Ordonanţa de urgenţă care va creşte veniturile unor categorii de români începând cu 1 iunie urmează să fie aprobată în şedinţa de guvern

Vineri, 26 Mai 2023, ora 09:18
3923 citiri
Ordonanţa de urgenţă care va creşte veniturile unor categorii de români începând cu 1 iunie urmează să fie aprobată în şedinţa de guvern
Cresc veniturile pentru anumite categorii de români începând cu 1 iunie FOTO Arhivă

Salariile de bază ale personalului nedidactic va crește începând cu data de 1 iunie 2023, printr-o ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobată în şedinţa de guvern. Este vorba despre angajații care nu sunt cadre didactice, dar care își desfășoară activitatea în școli.

Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înfiinţate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022.

Printr-un alt proiect de ordonanţă de urgenţă vor fi aprobate Programul naţional de investiţii pentru consolidarea spitalelor,, Mihail Cantacuzino" şi Programul naţional de expertizare a clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate şi de învăţământ. De asemenea, vor fi aprobate şi unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, tot prin ordonanţă de urgenţă.

În domeniul agriculturii, printre altele, vor fi aprobate două hotărâri, una privind plafoanele financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022 şi o alta, referitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură.

Pe agendă figurează şi aprobarea, prin hotărâre, a pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Executivul va aproba, tot prin hotărâre, programul 'Gala Cercetării Româneşti'.

Printr-un memorandum, va fi aprobată negocierea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru susţinerea proiectului Autostrada A7 România - Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă - şi a semnării acestuia, precum şi acordarea împuternicirii de semnare ministrului finanţelor.

#salarii, #ordonanta urgenta, #guvern , #stiri sociale