecare oră. Trebuie să furnizăm și informație, dar și să formăm competențe. Așadar, este dificil într-o clasă cu 25, 27 chiar 30 de elevi, să faci acest demers foarte personalizat și individualizat”, a spus Magdalena Iacob.

Să acorzi sprijin individual elevilor e dificil

„Mai ales la clasele mici unde profesorul trebuie să fie concentrat pe fiecare copil. Să-l ajute să-și formeze deprinderile de scriere, să-i ducă mânuța pe hârtie și să-l învețe și cum să țină stiloul în mână.

Este dificil să poți să faci aceste lucruri în 50 de minute. E vorba și de talentul cadrului didactic, dar nu ține numai de acest aspect”, adaugă profesorul de geografie și istorie.

Din punctul de vedere al profesorului, și părinții au o vină. Vor să își înscrie copiii la școli centrale, de top, dar nu iau în considerare că aceste unități școlare sunt aglomerate, iar profesorii nu se vor putea ocupa să ofere atenție fiecărui elev așa cum ar trebui.

Fără infrastructură și fără suficienți profesori

Magdalena Iacob, fost inspector școlar, actual profesor de geografie și istorie, a pus accentul și pe lipsa infrastructurii din multe școli de stat. Nu sunt suficiente săli pentru a putea învăța într-o clasă numai 25 de elevi.

Și nu ar fi singura problemă. Nici profesorii calificați nu sunt suficienți. Potrivit raportărilor oficiale, în prezent, predau peste 4.000 de persoane fără studii superioare. Astfel, din cei 213.921 de profesori, doar 210.000 sunt calificați.

Dacă facem o comparație, în Anglia și Țara Galilor nu există un prag legal pentru numărul de elevi, cu excepția începutului de școală primară, caz în care numărul este limitat la 30.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
O capsulă rusească Soiuz s-a cuplat la Stația Spațială Internațională. La bord se află prima cosmonaută belarusă din istorie
O capsulă rusească Soiuz s-a cuplat la Stația Spațială Internațională. La bord se află prima cosmonaută belarusă din istorie
Capsula rusească Soiuz lansată în urmă cu două zile şi care o are la bord pe prima cosmonaută belarusă din istorie, Marina Vasilevskaya, s-a conectat luni cu Staţia Spaţială...
#sala de clasa, #profesori, #spatiu , #elevi