În luna octombrie, salariul mediu net la nivel național a ajuns la 5.268 de lei, în creștere cu 40 de lei față de luna anterioară, arată datele publicate joi, 12 noiembrie, de Institutul Național de Statistică. Sectorul IT rămâne cel cu cele mai mari salarii, însă veniturile au scăzut ușor. La polul opus, cel mai prost plătiți angajați sunt cei din industria textilă și din HoReCa.
În opt sectoare ale economiei, salariile medii depășesc nivelul național. Pe primul loc se situează informațiile și comunicațiile, cu un venit mediu de 10.108 lei în octombrie 2024, în scădere cu 0,3% față de luna septembrie. În interiorul acestui sector, cele mai bine remunerate locuri de muncă sunt în activități de servicii în tehnologia informației, cu o medie de peste 11.500 de lei, în scădere cu 0,7%. Urmează sectorul financiar, unde un angajat mediu ia în mână puțin peste 7.900 de lei, ceea ce echivalează cu o creștere de 3% față de luna precedentă. Pe locul al treilea este industria extractivă, unde angajații încasează în medie aproape 7.150 de lei. În acest sector, luna trecută angajații care lucrau în extracția de petrol și gaze încasau peste 11.500 de lei, dar veniturile medii au scăzut considerabil, până la 9.715 lei.
Salarii mari sunt și în producerea de energie, cu o medie de aproape 7.800 de lei, în scădere cu 0,5% față de luna precedentă. HoReCa rămâne la coada clasamentului, cu salarii medii care abia depășesc 3.200 de lei în mână.
„În luna octombrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net acrescut comparativ cu luna septembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte)”, arată un comunicat al INS.
Industria prelucrătoare prezintă cel mai larg tablou. Pe de o parte, muncitorii din fabricile de textile încasau, în medie, 3.078 de lei în octombrie. Pe de altă parte, alți lucrători din industrie aveau salarii mult mai mari, începând cu cei care lucrează în fabricarea produselor de cocserie și în prelucrarea țițeiului. Aceștia din urmă aveau salarii medii de aproape 9.500 de lei. Și angajații din prelucrarea tutunului se situau sus, cu salarii medii de peste 8.500 de lei. Pe toată industria prelucrătoare, media este de puțin peste 4.700 de lei.
„În sectorul bugetar în luna octombrie 2024 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3,0%, ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+0,8%). În sănătate şi asistență socială, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,2%)”, mai arată Statistica.
Da, dezastru... Vezi tot