În ultimii patru ani, salariile românilor au crescut semnificativ în mai multe domenii, pe fondul unui deficit de forță de muncă și al majorărilor salariului minim. De la începutul anului 2020, România a primit mai multe lovituri economice, de la pandemia de coronavirus și până la criza prețurilor din energie, așa că scumpirile au accelerat. Deși salariile au crescut în majoritatea domeniilor, angajații din sănătate și asistență socială au pierdut bani din cauza inflației.
Salariul mediu net a ajuns, în decembrie 2024, la 5.645 de lei, cu peste 2.400 de lei mai mare decât la începutul anului 2020, conform Institutului Național de Statistică. Exprimat procentual, venitul mediu al angajaților din România a urcat cu 77%. Pare o creștere mare, însă aceasta trebuie raportată și la inflație.
Indicele salariului real măsoară cât au crescut câștigurile nete ale angajaților, după ajustarea la indicele prețurilor de consum. Calculele Ziare.com arată că, din ianuarie 2022 și până în decembrie 2024, salariul mediu din economie a crescut real cu peste 23%. Spus altfel, veniturile s-au mărit cu aproape un sfert peste scumpirile generale ale traiului.
Pe ramuri de activitate, cele mai mari creșteri peste inflație au fost în producția și furnizarea de energie, unde salariul real a crescut cu aproape 50% în ultimii 4 ani. Exprimat în bani, angajații din acest domeniu au în continuare printre cele mai mari venituri medii din țară, care au ajuns la peste 9.600 de lei în decembrie anul trecut.
Un alt salt important este în domeniul tranzacțiilor imobiliare, unde salariile medii au crescut cu peste 40% în acest interval. Cei care lucrează în intermedieri financiare și asigurări încasează în medie cu 35% mai mult decât acum patru ani, după ajustarea la inflație. O majorare similară se găsește și în sectorul comerțului cu ridicata, unde salariul mediu a ajuns la 5.215 de lei, sub media națională.
În industrie, per total, salariile medii au crescut cu mai mult de 31% peste inflație, însă există diferențe importante între diferitele domenii de activitate. De exemplu, în industria textilă, salariații care lucrează la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte au salarii reale mai mari cu 19%. Angajații din această industrie câștigau în medie 3.129 de lei, cel mai mic salariu mediu din țară, în decembrie anul trecut.
În ciuda așteptărilor ca domeniile cu salarii mici să înregistreze cele mai mari salturi, în timp ce acelea unde angajații sunt plătiți mai bine să aibă majorări mai lente, datele arată un alt tablou. Spre exemplu, în industria IT, domeniul cu cele mai mari salarii din țară, creșterea reală depășește 20%, conform calculelor Ziare.com. Totuși, creșterea este trasă în sus de activitățile de editare și activitățile din domeniul video, fiecare cu salturi de 29%.
În HoReCa, unde salariul mediu net este de 3.325 de lei, creșterea reală este de aproape 29%.
Indexarea cu inflația asigură, în practică, păstrarea puterii de cumpărare; angajații reușesc să își ia aceleași bunuri și servicii fără să simtă o gaură mai mare în portofel. Din perspectiva unui salariat, negocierea unei creșteri peste rata inflației înseamnă recunoașterea unei productivități mai mari, unui rol mai important sau a unor condiții diferite de muncă, printre altele.
În șapte domenii de activitate, creșterile reale ale salariului mediu rămân sub 15% pe parcursul celor patru ani: telecomunicații (14,2%), servicii informatice (13%), servicii anexate extracției (9,6%), activități de spectacole, culturale și recreative (8,7%), activități auxiliare din intermedierea financiară și asigurări (8,4%) și asigurări, reasigurări și fonduri de pensii (8,1%). Cea mai mică creștere reală este pentru angajații din administrație publică, apărare și asigurări sociale din sistemul public, cu o majorare de doar 1,45%.
În extragerea de minereuri metalifere, salariile nu au ținut pasul cu inflația, cu o scădere de aproape 1% în termeni reali în ultimii 4 ani. Singura altă scădere se înregistrează în sănătate și asistență socială, unde salariul mediu net este cu aproape 4% mai mic decât în ianuarie 2020, după ajustarea la inflație. În acest domeniu sunt incluși și salariații din companiile private de sănătate, peste 10% din total, conform unei note metodologice recente de la Statistică.
În astfel de analize, contează foarte mult cadrul de referință. Ianuarie 2020 este o lună importantă pentru că România a început să resimtă efectele pandemiei de Covid-19, însă o altă lună de referință ar fi influențat cu siguranță cifrele. De altfel, lunile de iarnă pot vedea fluctuații în salariile medii și în funcție de bonusuri sau prime, printre altele.
În afară de privirea de ansamblu, datele analizate de Ziare.com arată că există șapte domenii în care salariile scad sau stagnează între decembrie 2023 și decembrie 2024. Cele mai mari scăderi se găsesc în extracția cărbunelui, unde salariul mediu din decembrie 2024 era 7.620 de lei, cu mai mult de 2.000 de lei mai mic decât în anul anterior.
Scăderi sunt și în cazul industria prelucrătoare legată de cărbune. În fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, salariul mediu a scăzut cu 1.250 de lei într-un an. Muncitorii care lucrează în transportul pe apă sunt printre cei care au salarii medii mai mici decât în urmă cu doi ani. După un an 2023 în care fluxurile de cereale ucrainene au împins veniturile în sus, până la peste 8.300 de lei, salariile au ajuns la mai puțin de 5.800 de lei la finalul anului 2024, arată o analiză de la confederație sindicală Cartel Alfa.