Din lumea celor care nu cuvântă: Cine nu a scos o vorbă de la intrarea în Parlament. Venituri și beneficii fabuloase pentru prezență și obediență

Joi, 14 Iulie 2022, ora 03:25
9848 citiri
Din lumea celor care nu cuvântă: Cine nu a scos o vorbă de la intrarea în Parlament. Venituri și beneficii fabuloase pentru prezență și obediență
Unul dintre deputați a ajuns de la peste 1.500 de intervenții în plen în mandatul trecut la doar una singură în mandatul actual FOTO Ziare.com

La finalul primei sesiuni parlamentare din 2022, un număr de 17 deputați nu s-au atins niciodată de microfonul din plen decât la depunerea jurământului, discurs care ține aproximativ 30 de secunde.

Depunerea jurământului a avut loc pe 21 decembrie 2020, fiind prima și ultima zi în care numeroși deputați au vorbit în plenul Camerei Deputaților.

Cei mai numeroși aleși care nu au avut nimic de transmis în plen se regăsesc la PSD și PNL, partidele care dețin și cele mai mari grupuri parlamentare de la Cameră, 109 în cazul social-democraților, respectiv 80 la liberali. Ambele partide au avut câte cinci „muți”.

Dintre cei cinci membri PNL care au vorbit doar la depunerea jurământului se regăsesc Costel Barbu, deputat liberal aflat la primul mandat. Acesta se remarcă și prin faptul că a semnat doar 11 inițiative legislative, fără ca vreunul să-i aparțină. Acesta a semnat și o propunere venită din partea AUR privind recunoașterea meritelor militarilor care participă la acțiuni în afara țării și acordarea de drepturi pentru familia acestuia.

La primul mandat se află și deputatul Alexandru Popa, care la fel, a deschis gura doar la depunerea jurământului. Ceilalți trei liberali care au fugit de microfon sunt Daniel Constantin (fost ministru al Agriculturii și fost copreședinte ALDE), Bogdan Gheorghiu (fost ministru al Culturii) și Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (fost secretar de stat în Guvernul Ponta din 2012).

Deputații PSD care au răgușit după 5 mandate

La fel ca și PNL, social-democrații au în rândurile lor cinci deputați care au vorbit în plen doar la depunerea jurământului. Printre aceștia se regăsește și Rodica Nasar, aflată la al 5-lea mandat de parlamentar. În mod ironic, în timpul sesiunii 2012 - 2016 aceasta a vorbit în plen de 342 de ori, spre deosebire de mandatele din 2000 - 2004 și 2004 - 2008 când a vorbit doar de două ori în opt ani.

Ceilalți trei social-democrați care au vorbit doar la depunerea jurământului sunt Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu (deputat de Craiova la al doilea mandat), Nicu Niță (deputat la al doilea mandat; a luat BAC-ul la 31 de ani) și Daniel Tudorache (fostul primar al Sectorului 1 din Capitală).

Cel mai leneș deputat

Conform datelor oficiale de pe site-ul Camerei, deputatul UDMR Norbert Apjok a vorbit în plen doar la depunerea jurământului, în decembrie 2020. Mai mult, acesta nu a depus nicio inițiativă legislativă, nu a depus în scris vreo declarație politică și nu a depus nicio moțiune. Singura sa activitate a fost o întrebare trimisă către ministrul Economiei și cel al Mediului cu privire la situația minelor dezafectate din Maramureș. Potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei, Norbert se declară antreprenor, însă în materii de studii are doar BAC-ul luat. Acesta se află la al doilea mandat de deputat. Ceilalți deputați de la UDMR care nu au vorbit în plen în această sesiune sunt Szabolcs Nagy (deputat de Satu-Mare aflat la primul mandat) și Kelemen Attila (deputat de Caraș-Severin aflat la primul mandat).

Deputați muți sunt și la USR, unde-i regăsim pe Eugen Terente (circumscripția Tulcea) și Andrei-Iulian Drancă (circumscripția Iași). Doar la depunerea jurământului a vorbit și Ognean Crîstici, deputat din grupul Minorităților aflat la primul mandat, reprezentant al sârbilor. Acesta nu și-a depus încă CV-ul pe site-ul instituției.

Ultimul deputat care nu a scos un cuvânt la microfonul din plenul Camerei este Călin Balabasciuc, reprezentant al partidului AUR, care de altfel este și cel mai tânăr parlamentar din actuala legislatură, având 26 de ani. Actual șef al organizației de tineret a partidului, Balabasciuc nu a avut niciun loc de muncă până în prezent, iar înainte să intre în Parlament obișnuia să distribuie pe Facebook postări ale unor social-democrați precum Lia Olguța Vasilescu sau fostul primar al Sectorului 1 Dan Tudorache. La alegerile parlamentare din 2020 acesta a candidat alături de tatăl său, însă doar fiul a reușit să intre în Parlament.

Salariu și beneficii de deputat

Potrivit ultimelor date publicate pe site-urile oficiale ale celor două camere ale Parlamentului, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei net, în funcție de comisiile din care face parte sau dacă deține vreo funcție într-una dintre cele două Camere.

Astfel, la un venit mediu de 12.000 de lei pe lună, deputații au câștigat în primele cinci luni de mandat aproximativ 60.000 de lei. Pe lângă salariile generoase, care de la aproximativ 5.000 de lei net în 2017 au explodat la sumele din prezent, un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea parlamentară din circumscripțiile electorale care înseamnă 25.000 de lei, dintre care jumătate sunt decontabili, iar jumătate sunt luați pe declarație pe proprie răspundere. La aceasta sumă mai sunt adăugați 1.400 de lei, transport în circumscripția electorală și o diurnă în jurul a 200 de lei. Aleșii care sunt din provincie mai primesc și suma de 4.600 de lei pentru cazare în București.

Parlamentarii mai primesc telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul - CFR, indiferent unde, atât la clasa 1, cât și la vagon de dormit, cât și o călătorie dus întors către circumscripția electorală cu avionul.

#salarii deputati, #venituri deputati, #activitate deputati, #activitate parlamentari, #bani politicieni , #parlament