Creșterea salariului minim brut, pe masa coaliției. Ce a negociat premierul cu mediul de afaceri

Luni, 27 Mai 2024, ora 15:27
1440 citiri
Creșterea salariului minim brut, pe masa coaliției. Ce a negociat premierul cu mediul de afaceri
Premierul susține că decizia de majorare a salariului minim a fost luată în decembrie FOTO Facebook/Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu va anunța luni, 27 mai, în coaliția cu PNL că a negociat cu reprezentanții mediului de afaceri creșterea salariului minim de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut, precum și majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a cuantumului scutit de taxe din salariul minim.

Premierul ar fi avut discuții cu Dan Șucu (asociația patronală Concordia) și Florin Jianu (asociația IMM-urilor), au declarat pentru G4Media surse din PSD.

Astfel, salariul minim brut pe țară va crește cu 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei.

Coaliţia se reuneşte, luni, 27 mai, pe agenda discuţiilor fiind majorarea salariului minim, anunţată de Marcel Ciolacu. Premierul susține că decizia, anunțată săptămâna trecută, a fost luată în coaliție, pe 15 decembrie. Liberalii au afirmat anterior că nu au știut.

„E o decizie luată pe data de, cred, 15 decembrie, în coaliţie, de noi toţi, că se merge cu salariul minim de 3.300 de la 1 ianuarie, urmând ca pe urmă să fie mărit la 1 iunie de 3.700. Nu-mi aduc aminte ca, până s-a luat decizia....cu adevărat împreună cu partenerii sociali, cu sindicatele, la guvern, să fi fost altă decizie. Deci, cu alte cuvinte, eu am respectat această decizie”, a spus şeful Executivului.

Premierul a mai spus că în ceea ce priveşte cei 200 de lei neimpozabili există o lege cu caracter temporar, care se termină pe 31 decembrie.

Premierul a declarat, pe 23 mai, că salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut şi că se va menţine până la sfârşitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe.

”Suntem în direcţia corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate şi patronate, în Consiliul Tripartit”, a precizat Marcel Ciolacu.

Reprezentanți ai mediului privat au avertizat că o nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra companiilor, în special în industriile cu marje mici de profit, dat fiind că între 30-35% din angajații români cu norma întreagă primesc salariul minim pe economie, potrivit Economedia.

ASF propune prelungirea plafonării RCA. Ciolacu: "Va împiedica apariția unor dezechilibre pe piață”
ASF propune prelungirea plafonării RCA. Ciolacu: "Va împiedica apariția unor dezechilibre pe piață”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că se bucură că Autoritatea de Supraveghere Financiară propune oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024, el...
Ciolacu a cerut pregătirea proiectului de hotărâre privind data prezidențialelor. Când vor avea loc
Ciolacu a cerut pregătirea proiectului de hotărâre privind data prezidențialelor. Când vor avea loc
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, în ședința de Guvern de vineri,...
#salariu minim economie, #majorare salariu minim, #sedinta Coalitie guvernare, #Marcel Ciolacu premier, #mediu afaceri Romania , #stiri politice
  1. Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
  2. TOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
  3. USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
  4. Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
  5. Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
  6. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  7. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  8. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  9. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  10. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"