Cât ar trebui să fie salariul mediu în România pentru ca o familie cu copii să ducă un trai decent

Joi, 05 Decembrie 2024, ora 03:40
52148 citiri
Cât ar trebui să fie salariul mediu în România pentru ca o familie cu copii să ducă un trai decent
Familie cu un copil FOTO / pixabay

Creșterea salariului minim la 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025 nu îi liniștește pe români din cauza noilor scumpiri anunțate. Unii sunt îngrijorați că nu le vor ajunge banii, mai ales că au și copii. Economiștii atrag atenția și spun că situația va fi una rea și se va menține cel puțin încă 2-3 ani de acum încolo. Aceștia au estimat și cam cât ar trebui să primească angajații pentru a avea un trai decent.

O cercetare realizată de BestJobs arată că doar 32% dintre salariaţi se declară mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au la momentul actual. Studiul arată că principala nevoie a angajaților o reprezintă majorarea salariului deoarece angajații sunt afectaţi de instabilitatea economică şi de efectele tot mai puternice ale inflaţiei, iar 55% dintre aceştia consideră că o majorare salarială le-ar aduce mai multă satisfacţie. De partea cealaltă, doar 20% dintre angajați sunt mulțumiți de salarii, în timp ce 59% dintre respondenţi nu au beneficiat de nicio majorare în ultimul an.

Când s-ar putea redresa economia țării

Economiștii spun că țara noastră nu stă foarte bine la capitolul salarii, iar puterea de cumpărare scade dramatic pe zi ce trece, ceea ce este îngrijorător. O îmbunătățire însă nu ar putea fi văzută cel puțin în următorii 2-3 ani, conform experților, asta deoarece economia are nevoie de o redresare.

”Institutul Național de Statistică ne anunță că o familie cu 2 copii are nevoie în momentul de față de aproape 10.000 de lei net pentru a avea un trai decent în România. Deci un salariu sub 5000 de lei net este un salariu care nu îți asigură nici măcar un trai decent, adică să-ți plătești facturile, să ai ce să pui pe masă, să cumperi îmbrăcăminte, încălțăminte, să reușești să supraviețuiești din punct de vedere financiar. Deci de la 5000 de lei în sus începem să vorbim de o viață decentă în România, o țară în care inflația taie din ce în ce mai mult puterea de cumpărare a oamenilor, iar venitul net mediu pe cap de locuitor nu e mai mare de 3000 de lei. România este ca un bolnav care va trebui să treacă prin boală ca să se facă bine, iar această boală mi-e teamă că se va prelungi în următorii 2-3 ani”, a declarat Adrian Negreu, economist, pentru Ziare.com.

Tot acesta a spus că nu vede în momentul de față niște măsuri îndrăznețe din partea statului, o reducere a taxelor de muncă în acest context adâncind și mai mult criza economică din țara noastră. Așadar, e nevoie de câțiva ani până când economia își va reveni, sectorul privat având cea mai mare nevoie de salarii majorate, explică experții. O măsură care ar trebui să mai reducă din diferența dintre clasele sociale ar fi o reformă a sistemului tichetelor de masă.

”Din păcate, România sărăcește din perspectiva puterii de cumpărare, iar creșterea salariilor nu va putea crește decât în condițiile în care statul va face un lucru absolut necesar, să reducă taxele pe muncă, pentru că, din păcate, avem cele mai mari taxe pe salariul minim din Europa, iar puse cap la cap taxele pe care noi le plătim din salariilor noastre au ajuns să reprezinte mai mult de 60% din ce câștigăm, incluzând aici TVA-ul, accizele și toate celelalte taxe impuse de statul român. Muncim, din păcate, mai mult pentru stat, iar statul pare că nu își dorește să facă nimic pentru ca noi să avem o viață mai bună. Dacă statul își dorește într-adevăr să ajute oamenii, cred că e nevoie de o reformă a sistemului tichetelor de masă, valoarea acestora trebuie crescută și trebuie extinsă distribuția acestora la cât mai multe categorii din România, pentru că aceste tichete reprezintă cel mai corect mod în care statul poate ajuta populația în condițiile în care sunt fiscalizate, adică banii pe care oamenii îi primesc nu se pot duce în economia subterană”, a mai spus specialistul.

Cum se descurcă românii față de alți europeni

Totodată, experții în recrutare au evidențiat faptul că topul salariilor nete este încă unul dezavantajos în țară, dar cu toate astea, unde salariile sunt mult mai mari, costurile vieții sunt considerabil mai ridicate. Asta arată și un studiu recent al angajatorulmeu.ro, care arată de fapt că, în România, de exemplu un IT-ist cu un salariu net de 24.624 de euro se poate simți semnificativ mai puțin competitiv în raport cu colegii săi cu același nivel de experiență din Elveția sau Marea Britanie, unde salariile pot depăși 63.000 de euro.

”Dacă ne uităm la sume, sunt mai mici la noi decât în alte țări. 24.000 de euro pe an, care înseamnă 2000 de euro pe lună, care nu e ceva spectaculos dacă comparăm cu salariilor altor angajați din IT din alte țări. Cu toate astea, dacă aplici indicele de cost al vieții îți dai seama că unul care câștigă la noi 2000 trăiește mai bine ca cel din alte țări, să zicem de exemplu Elveția. 6000 este mai mult decât 2000, evident, dar ca nivel de trai al nostru își permite mai multe, decât cel din afară”, a declarat Oana Datki, specialist HR, pentru Ziare.com.

În cele din urmă, aceasta a explicat că nevoile diferă foarte mult în funcție de orașe, costurile putând fi mai mici în mediul rural, decât la oraș. Dar, dacă se face referire la București, bugetul unei familii cu minim un copil ar trebui să fie de 3000 de euro pe familie.

Dacă vorbim de lucrătorii dintr-o multinațională sigur că vor fi nemulțumiți de chestii care pot părea triviale pentru un angajat dintr-o firmă de producție sau retail. Adică pot părea fițe de copii răsfățați, dar da, îi deranjează. Lucrurile care deranjează sunt cele clasice în principiu, cele legate de nivelul financiar, după care urmează cele legate de relația cu colegii și cu șefii, cele care sunt legate de modul în care se întâmplă și este recunoscută performanța, cele legate de corectitudine, cele de flexibilitate”, a mai completat experta în recrutări.

În anul 2024, România s-a clasat pe locul 15, în fața unor țări ca Estonia, Norvegia, Franța, Polonia și Italia, dar în spatele Suediei, Elveției, Spaniei și Finlandei, în ceea ce privește salariile ajustate la nivelul de trai, după cum arată datele salariale prezentate într-un studiu de Software Development Academy.

A început înscrierea la votul prin corespondență în diaspora pentru alegerile prezidențiale din luna mai
A început înscrierea la votul prin corespondență în diaspora pentru alegerile prezidențiale din luna mai
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, începând de luni, 20 ianuarie 2025, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să voteze la...
Ce se întâmplă dacă Benjamin Netanyahu, care are mandat internațional de arestare, vine în România. A fost invitat de Marcel Ciolacu la București
Ce se întâmplă dacă Benjamin Netanyahu, care are mandat internațional de arestare, vine în România. A fost invitat de Marcel Ciolacu la București
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 19 ianuarie, pregătirea reuniunii comune a guvernelor român şi israelian, care va avea loc la Bucureşti, la care l-a invitat pe premierul Benjamin...
#salariu minim, #salariu minim Romania, #trai decent Romania, #taxe salariu , #salariu
  1. Desertul tradițional românesc preferat de Regina Maria. De ce îl alegea în locul delicateselor franțuzești și englezești VIDEO
  2. Țara unde fermierii sunt nevoiți să arunce zeci de mii de litri de lapte zilnic din cauza unei boli, deși animalele lor sunt sănătoase
  3. Maraton de teatru, 7 zile, 24 de ore din 24. Premieră mondială la București cu peste 500 de actori
  4. Familie cu 9 copii, criticată dur pe internet: „Este trist să vezi cât de multă răutate există. Alegerea noastră nu face rău nimănui”
  5. O nouă dovadă a cinismului lui Putin: ”Aruncă masiv soldați în cârje sub dronele ucrainene, pentru a nu plăti pensii” VIDEO
  6. Centrul industriei militare din Rusia, atacat cu drone de Ucraina. Ținta a fost uzina de avioane care produce bombardierele rusești
  7. O nouă revoltă în armata ucraineană. Decizia care i-a înfuriat pe soldați VIDEO
  8. Regele bețivilor a fost găsit la Iași. A ajuns la spital în comă, cu o valoare a alcoolemiei incredibilă: "A fost intubat, ventilat mecanic"
  9. Papa Francisc marchează prima apariție pe TikTok. Ce carte promovează VIDEO
  10. Cristian Diaconescu, despre rolul SUA în NATO sub Trump: "Europenii ar trebui să-și preia securitatea frontierelor în propriile mâini"