Încă un pas spre adoptarea salariului minim european. Anunțul ministrului Muncii

Joi, 16 Iunie 2022, ora 16:20
6274 citiri
Încă un pas spre adoptarea salariului minim european. Anunțul ministrului Muncii
Potrivit acordului, suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările FOTO Pixabay

Marius Budăi a anunțat joi, 16 iunie, că miniştrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, asupra salariului minim european.

”Astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, miniştrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european”, a scris Budăi pe Facebook.

Potrivit ministrului Muncii, măsura este un instrument împotriva sărăciei.

”Personal, cred că unul dintre rolurile noastre principale este acela de a lupta împotriva sărăciei în muncă. Atunci când vorbim de dezvoltare incluzivă la nivelul Uniunii Europene este clar că avem nevoie de un astfel de instrument. Oamenii sunt întotdeauna pe primul loc”, a mai scris Budăi.

P.E.: Suma nu va fi neapărat aceeași în toate țările

Pe 7 iunie, negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure ”un nivel de trai decent”.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

Cele şase state din UE unde nu există salarii minime - Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia - nu sunt obligate să introducă această prevedere legală; nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Suedia şi Danemarca au avertizat însă marţi că se vor opune textului. Acesta va putea fi totuşi adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE.

Cele 21 de state vizate trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European.

Conform acordului, guvernele pot aplica şi valori de referinţă, cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.

Co-raportoarea social-democrată olandeză Agnes Jongerius a declarat că viitoarea reglementare va reduce inegalităţile salariale şi va face presiuni pentru ca lucrătorii cel mai prost plătiţi din Europa să beneficieze de salarii mai mari.

Acordul are la bază o propunere prezentată de Comisia Europeană în 2020, în vederea combaterii dumpingului social şi a încurajării unei convergenţe a salariilor către nivelul superior.

Negocierea colectivă urmează să aibă un rol mai important. Statele unde convenţiile colective protejează mai puţin de 80% din forţa de muncă vor fi obligate să stabilească planuri de acţiune pentru creşterea treptată a acestui procentaj şi pentru implicarea sporită a partenerilor sociali în revizuirea periodică a salariului minim.

În Uniunea Europeană există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naţionale diferite de stabilire a remuneraţiilor, arată AFP. Salariile minime se încadrau în 2021 între 332 de euro în Bulgaria şi 2202 euro în Luxemburg.

Situație catastrofală în Europa. Unu din trei oameni renunță zilnic la câte o masă din cauza sărăciei
Situație catastrofală în Europa. Unu din trei oameni renunță zilnic la câte o masă din cauza sărăciei
Cel mai recent barometru al sărăciei indică faptul că țara noastră înregistrează nivelul cel mai ridicat de sărăcie din cele 10 țări studiate. Organizația franceză Secours...
Mircea Geoană: „În România nu s-au făcut reforme pentru că nimeni nu i-a tras pe guvernanți la răspundere”
Mircea Geoană: „În România nu s-au făcut reforme pentru că nimeni nu i-a tras pe guvernanți la răspundere”
Mircea Geoană, candidat independent la Președinție, a reiterat sâmbătă, la Digi TV, propunerea sa referitoare la semnarea unui contract de guvernare între președinte și cel pe care-l...
#salariu minim european, #Marius Budai ministrul Muncii, #saracie , #stiri Marius Budai
  1. Mircea Geoană: „În România nu s-au făcut reforme pentru că nimeni nu i-a tras pe guvernanți la răspundere”
  2. A început Consiliul Naţional al PNL pentru validarea candidaturii lui Nicolae Ciucă pentru preşedinţie: "Avem toate motivele să fim încrezători"
  3. Ștefureac, directorul INSCOP, despre sondaje: ”Sociopol dădea la Cluj candidatul AUR cu 28% și a luat 3,5%”
  4. Marcel Ciolacu, primul în preferințe pentru prezidențiale. Surpriza uriașă de pe locul al doilea, potrivit celui mai recent sondaj
  5. Mircea Geoană, despre căsătoriile între homosexuali: ”Societatea nu este pregătită pentru așa ceva”
  6. Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
  7. Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
  8. Geoană nu îi dă nicio șansă lui Ciolacu în cursa pentru Cotroceni: „Are nevoie de prea mulți meditatori ca să facă față jobului”
  9. Geoană s-a învățat minte după ce a fost „președinte pentru o noapte” în 2009: „Nu mai țopăi pe scenă. Bucură-te mai reținut”
  10. „Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO