Salariaţii şi foştii salariaţi vor avea acces online la datele proprii din Revisal

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 12:31
3099 citiri
Salariaţii şi foştii salariaţi vor avea acces online la datele proprii din Revisal
Persoană care verifică datele din revisal FOTO Pixabay

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 20 aprilie, un proiect care prevede posibilitatea ca salariaţii sau foştii salariaţi să aibă acces online la datele proprii din Registrul general de evidenţă a salariaţilor - Revisal.

S-au înregistrat 274 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Propunerea legislativă modifică şi completează art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, în sensul creării cadrului legal pentru ca salariaţi/ foştii salariaţi să poată accesa online registrul de evidenţă a salariaţilor cu privire la datele proprii.

Potrivit proiectului, "Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă".

"Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online pentru salariaţi/ foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru", prevede proiectul.

De asemenea, actul normativ stabileşte că "vechimea în muncă şi/ sau în specialitate poate fi dovedită şi cu extrasul, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului".

"Metodologia de întocmire a registrului general de evidenţă a salariaţilor, înregistrările care se efectuează, condiţiile privind accesul online al salariaţilor sau al foştilor salariaţi la datele din registru, inclusiv condiţiile privind dovada vechimii în muncă şi/ sau în specialitate, precum şi orice alte elemente în legătură cu întocmirea acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului", mai prevede proiectul.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, se stabilesc procedura de acces online a salariaţilor sau foştilor salariaţi la datele din registrul general de evidenţă a salariaţilor modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă şi/ sau în specialitate, potrivit dispoziţiilor art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal, mai stabileşte actul normativ.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Noua lege care pedepsește aspru proprietarii și chiriașii din România. Ce nu ar trebui să facă românii în casele lor
Noua lege care pedepsește aspru proprietarii și chiriașii din România. Ce nu ar trebui să facă românii în casele lor
O nouă lege, care a intrat la începutul lunii în vigoare arată că proprietarii și administratorii de locuințe din România riscă până la 5 ani de închisoare dacă permit consumul e...
„Cele 10 porunci“, afișate în fiecare clasă din școlile publice dintr-un stat american
„Cele 10 porunci“, afișate în fiecare clasă din școlile publice dintr-un stat american
Louisiana a devenit primul stat din SUA care cere ca Cele Zece Porunci să fie afișate în fiecare clasă din școlile publice, cea mai recentă mișcare a unui legislativ dominat de Partidul...
#salariati Romania, #acces, #date, #revisal, #lege, #Camera Deputatilor , #stiri sociale
  1. "Occidentul a provocat războiul din Ucraina", acuză Nigel Farage. Reacția secretarului Apărării, John Healey
  2. Rusia, avertisment pentru SUA. Planul lui Vladimir Putin, pe fondul conflictului din Ucraina
  3. Israel a bombardat un campus cu refugiați palestinieni din Gaza. Cel puţin 22 de oameni au fost ucişi
  4. Panică pe „Drumul Morții". Un autocar cu 59 de pasageri s-a răsturnat. Bilanțul accidentului FOTO
  5. Atac armat sinistru într-un supermarket din SUA. Trei oameni au fost uciși și 10 răniți
  6. Imperiul creat de Putin în toată lumea, imposibil de dărâmat: ”Aceasta este o relație fără sfârșit cu Rusia”
  7. Examenele naționale ar putea fi modificate pe ultima sută de metri: „Notele aparțin elevului și nu pot fi ascunse”
  8. Un faimos fizician britanic face o afirmație neașteptată: ”Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee” VIDEO
  9. Un american cu rădăcini rusești dezvăluie: Putin nu va supraviețui
  10. Descoperirea doctorilor din SUA ce dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură își ține inima sănătoasă