Cine sunt primarii cu cele mai mari salarii din România. Surprize în topul veniturilor

Luni, 07 Octombrie 2024, ora 11:03
8566 citiri
Cine sunt primarii cu cele mai mari salarii din România. Surprize în topul veniturilor
Bani FOTO: Ziare.com

În topul celor mai bine plătiți primari din România se află edili din orașe mici, nu din metropole, cum ar fi de așteptat.

La această concluzie a ajuns Digi24.ro după ce a întocmit clasamentul salariilor încasate de edilii care conduc municipii reședință de județ și a analizat separat veniturile declarate de primarii din Capitală.

Potrivit Digi24.ro, primarii arată că diferența dintre salarii se face la sporul pentru proiectele pe fonduri europene.

Salariile pe care edilii din marile orașe le încasează variază între 12.000 de lei și 19.765 de lei pe lună.

Sursa citată a analizat veniturile salariale trecute de 47 de edili în ultimele declarații de avere depuse anul acesta, dar care conțin veniturile încasate pe anul 2023.

Au fost create două topuri. Unul care include edilii celor 40 de municipii reședință de județ și altul unde intră primarii din Capitală.

Analiza a luat în calcul strict veniturile obținute din salariu.

Important de menționat este și faptul că salariile de bază ale primarilor de municipii de reședință de județ și ale primarilor de sector se calculează în funcție de valoarea salariului de bază minim brut pe țară, care de la 1 iulie 2024 a fost stabilit la 3.700 de lei, înmulțită cu 9, coeficientul stabilit de Lege. De asemenea, la acesta valori se mai pun și anumite sporuri, unde intră și cel pentru derularea proiectelor din fonduri europene.

Cel care conduce în topul legat de salariile primarilor din municipiile reședință de județ este Andrei Valosevici, primarul PSD din municipiul Ploiești. El a declarat un venit anual de 217.855 de lei, mai exact 18.154 de lei pe lună.

Mai departe, pe locul al doilea se regăsește liberalul Ioan Popa, primarul din Reșița. El a declarat un venit anual de 217.837 lei, mai exact 18.153 de lei pe lună.

„Reșița este municipiul reședință de județ locul I pe țară la proiecte europene/capita. La bani europeni atrași/capita, suntem pe locul I pe țară.

Am tras peste 160 de milioane de euro în ciclul financiar 2016-2020 și avem proiecte în execuție sau curs de finalizare de alte 400 de milioane de euro. Asta ne dă posibilitatea nouă, inclusiv primarilor, dar și celor care lucrează pe proiecte să ne facem un spor de salariu. Probabil că astea sunt datele care duc la această poziție”, a declarat Ioan Popa.

Locul al treilea este ocupat de Astrid Fodor, edilul din Sibiu, care a declarat un salariu anual de 217.074 lei, mai exact 18.089 de lei pe lună.

Pe patru se află primarul PSD din Vaslui, Vasile Pavăl, cu un venit lunar de 17.956 de lei. El a pierdut alegerile în iunie.

Pe cinci se află primarul PSD din Târgoviște, Daniel Stan cu un venit lunar de 17.911 de lei pe lună.

Mai departe, pe locul 6 se regăsește edilul PSD din Focșani, Cristi Misăilă, care a declarat un venit de 214.810 de lei în anul 2024.

„Având în vedere că pe lângă pe lângă salariu, noi avem posibilitatea să obținem și un spor pentru proiectele pe fonduri europene și având în vedere faptul că la municipiul Focșani au fost și vor fi implementate foarte multe proiecte pe fonduri europene, prin care s-au tras surse importante la bugetul local și bineînțeles care se regăsesc în toate investițiile din municipiu, nu văd de ce…(...) Noi la momentul acesta avem vreo 38 în implementare. Iar valoarea proiectelor pe fonduri europene din municipiul Focșani depășește 130 de milioane de euro, doar în acest mandat”, a spus Cristi Misăilă.

Pe locul 7 se află primarul PNL din Deva, Nicolae Oancea cu un venit anual de 214.500 de lei.

Pe locul 8 se regăsește primarul din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, care are un venit de 214.394 lei anual, mai exact 17.866 de lei lunar.

Se pare că numărul total de cetățeni din Vaslui, Focșani și Târgoviște, adică 196.648, este mai mult mai mic decât numărul total de cetățeni din Craiova, mai exact 234.000, potrivit datelor din ultimul recensământ realizat în anul 2021.

Pe locul 9 se află edilul din Cluj-Napoca, Emil Boc cu 17.807 lei obținuți pe lună din salariu.

Și pe 10 se află primarul PSD din Târgu-Jiu, Marcel Romanescu cu un venit lunar de 17.790 de lei.

La polul opus, cel mai mic salariu a fost încasat de Ștefan Ilie, primarul din Tulcea, cu un venit de 164.268 de lei pe anul 2023.

De asemenea, și edilul Constanței, Vergil Chițac (184.665 de lei pe an), primarul Oradei, Florin Birta (190.853 de lei anual) precum și primarul din Târgu Mureș, Zoltan Soos (180.481 de lei anual) se află printre edilii cu veniturile cele mai mici.

În acest top se regăsește și primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, care a declarat un venit de 16.917 de lei pe lună.

În ceea ce privește salariile edililor din Capitală, Nicușor Dan, edilul general al municipiul București are cel mai mare salariu din rândul celor 48 de primari analizați.

Nicușor Dan a încasat în 2023 suma de 237.189 de lei, mai exact 19.756 de lei pe lună.

Pe locul 2 se află primarul Sectorului 3, Robert Negoiță cu un venit de 232.092 de lei în 2023, mai exact 19.341 de lei pe lună.

La polul opus se află primarul sectorului, Clotilde Armand, care a pierdut alegerile locale din acest an. Armand a declarat un venit anula de 145.522 de lei, mai exact 12.129 de lei lunar.

A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
Cum Donald Trump este gata să impună tarife suplimentare de până la 100% pentru produsele importate de America, odată cu preluarea noului mandat de la Casa Albă, iată că o mare putere...
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, însă multe dintre informațiile pe care le auzim despre gadgeturi și funcțiile lor sunt, de fapt, mituri. Unele pot fi inofensive, dar...
#salarii primari, #orase mari romania, #venituri anuale, #salarii Primaria Bucuresti, #salarii , #stiri economice
  1. A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
  2. Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
  3. Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
  4. Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
  5. Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
  6. Smartphone-urile Pixel: de la camere excepționale la probleme de supraîncălzire. Ce pregătește gigantul tech pentru viitor
  7. Apple pregătește o revoluție în display-uri. Ce ecrane pregătește pentru noua serie de iPhone 17 Pro
  8. Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
  9. Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
  10. Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”