Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari

Marti, 09 August 2022, ora 03:31
17734 citiri
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul urmează să dea o Ordonanță de urgență pentru mărirea lefurilor unor categorii de bugetari FOTO Facebook / Guvernul României

Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în acest sens, însă numai pentru o parte dintre cei vizați.

Măririle salariale ar urma să fie implementate încă din luna august iar proiectul ministerului Muncii nu menționează care ar fi impactul bugetar al creșterilor. Oficialii motivează însă măririle, precizând că salariile nu au mai fost mărite în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor luate în contextul pandemiei, dar și a activității care urmează să fie desfășurat de personalul implicat în implementarea reformelor din PNRR. Mai mult, Executivul mai amintește și de creșterea fără precedent a prețului la energia electrică, gazelor naturale și la combustibili, dar și creșterea la bunurile da consum cauzată de criza războiului din Ucraina.

Întrebat care este impactul bugetar al acestor măsuri, ministrul Muncii Marius Budăi precizat că „s-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetară sume suplimentare”.

Măririle erau prevăzute deja în proiecte de lege

Beneficiile salariale propuse de guvern erau deja prevăzute în două proiecte de lege care au trecut deja de votul Parlamentului pe 31 mai, dar care au fost atacate ulterior la CCR, termenul de judecată fiind 21 septembrie. Practic, executivul vrea să urgenteze mărirea salarială pentru anumite categorii de bugetari. Printre aceștia se regăsește personalul din cadrul Institutului Național de Statistică (INS), dar și cel din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică, care vor beneficia de o majorare a salariului cu 15%.

De același procent vor beneficia și funcționarii publici din cadrul mai multor ministere - Finanțelor, Muncii, Mediului, Dezvoltării, Lucrărilor Publice, Investițiilor Proiectelor Europene, Sănătății, Educației, Culturii, Transporturilor - dar și funcționari de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Administrația Prezidențială, Secretariatul General al Guvernului ori Parlament.

Totodată, din august salariile de bază al personalului plătit din fonduri publice se majorează cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază, salariul de funcție, indemnizație de încadrare prevăzut de Legea 153/2017 pentru anul 2022 cu cel din luna decembrie 2021.

Proiectul mai propune ca personalul care desfăşoară activităţi în cadrul autorităţilor publice cu rol în gestionarea şi/sau implementarea fondurilor europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să beneficieze de majorarea salariului de bază cu până la 50%. O noutate în acest sens este faptul că de majorare vor beneficia cei care lucrează pe fonduri nerambursabile (în prezent legea permitea doar pentru ei astfel de creșteri), cât și cei care lucrează pe fonduri rambursabile, indiferent de numărul de proiecte la care sunt implicați.

Polițiștii anunță că ies în stradă

Anumite categorii de bugetari au fost însă sărite de pe lista beneficiarilor. Printre ei se regăsesc și primarii, viceprimarii și președinții și vicepreședinții de CJ-uri, care nu vor mai beneficia de anexa care permitea actualizarea salariilor raportate la salariul brut în plată în 2021, care însemna o mărire de aproximativ 10%. Tăiați au fost și angajații din aparatul propriu de la ministerul Sănătății, precum și personalul didactic din cluburile sportive, dar și angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității care rămân fără sporul de 15% acordat pentru complexitatea muncii.

În paralel, Sindicatul Național al Polițiștilor și personalul contractual a anunțat că urmează să declanșeze proteste în stradă acuzând politicul că sfidează drepturile polițiștilor și al pensionarilor din MAI. Aceștia cer aplicarea sporurilor pentru suprasolicitare neuropsihică, precum și ridicarea cuantumului până la 25%, precum și actualizarea și recalcularea pensiilor militare de stat, acuzând că acestea au fost „înghețate” prin OUG și apoi „supraimpozitate de către Guvern în mod discreționar începând cu 2022.

„Am încercat diverse forme de negociere: le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe și ședințe de dialog social cu prim-ministrul Guvernului României, cu toate partidele din Coaliție, cu președinții Camerelor parlamentare și cu parlamentari din comisii de specialitate, cu miniștrii MAI și ai altor ministere decizionale, dar revendicările noastre legitime și soluțiile acestora au fost pasate, permanent, de la unii, la alții. Pentru început, vom protesta, în perioada 09-11 august, între orele 10,00-12,00, la sediul Ministerului Finanțelor din București, B-dul Libertății, nr.16 (avem protocol încheiat cu Primăria Capitalei, privind adunările publice organizate de FSNPPC, și stabilim acțiuni sindicale la nivel de organizație centrală/birouri teritoriale SNPPC). Dacă nu vom avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, vom extinde manifestările, în mod legal, la nivel național, recurgând la acțiuni de protest inedite”, a transmis FSNPPC.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#salarii bugetari, #Guvernul Romaniei, #mariri salariale, #decizii guvern , #guvern