Sursa creșterii salariilor bugetarilor rămâne o necunoscută. “Cele 2 miliarde de lei necesare nu există”

Vineri, 26 August 2022, ora 21:30
5419 citiri
Sursa creșterii salariilor bugetarilor rămâne o necunoscută. “Cele 2 miliarde de lei necesare nu există”
Statul a prevăzut la rectificare 1,6 mld. lei în plus la cheltuieli de personal FOTO pixabay.com

Guvernul a aprobat vineri, 26 august, majorarea salariilor bugetarilor care nu obțin încă veniturile prevăzute în grila pe anul 2022. Ordonanța de urgență prevede acordarea banilor începând cu luna august.

Conform ministrului muncii, Marius Budăi, majorarea se face cu ”o pătrime din diferența dintre salariile de bază bază existente în decembrie 2021 și cele prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022”.

Se pare însă că acești bani nu există fizic, astfel că guvernul ar fi nevoit să se împrumute pentru a face rost de suma necesară.

Adrian Negrescu: ”Ar fi interesant de văzut din ce bani vor crește aceste salarii”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că această majorare, deși reprezintă un ajutor destul de mic pentru salariații de la stat devine încă o problemă pentru buget.

”Creșterea salariilor reprezintă o gură de oxigen pentru salariații din sectorul public, dar încă o problemă pentru bugetul de stat. Dacă e să judecăm după datele rectificării bugetare, cele 2 miliarde de lei necesare pentru creșterea salariilor nu există.

Statul a prevăzut la rectificare 1,6 mld. lei în plus la cheltuieli de personal, iar bugetul de stat prevede că 1 mld. de lei să se ducă la magistrați, în contul proceselor privind salarizarea, câștigate în instanțe.

În aceste condiții, ar fi interesant de văzut din ce bani vor crește aceste salarii, pentru că nici în nota de fundamentare a deciziei nu este trecută sursa și nici suma alocată.

Statului nu îi vă rămâne, probabil, decât să se împrumute pentru a plăti acești bani, cu efectele negative pe care le știm deja”, a spus Adrian Negrescu.

Pe de altă parte, se pare că această majorare este doar o amăgire pentru bugetari pentru că este insuficientă pentru a acoperi inflația.

”Pe de altă parte, majorarea salarială, având în vedere inflația, este total insuficientă și nu este focusată pe categoriile vulnerabile. Cresc toate salariile, din pix, când focusul trebuia să fie, din punctul meu de vedere, pe salariile mici, pe cei care resimt din plin efectele scăderii puterii de cumpărare”, a mai spus Negrescu.

Cel mai sigur loc de muncă rămâne la stat

Salariile de la stat nu sunt deloc neglijabile iar acum se întărește ideea că sunt cele mai sigure din economie, într-o perspectivă sumbră în care tot mai multe companii riscă să își închidă porțile din cauza problemelor cu facturile la energie.

”Statul demonstrează din nou, dacă mai era nevoie, că trăiește într-o realitate paralelă, în care interesele proprii (salarii, sporuri, bonuri de masă & vacanță etc.) nu țin cont de restrângerile bugetare (nivelul uriaș al deficitului public, datoriile tot mai mari etc.)

Decizia luată astăzi vine să întârească și mai mult ideea că la stat e cel mai sigur loc de muncă, imun la criză. Salariile știm deja, sunt mai mari, cu 30% față de cele din sectorul privat.

Dacă tot e așa de profitabil și sigur să lucrezi în mediul public, zic să naționalizăm tot ce se poate și să devenim cu toții funcționari publici. Vom evita criza din pix, din împrumuturi, căci de plătit nu vom plăti noi, ci nepoții și strănepoții noștri”, a mai punctat specialistul.

Câți bugetari vor beneficia de creșteri salariale. ”Filozofia în a conduce când ești la guvernare”

Ministrul Marius Budăi a spus într-o conferință de presă că, „în jur de 1 milion” de bugetari vor beneficia de majorările salariale, iar impactul bugetar până la finalul anului ar urma să fie de aproximativ 2,1 miliarde de lei.

Potrivit unei analize a Consiliului Fiscal, aparatul bugetar era format din 1.262.318 de angajați la nivelul lunii decembrie 2021, scrie romania.europalibera.org.

Întrebat dacă Guvernul își permite o cheltuială de 2 miliarde de lei numai în acest an, în condițiile deficitului bugetar excesiv, Marius Budăi a răspuns că „este vorba de o filozofie în a conduce când ești la guvernare”.

„Într-o perioadă grea, ca acum, măsurile de austeritate sunt excluse. În 2010, măsurile de austeritate au adus numai lucruri negative, nu vom pica în aceeași capcană”, a mai spus ministrul Muncii.

Premierul Nicolae Ciucă anunțase anterior, în timpul ședinței de Guvern, că ordonanța de urgență a fost pusă pe ordinea de zi și că va fi adoptată, majorarea salariilor fiind „în concordanţă cu disponibilitatea bugetară”.

„Desigur, este o creştere în conformitate cu discuţiile pe care le-am avut cu partenerii noştri sociali şi, desigur, ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliţiei”, a spus Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Într-o primă fază, Guvernul intenționa să majoreze cu aproape jumătate salariile a doar o parte dintre bugetari, însă Ordonanța de Urgență a fost modificată după o obiecție a Consiliului Economic și Social, care a atenționat că măsura ar fi fost discriminatorie.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#salarii bugetari, #crestere salarii bugetari, #buget, #austeritate, #inflatie , #salarii
Comentarii
Poza MKitty
MKitty
rank 5
"Sursa creșterii salariilor bugetarilor rămâne o necunoscută...
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5
Le aduc ma ciuca și cu ciorlacu de acasă