Salarii de lux în companiile de stat, în timp ce românii strâng cureaua. Cine câștigă 25.000 de euro pe lună

Luni, 17 Februarie 2025, ora 03:00
42781 citiri
Salarii de lux în companiile de stat, în timp ce românii strâng cureaua. Cine câștigă 25.000 de euro pe lună
Nomenclator salarii AMEPIP

Într-o perioadă în care criza economică afectează tot mai multe sectoare, salariile uriașe ale directorilor și membrilor din consiliile de conducere ale companiilor de stat continuă să șocheze. Pornind de la scandalul recent de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, acolo unde angajații de top primesc bonusuri uriașe la pensionare, Ziare.com a analizat și alte companii de stat care au cifre impresionante în salariile angajaților-cheie.

Mai multe societăți au salarii de top care reflectă o sistematizare a unei clase conducătoare care pare protejată de restriștile financiare. În timp ce pentru restul populației condițiile economice devin tot mai dificile, aceste poziții continuă să atragă salarii și privilegii considerabile și nu pare să se discute prea mult privind sustenabilitatea și justețea acestor sisteme salariale în sectorul public.

Romsilva: Bonusuri de pensionare colosale

Primul caz care a atras atenția publicului este cel al directorului general al Romsilva, Marius Dan Sîiulescu, care are un salariu brut de 44.000 de lei pe lună, aproape dublu față de salariul președintelui României. În plus, angajații de la vârful instituției beneficiază de un bonus de pensionare echivalent cu zece salarii brute, care în unele cazuri ajunge la impresionanta sumă de 100.000 de euro. Potrivit ministrului Mediului, în 2024, Romsilva a cheltuit 178 de milioane de lei pe prime și sporuri, reprezentând 10% din fondul total de salarii pentru cei peste 140.000 de angajați.

Salarii record la Exim Banca Românească

În topul salariilor din România se află Exim Banca Românească (fosta Eximbank). Aici, președintele Traian Hălălai a încasat 1,5 milioane de lei în decurs de un an, ceea ce înseamnă un salariu lunar de aproximativ 25.000 de euro. La ceastă bancă statul român este acționar majoritar, cu aproape 99%.

ANRE – Salarii și sporuri generoase

La Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), salariul mediu brut este de 23.000 de lei. Președintele instituției, George-Sergiu Niculescu, a avut un venit brut de 128.329 de lei pentru luna decembrie 2024, ceea ce înseamnă 75.079 de lei net (aproximativ 15.000 de euro). Vicepreședinții ANRE, Mircea Man și Gabriel Andronache, au câștigat lunar 113.231 de lei brut, echivalentul a 13.300 de euro net.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Transelectrica și Hidroelectrica – Salarii și facilități de top

La Transelectrica, companie strategică în domeniul energetic, indemnizațiile lunare pentru directorii companiei ajung la 42.350 de lei brut, la care se adaugă diverse facilități, cum ar fi 1.250 de euro pentru chirie și bani pentru transport. Documentele oficiale arată că aceste beneficii sunt acordate celor cinci membri ai Directoratului.

În cazul Hidroelectrica, directorii obțin salarii lunare de 38.462 de lei, iar pe durata unui mandat de patru ani, compania va cheltui peste 2 milioane de euro doar pentru salariile a cinci oameni. În plus, membrii Consiliului de Supraveghere primesc o indemnizație lunară de 13.350 de lei, deși lucrează doar câteva zile pe an.

Salarii impresionante la Nuclearelectrica și Romgaz

La Nuclearelectrica, directorul general câștigă anual 840.965 de lei, adică peste 70.000 de lei pe lună, la care se adaugă încă 56.160 de lei dintr-un contract de administrator neexecutiv la RoPower Nuclear SA.

Romgaz, unde statul deține 70% din acțiuni, plătește directorului general un salariu de 52.000 de lei lunar, iar directorul general adjunct câștigă sume similare, peste 50.000 de lei pe lună.

Transgaz – Salarii și indemnizații speciale

La Transgaz, directorul general câștigă 31.751 de lei net pe lună, iar directorul general adjunct a avut un salariu de 28.000 de lei lunar în 2023. Consilierul directorului general câștigă 346.000 de lei anual, la care se adaugă o indemnizație de 37.000 de lei pentru calitatea de membru în Consiliul de Administrație al subsidiarului VMTG – VestMold Transgaz din Republica Moldova.

Agenția pentru Monitorizarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP)

Nici Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP), instituția responsabilă cu supervizarea companiilor de stat, nu se lasă mai prejos. Președintele interimar al AMEPIP câștigă un salariu brut lunar de 41.070 de lei, urmat de vicepreședintele interimar cu 38.850 de lei și secretarul general, care încasează 34.965 de lei, plus un spor pentru „condiții vătămătoare” de 1.500 de lei.

Reacție dură a silvicultorilor la tăierea bonusurilor de 100.000 de euro la pensionare: „Membrii cabinetului Ciolacu sunt liberi să își taie propriile salarii!”
Reacție dură a silvicultorilor la tăierea bonusurilor de 100.000 de euro la pensionare: „Membrii cabinetului Ciolacu sunt liberi să își taie propriile salarii!”
După anunțul făcut joi, 13 martie, de premierul Marcel Ciolacu, potrivit căruia angajații din domeniul silvic nu vor mai beneficia de prime echivalente cu minimum 5 salarii pe ultima lună de...
Putin primește o veste groaznică din țară: Rusia este în pragul colapsului, două fenomene se răspândesc
Putin primește o veste groaznică din țară: Rusia este în pragul colapsului, două fenomene se răspândesc
Liderul de la Kremlin trage de timp cât poate de mult și nu acceptă armistițiul propus de Trump și Statele Unite pentru terminarea războiului din Ucraina. Însă acum, Putin primește o veste...
#salarii, #castig, #directori, #Romsilva, #ANRE, #bugetari de lux , #stiri financiare
  1. Putin primește o veste groaznică din țară: Rusia este în pragul colapsului, două fenomene se răspândesc
  2. Samsung pregătește lansarea noilor Galaxy Tab S10 FE! Prețuri și specificații dezvăluite înainte de anunțul oficial
  3. Google Assistant dispare oficial! Toate telefoanele vor trece la Gemini în 2025
  4. China ar putea sparge monopolul tehnologic al SUA. Soluția care i-ar permite să producă cipuri avansate
  5. Cum se descurcă în 2025 angajații din IT după eliminarea facilităților fiscale. Prea puțini angajatori suportă scăderile de salarii
  6. Apple a renunțat la ideea unui iPhone fără porturi. Ce s-a întâmplat cu modelul ultra-subțire iPhone 17 Air
  7. Testul care dă fiori șoferilor. Autopilotul Tesla s-a izbit de un zid „inexistent”. Ce mașină a frânat la timp?
  8. Râul din România în care peștii au început să moară cu miile. Nici localnicii, nici autoritățile nu știu cauza poluării FOTO
  9. Google schimbă radical modul în care răspunzi la apeluri pe Android. Ce se întâmplă cu noua interfață
  10. Când vor deveni publice salariile angajaților din sectorul privat. Normele europene privind echitatea salarială, pe punctul de a se implementa în România