Anunțul pe care îl așteptau toți profesorii. Sorin Cîmpeanu: ”Acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023”

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 09:44
4226 citiri
Anunțul pe care îl așteptau toți profesorii. Sorin Cîmpeanu: ”Acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023”
Profesorul predă la o clasă de elevi FOTO Unsplash.com

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a declarat recent că este convins că proiectele de legi care vizează creșterea salariilor în învățământ vor fi adoptate în acest an, iar majorările vor avea loc în toamna anului viitor.

În proiectul lansat în dezbatere pe 13 iulie, aflat în consultare publică până pe 24 august, este prevăzută doar creșterea salariilor pentru profesorii debutanți, numiți în proiect „stagiari”, pentru care este menționat „salariul mediu brut pe economie”, scrie Edupedu.ro.

Niciun alt salariu nu este prevăzut în proiectul de lege, iar niciun articol nu prevede vreo altă majorare de salarii sau legarea creșterilor pentru stagiari de altele care s-ar putea produce prin efectul acesteia. Cu toate acestea, ministrul Cîmpeanu susține că „atunci când salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia națională, raportat la anul fiscal precedent încheiat, toate celelalte salarii din educație vor trebui să crească. Acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023”.

Pe 13 iulie, în ziua aprobării în Guvern a noilor proiecte de lei, în primă lectură, ministrul anunța creșteri salariale de 43%.

„E nevoie de resurse pentru educație. Aceste legi ale Educației au un impact bugetar de 90% față de investițiile în educație de acum. Iar acum, când vorbim, fără să luăm în calcul până PNRR, investițiile în educație sunt 41 miliarde de lei – 30 de miliarde bugetul Ministerului Educației și 11 miliarde alte bugete.

Impactul acestor noi legi ale Educației este bazat, în situația de acum, pe 90% (n.red. creștere). 90% înseamnă 77 miliarde lei de la 41 miliarde, sumă care este necesară în anul 2027, când toate măsurile prevăzute de acest pachet legislativ ar trebui să fie finanțate. Va fi un impact major încă de la 1 ianuarie 2023, pentru că sunt și măsuri care intră, conform acestor legi, dacă vor fi adoptate și sunt convins că vor fi adoptate anul acesta, vor trebui să aibă acoperire bugetară încă din 2023”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Guvernele Orban și Cîțu au decis

prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020. Începând cu luna ianuarie 2022 a fost acordată o creștere de circa 4,5% pentru salariile profesorilor, potrivit declarațiilor oficiale.

Suma reprezintă o pătrime din diferența rămasă între salariul actual și cel din grila de salarizare. Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad, în anul 2022.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salarii profesori Romania, #crestere salarii profesori, #proiect lege educatie, #Sorin Cimpeanu , #invatamant