Cu cât a ajuns să fie plătit un salahor: "Au și tabieturi, nu fac nimic până nu fumează sau beau cafeaua"

Sambata, 27 Mai 2023, ora 21:50
75858 citiri
Cu cât a ajuns să fie plătit un salahor: "Au și tabieturi, nu fac nimic până nu fumează sau beau cafeaua"
Meseriaș care renovează un apartament FOTO captură YouTube

În România, deficitul de forță de muncă în construcții este o problemă semnificativă cu care se confruntă industria în ultimii ani. Această situație este cauzată de mai mulți factori, inclusiv migrația masivă a lucrătorilor români în străinătate în căutarea unor oportunități mai bune, precum și scăderea numărului de absolvenți în meserii din domeniul construcțiilor.

Un alt factor care contribuie la deficitul de forță de muncă în construcții este lipsa atracției pentru tineri de a urma o carieră în acest domeniu. Mulți tineri aleg să studieze în universități și să obțină diplome în domenii diferite, ceea ce duce la o scădere a numărului de muncitori disponibili în construcții.

Impactul acestui deficit de forță de muncă este vizibil în întârzieri ale proiectelor de construcții, creșterea costurilor și dificultăți în găsirea lucrătorilor calificați pentru diferitele sarcini de pe șantiere. Pentru a încerca să facă față acestei situații, angajatorii din construcții sunt nevoiți să apeleze la lucrători necalificați sau să aducă muncitori din alte țări.

Subiectul este de interes pe grupurile dedicate din mediul online. Vor să afle care este evoluția prețurilor pentru mâna de lucru atât cei care au nevoie să facă lucrări de amenajare în locuințe, cât și meseriașii care încearcă să formeze o echipă.

Este cazul unui român care a vrut să afle care mai este suma alocată unui salahor, după cum a întrebat pe Facebook.

"Salut, cât se mai plătește un salahor care să facă doar material și să dea la mână?", a întrebat bărbatul pe grupul Constructori și meseriași în construcții.

"Mâna de lucru va costa de 2-3 ori mai scump ca materialele?"

În comentarii, părerile sunt împărțite, totuși, suma cel mai frecvent menționată pentru plata unei zile de lucru este de 200 de lei.

"200 lei".

"Eu zic că 100 RON și o masă e suficient pentru un salahor. Dacă construiesc o casă înseamnă că mâna de lucru va costa de 2-3 ori mai scump ca materialele?"

"Evident! Mâna de om trebuie să fie mai scumpă decât materialele. Omul este viață, timpul fiecărui om este scump."

"300, zona Sibiu."

"250, salahor și 350 meseriași, despre ce vorbim, s-a scumpit piața în general cu 30%, auzi 100 de lei la zi salahor, păi se lua acum 15 ani 100 de lei."

"Trăiți în România, unde vă treziți, în Germania?"

"Voi gândiți când vorbiți, adică cei care vă angajează iau lucrări și plătesc taxe la stat numai să vă dea vouă salarii sau din contră mai trebuie să facă poate vreun împrumut la bancă să dea la un salahor salar de 6000 de lei, iar la meseriaș 8000 de lei. Alooo, trăiți în România, unde vă treziți, în Germania?"

"Ăsta e prețul unui meseriaș bun în ziua de azi, între 7500 de lei și 8000 de lei. Nu vă e de ajuns unor patroni că voi beneficiați de munca oamenilor, ei vă bagă bani în buzunar, 10 de mii de euro, sau sute de mii de euro, despre ce vorbim."

"150 și masă, Piatra Neamț."

"250 lei la 8 ore."

"La sate să da 150 de lei pe zi mâncare și băutură."

Benzina și motorina s-au scumpit din nou. Până unde ar putea ajunge prețurile, după noile taxe ale Guvernului. „Consumatorii sunt dispuşi să plătească”
Benzina și motorina s-au scumpit din nou. Până unde ar putea ajunge prețurile, după noile taxe ale Guvernului. „Consumatorii sunt dispuşi să plătească”
Carburantul s-a scumpit din nou. Benzina standard în București costă duminică, 1 octombrie, între 7,19 lei și 7,45 lei. Motorina standard costă între 7,73 lei și 7,88 lei. Benzina...
Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021
Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021
Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la 4,3%, la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021, au arătat cifrele semnal publicate vineri de biroul european de statistică,...
#salahori, #meseriasi, #preturi, #salarii, #plata , #proiecte constructii