Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, susține că măsurile de protecție socială gândite de Guvern dăunează pe termen lung salariaților din România.
Dornici să beneficieze deducerile fiscale și de alte avantaje oferite celor cu venituri mici, mulți angajați se înțeleg cu angajatorii să fie remunerați pe salariul minim, în condițiile în care niște venituri mai mari i-ar face să piardă aceste ajutoare.
Sărăcia în muncă este o problemă structurală pentru România, în lipsa unei politici fiscale gândite coerent, mai spune liderul de sindicat.
O treime dintre salariați, pe salariul minim
”Dacă ne uităm pe eșicherul politic din România, toată lumea este de centru, centru-dreapta, dreapta, extrema dreaptă. Despre salariații din România, despre fiscalitatea excesivă pe care ei o suportă, nu vorbește nimeni.
Mai sunt propuse hei-rupistic măsuri din astea – cotă zero la salariul minim.
BNS a arătat deja că tipul ăsta de facilitate fiscală nu face nimic altceva decât să conserve interesul angajatului, în concubinaj cu interesul angajatorului, să stea la salariul minim pe economie.
De-aia am ajuns să avem o treime dintre salariați plătiți pe salariul minim.
La fel și cu deducerea fiscală crescută la 300 de lei, o dată cu creșterea salariului minim, generează capcana salariilor mici.
Deși nimeni nu știe ce se va întâmpla după expirarea perioade de valabilitate a acestei deduceri, adică 1 ianuarie 2025, oamenii preferă să rămână la salariul brut minim pe economie, pentru că venitul net este mai mare.
Politica fiscală trebuie gândită coerent, fără gesturi de acest fel, care poate îi ajută pe oameni pe termen scurt, dar le dăunează pe termen lung.”, a declarat Dumitru Costin, în exclusivitate pentru Risco.ro.
Ajutoarele de tip on-off
”Ajutoarele sociale de tip on-off reprezintă și nu reprezintă o protecție socială adevărată.
Avem o problemă structurală: Suntem campioni europeni la sărăcia în muncă. Recompensa muncii pentru lucrătorii din România este la un nivel foarte jos.
Cu tipul ăsta de măsuri, să mai dăm la familiile sărace niște bani pe carduri de la buget, fie că e cel național, fie din bani europeni, nu facem altceva decât să co-finanțăm businessuri.
Noi completăm veniturile unor salariați care ar trebui din munca lor să își câștige existența, să aibă niște salarii decente, nu să își ducă zilele în sărăcie.
Am ajuns așa pentru că de 20 de ani România îmbrățișează modelul forței de muncă ieftine, deși calificată. Nu poți să faci o economie competitivă doar prin salarii mici, forța aptă de muncă a plecat afară (5 milioane de oameni) și generează acolo valoare adăugată.
Și atunci venim cu măsuri din astea: Luăm de la ”oala comună” bani ca să cofinanțăm veniturile unor familii de salariați. E un non-sens până la urmă, ca eu să subvenționez de la bugetul public veniturile unui salariat care merge la muncă, prestează o activitate dar încasează atât de puțini bani încât el și familia lui sunt în continuare în sărăcie.”, a mai spus președintele BNS.