Anunțul premierului Ciolacu despre salariile angajaților din IT, construcții și agricultură: ”Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm”

Luni, 03 Iulie 2023, ora 10:54
6525 citiri
Anunțul premierului Ciolacu despre salariile angajaților din IT, construcții și agricultură: ”Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm”
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre facilitățile fiscale acordate muncitorilor în construcții și agricultură FOTO Facebook/Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu a existat şi nu va exista nicio discuţie de scoatere a facilităţilor de la IT şi că este o minciună şi o dezinformare că s-ar fi discutat aşa ceva.

El a precizat că la construcţii şi la agricultură sunt însă facilităţi la CASS, iar în acest caz vor lua o decizie cu actorii din domenii, pentru că avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme şi care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi.

”Aş vrea să începem cu începutul, ce şi-a asumat statul român, care sunt obliectivele statului român şi ce trebuie să facă Guvernul României şi nu numai, şi Parlamentul României. Ştim cu toţii că la un moment dat, România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după un deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare şi am ajuns la o provocare, România fiind singurul stat care are un acord în ceea ce priveşte încadrarea în deficit. Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit pe 4,4.0 Există o execuţie bugetară până la jumătatea anului, raportată de Ministerul de Finanţe şi este normal să avem şi o analiză pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanţare să nu crească şi faptul că acest acord cu Comisia, care poate să influenţeze eventualele fonduri europene adresate României şi cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că a solicitat o analiză de ansamblu pe tot acest lanţ, lucru care o să încearcă să îl prezinte ministrul Finanţelor.

”Am avut deja o primă întâlnire cu ministrul Finanţelor, împreună cu fostul premier Nicolae Ciucă cu fostul ministru al Finanţelor. Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu”, a dat Ciolacu asigurări.

El a menţionat că în al doilea rând, ”nu crede că este oportun să introducă taxe noi, pentru că este un lucru care nu se face când există încă o criză economică”.

”Pe de altă parte, avem o altă provocare, au existat măsuri luate de fostul premier Nicolae Ciucă, am venit şi eu cu alte măsuri în această perioadă scurtă de două săptămâni, în aşa fel încât să scădem inflaţia. Scăderea inflaţiei aduce venituri nominale mai mici la bugetul statului. Scăderea inflaţiei va duce la o creştere economică şi o putere de cumpărare a românilor, de aceea venim cu investiţii şi cu scheme de ajutor pe zona economică, astfel încât pentru prima dată în România şi în economia românească, de 30 de ani, acest trend de creştere economică pe investiţii să continue.

Acum venim la facilităţile fiscale. Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană, prin Raportul de ţară care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilităţile fiscale fiindcă România devine nesustenabilă prin venituri. Cunosc povestea că trebuie să avem o colectare mai bună. Această colectare mai bună nu poate face dacă nu faci digitalizarea, nu s-a făcut de 32 de ani. S-a declanşat acest proces de digitalizare”, a arătat şeful Executivului.

Premierul Ciolacu s-a referit la discuţiile din spaţiul public privind eliminarea facilităţilor privind unele domenii în privinţa fiscalizării.

”IT-ul, nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT. Este o minciună şi o dezinformare faptul că cineva a luat în discuţie. IT are o scutire la impozitul pe venit, nu va exista o discuţie de scoatere a acestei facilităţi la IT şi nici nu a existat”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a menţionat că la construcţii şi la agricultură, există facilităţi în funcţie de venit, a fost până la 40.000 de lei, e până la 10.000 de lei.

”Acolo avem facilităţi în ceea ce priveşte impozitul pe venit dar şi CASS. CASS înseamnă sănătate. Vrem să sănătate dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până când nu ne vom aşeza cu actorii principali la masă. Mai mult, avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme pe care eu mi le asum, nu am nici cea mai mică reţinere, în care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi. Nu ştiu dacă vom scoate facilitatea anul acesta, nu ştiu dacă vom discuta cu constructorii şi agriculturii astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026, împreună. Ce vreţi să facem cu ţara asta, să o întreptăm spre un dezastru, într-un blocaj total şi să nu ne mai asumăm nicio reformă sau să ne facem treaba pentru care ne plătiţi (..) şi să luăm decizii? Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm, indiferent dacă deranjează sau nu, pentru că nu o fac pentru mine sau pentru Guvern, o facem pentru ce ne-am asumat în faţa Europei”, a mai explicat Ciolacu.

”Aş vrea să începem cu începutul, ce şi-a asumat statul român, care sunt obiectivele statului român şi ce trebuie să facă Guvernul României şi nu numai, şi Parlamentul României. Știm cu toții că la un moment dat, România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după un deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare şi am ajuns la o provocare, România fiind singurul stat care are un acord în ceea ce privește încadrarea în deficit. Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit pe 4,4.0 Există o execuție bugetară până la jumătatea anului, raportată de Ministerul de Finanțe şi este normal să avem şi o analiză pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanțare să nu crească şi faptul că acest acord cu Comisia, care poate să influențeze eventualele fonduri europene adresate României şi cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că a solicitat o analiză de ansamblu pe tot acest lanț, lucru care o să încerce să îl prezinte ministrul Finanţelor.

”Am avut deja o primă întâlnire cu ministrul Finanțelor, împreună cu fostul premier Nicolae Ciucă cu fostul ministru al Finanțelor. Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu”, a dat Ciolacu asigurări.

El a menționat că în al doilea rând, ”nu crede că este oportun să introducă taxe noi, pentru că este un lucru care nu se face când există încă o criză economică”.

”Pe de altă parte, avem o altă provocare, au existat măsuri luate de fostul premier Nicolae Ciucă, am venit şi eu cu alte măsuri în această perioadă scurtă de două săptămâni, în aşa fel încât să scădem inflația. Scăderea inflației aduce venituri nominale mai mici la bugetul statului. Scăderea inflației va duce la o creştere economică şi o putere de cumpărare a românilor, de aceea venim cu investiții şi cu scheme de ajutor pe zona economică, astfel încât pentru prima dată în România şi în economia românească, de 30 de ani, acest trend de creștere economică pe investiții să continue.

Acum venim la facilităţile fiscale. Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană, prin Raportul de ţară care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilitățile fiscale fiindcă România devine nesustenabilă prin venituri. Cunosc povestea că trebuie să avem o colectare mai bună. Această colectare mai bună nu poate face dacă nu faci digitalizarea, nu s-a făcut de 32 de ani. S-a declanșat acest proces de digitalizare”, a arătat şeful Executivului.

Premierul Ciolacu s-a referit la discuţiile din spaţiul public privind eliminarea facilităţilor privind unele domenii în privinţa fiscalizării.

”IT-ul, nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT. Este o minciună şi o dezinformare faptul că cineva a luat în discuţie. IT are o scutire la impozitul pe venit, nu va exista o discuţie de scoatere a acestei facilităţi la IT şi nici nu a existat”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a menţionat că la construcţii şi la agricultură, există facilităţi în funcţie de venit, a fost până la 40.000 de lei, e până la 10.000 de lei.

”Acolo avem facilităţi în ceea ce privește impozitul pe venit dar şi CASS. CASS înseamnă sănătate. Vrem să sănătate dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până când nu ne vom aşeza cu actorii principali la masă. Mai mult, avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme pe care eu mi le asum, nu am nici cea mai mică reţinere, în care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități. Nu ştiu dacă vom scoate facilitatea anul acesta, nu ştiu dacă vom discuta cu constructorii şi agriculturii astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026, împreună. Ce vreţi să facem cu ţara asta, să o îndreptăm spre un dezastru, într-un blocaj total şi să nu ne mai asumăm nicio reformă sau să ne facem treaba pentru care ne plătiţi (..) şi să luăm decizii? Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm, indiferent dacă deranjează sau nu, pentru că nu o fac pentru mine sau pentru Guvern, o facem pentru ce ne-am asumat în faţa Europei”, a mai explicat Ciolacu.

Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
După o vară cu temperaturi record, care au afectat agricultura românească, deja în declin din cauza lipsei furajelor și a concurenței acerbe cauzate de prețurile cerealelor ucrainene, au...
Salariul minim european, la un pas de a intra în vigoare. Cum ar putea fi calculate veniturile anagajaților români
Salariul minim european, la un pas de a intra în vigoare. Cum ar putea fi calculate veniturile anagajaților români
Proiectul de lege înaintat de Guvernul României privind stabilirea "salariilor minime adecvate" a fost aprobat, la data de 7 octombrie 2024, de plenul Senatului, urmând ca votul final să se...
#salarii, #constructii, #agricultura, #salarii IT Romania, #facilitati fiscale Romania , #stiri sociale
  1. Escrocherii pe seama disperării și suferinței. „Maica Domnului“ vindecă un soldat ucrainean pe cheltuiala iubitei acestuia
  2. Generațiile și impactul stresului de la locul de muncă. Cine nu se poate adapta: ”E o iluzie că pot duce la capăt un job mental”
  3. Ucraina primește o veste dezolantă din SUA. Putin este încântat, dar capătă și o bilă neagră
  4. Veste uriașă pentru omenire: gaura colosală de ozon a Pământului s-ar putea reface complet. Ce efecte va avea VIDEO
  5. ”Bomba” care ticăie în biroul lui Putin: Rusia în pericol de colaps, peste 180 de miliarde dolari aruncate la gunoi
  6. Descoperire surpriză: aliment ce te scapă de infarct și accident cerebral. Trebuie consumat zilnic
  7. Armata ucraineană a găsit „găuri” în apărarea antiaeriană rusă. Cum le exploatează
  8. Perspective negre pentru Ucraina. Pericolul sfârșitului rapid al războiului lui Putin
  9. Ministrul israelian al Apărării și-a amânat o vizită la Washington, aparent la ordinul lui Netanyahu. Ce intenție ar avea premierul israelian
  10. Patru morți în urma unui atac al Israelului asupra unei clădiri din Damasc, frecventată de membri ai Hezbollah